Odstranitev zoba | Ustna Medicina
“Vsak vaš zob je dragocen!”

V kliniki Ustna Medicina naredimo vse, da bi rešili vaš sleherni zob in šele, ko ni več nobene možnosti za njegovo ohranitev, pride na vrsto puljenje zob oziroma odstranitev. Poseg je v večini primerov relativno kratek in vedno neboleč, saj se opravi pod lokalno anestezijo, z injiciranjem sredstva okrog zoba, ki ga želimo omrtvičiti. Izgubljeni zob nadomestimo z različnimi začasnimi protetičnimi rešitvami že v nekaj dneh po njegovi odstranitvi, s končno rešitvijo pa v roku nekaj mesecev.

Kdaj moramo zob izpuliti?

 • Iz ortodontskih razlogov.
 • Zob se premika ob dotiku ustnic ali jezika.
 • Zobna krona je uničena do te mere, da obnova s plombo ali zobno prevleko ni možna.
 • V predelu koreninskega vrška je granulom, ki ga ni mogoče pozdraviti.
 • Zaradi splošnega zdravstvenega stanja: obsevanje, operacije ipd.

Kako poteka odstranitev zoba?

Odstranitev zoba opravimo skrbno, z načrtom njegove nadomestitve. S tem želimo zagotoviti udobje v ustni votlini in ohraniti funkcijo grizenja ter obenem zadovoljiti vaše estetske potrebe.

Poseg poteka pod lokalno anestezijo. Dlesen ob vratu odmaknemo in z vzvodom ali kleščami zob omajamo ter izpulimo. Za tem odstranimo še vneto tkivo. Takoj po posegu na rano namestimo sterilen tampon, katerega držite približno 30 minut. Tako zaustavimo krvavitev, kar predstavlja prvi korak uspešnega celjenja. Pri večjih ranah ter pri posameznikih, ki imajo težave s strjevanjem krvi, po potrebi dlesen oskrbimo s šivi.

Za boljše in hitrejše celjenje uporabljamo s celicami (trombociti) obogateno plazemsko membrano (PRP). Pred posegom vzamemo manjšo količino krvi iz vaše roke in s posebnim postopkom v centrifugi pripravimo plazemsko membrano. Po odstranitvi zoba in vnetega tkiva v okolici vstavimo membrano v vašo rano, katero nato zašijemo.

Navodila po odstranitvi zoba

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Kdaj moramo odstraniti modrostni zob?

Pogosto velja prepričanje, da je treba modrostne zobe v vsakem primeru odstraniti. Seveda to ne drži, saj je puljenje zob potrebno le v primeru, ko modrostni zobje (‘osmice’) povzročajo težave, oziroma jih bodo zelo verjetno povzročale v prihodnosti, bodisi zaradi neustrezne lege, njihovega oteženega čiščenja ali pomanjkanja prostora v čeljusti.

Modrostne zobe odstranimo, ko …
 • ob delno izraslem modrostnem zobu nastane globok obzobni žepek
 • se zaradi oteženega čiščenja ob modrostnem zobu nabirajo obloge in/ali nastaja zobna gniloba
 • želimo preprečiti vnetje dlesni nad delno izraslim zobom (strokovno perikoronitis)
 • je zob treba odstraniti iz ortodontskih razlogov
 • ne izrasel modrostni zob leži vodoravno in uničuje (resorbira) korenine sosednjega zoba
 • ob koreninah modrostnega zoba nastane cista
 • zob leži pod protezo in moti njeno naleganje na dlesen

Kako poteka odstranitev modrostnega zoba?

Izrasle modrostne zobe lahko izpulimo relativno enostavno, tako kot vse ostale zobe. V primeru, da so zobje ukleščeni v kosti, pa je potreben zahtevnejši kirurški poseg.

Poseg poteka pod lokalno anestezijo in ni boleč. Sluznico nad ne izraslim ali delno izraslim zobom prerežemo in odmaknemo od kosti. S svedrom odstranimo kost nad zobom in, če je potrebno, prerežemo tudi zob. Nato s posebnimi vzvodi in kleščami zob odstranimo, po odstranitvi pa rano zašijemo.

Navodila po kirurški odstranitvi modrostnega zoba

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha