Odstranitev zoba | Ustna Medicina
“Vsak vaš zob je dragocen!”

V kliniki Ustna Medicina naredimo vse, da bi rešili vaš sleherni zob in šele, ko ni več nobene možnosti za njegovo ohranitev, pride na vrsto puljenje zob oziroma odstranitev. Poseg je v večini primerov relativno kratek in vedno neboleč, saj se opravi pod lokalno anestezijo, z injiciranjem sredstva okrog zoba, ki ga želimo omrtvičiti. Izgubljeni zob nadomestimo z različnimi začasnimi protetičnimi rešitvami že v nekaj dneh po njegovi odstranitvi, s končno rešitvijo pa v roku nekaj mesecev.

Kdaj moramo zob izpuliti?

 • Iz ortodontskih razlogov.
 • Zob se premika ob dotiku ustnic ali jezika.
 • Zobna krona je uničena do te mere, da obnova s plombo ali zobno prevleko ni možna.
 • V predelu koreninskega vrška je granulom, ki ga ni mogoče pozdraviti.
 • Zaradi splošnega zdravstvenega stanja: obsevanje, operacije ipd.

Kako poteka odstranitev zoba?

Odstranitev zoba opravimo skrbno, z načrtom njegove nadomestitve. S tem želimo zagotoviti udobje v ustni votlini in ohraniti funkcijo grizenja ter obenem zadovoljiti vaše estetske potrebe.

Poseg poteka pod lokalno anestezijo. Dlesen ob vratu odmaknemo in z vzvodom ali kleščami zob omajamo ter izpulimo. Za tem odstranimo še vneto tkivo. Takoj po posegu na rano namestimo sterilen tampon, katerega držite približno 30 minut. Tako zaustavimo krvavitev, kar predstavlja prvi korak uspešnega celjenja. Pri večjih ranah ter pri posameznikih, ki imajo težave s strjevanjem krvi, po potrebi dlesen oskrbimo s šivi.

Za boljše in hitrejše celjenje uporabljamo s celicami (trombociti) obogateno plazemsko membrano (PRP). Pred posegom vzamemo manjšo količino krvi iz vaše roke in s posebnim postopkom v centrifugi pripravimo plazemsko membrano. Po odstranitvi zoba in vnetega tkiva v okolici vstavimo membrano v vašo rano, katero nato zašijemo.

Navodila po odstranitvi zoba

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Kdaj moramo odstraniti modrostni zob?

Pogosto velja prepričanje, da je treba modrostne zobe v vsakem primeru odstraniti. Seveda to ne drži, saj je puljenje zob potrebno le v primeru, ko modrostni zobje (‘osmice’) povzročajo težave, oziroma jih bodo zelo verjetno povzročale v prihodnosti, bodisi zaradi neustrezne lege, njihovega oteženega čiščenja ali pomanjkanja prostora v čeljusti.

Modrostne zobe odstranimo, ko …
 • ob delno izraslem modrostnem zobu nastane globok obzobni žepek
 • se zaradi oteženega čiščenja ob modrostnem zobu nabirajo obloge in/ali nastaja zobna gniloba
 • želimo preprečiti vnetje dlesni nad delno izraslim zobom (strokovno perikoronitis)
 • je zob treba odstraniti iz ortodontskih razlogov
 • ne izrasel modrostni zob leži vodoravno in uničuje (resorbira) korenine sosednjega zoba
 • ob koreninah modrostnega zoba nastane cista
 • zob leži pod protezo in moti njeno naleganje na dlesen

Kako poteka odstranitev modrostnega zoba?

Izrasle modrostne zobe lahko izpulimo relativno enostavno, tako kot vse ostale zobe. V primeru, da so zobje ukleščeni v kosti, pa je potreben zahtevnejši kirurški poseg.

Poseg poteka pod lokalno anestezijo in ni boleč. Sluznico nad ne izraslim ali delno izraslim zobom prerežemo in odmaknemo od kosti. S svedrom odstranimo kost nad zobom in, če je potrebno, prerežemo tudi zob. Nato s posebnimi vzvodi in kleščami zob odstranimo, po odstranitvi pa rano zašijemo.

Navodila po kirurški odstranitvi modrostnega zoba

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.