Protetika | Ustna Medicina

Zobna protetika na različne načine obnavlja poškodovane, koreninsko zdravljene (mrtve) in zabarvane zobe ter nadomešča izgubljene zobe. Kakovostni protetični izdelki natančno posnemajo videz, občutek ter funkcijo naravnih zob.

Zobne prevleke (zobne krone), mostički, zobne luske ter inlay in onlay delne prevleke spadajo med fiksne protetične izdelke, ki jih cementiramo na zobe in popolnoma prevzamejo mesto in funkcijo naravnih zob. Med snemne protetične rešitve pa uvrščamo snemni most, ki je nameščen na zobeh, implantatih in dlesni ter delne ali totalne estetske snemne nadomestke (zobne proteze).

V kliniki Ustna Medicina prisegamo na zadnje dosežke v razvoju stomatoloških materialov, zato se trudimo v celoti izogniti uporabi kovinskih zlitin v protetičnih nadomestkih. Ti lahko namreč povzročajo neželene reakcije zaradi preobčutljivosti na uporabljene materiale, obenem pa je estetika kovinskih rešitev precej slabša. Zato uporabljamo biokompatibilne materiale, ki omogočajo izdelavo popolnoma brezkovinskih visoko estetskih protetičnih nadomestkov.

Še isti dan nov nasmeh

Pogosta skrb pacientov, ki obiščejo našo zobno ambulanto je, kako bodo preživeli celotno obdobje protetične rehabilitacije, saj morajo kljub temu normalno jesti, se smejati, hoditi v službo in se gibati v družbi. Zavedamo se, da je skoraj nemogoče preživeti to obdobje v izolaciji, zato vas še pred odhodom iz ordinacije opremimo z visoko estetskimi, digitalno izdelanimi provizoriji. Tako boste tudi med postopkom nameščanja protetičnih rešitev lahko nemoteno in z nasmehom opravljali vaša vsakdanja opravila.

Preprosto digitalno

Digitalizacija postopkov v zobozdravstvu je pri protetičnih rehabilitacijah olajšala in izboljšala predstavitev postopka pacientu, postopek je udobnejši in veliko hitrejši, končna keramična rešitev pa izjemno natančna in dolgotrajna. Kovinske odtisne žlice, neprijetne odtisne mase in bruhalni refleks tako počasi postajajo preteklost.

Dodatna prednost razvoja digitalne tehnologije je hitra izdelava že prej omenjenih visoko estetskih začasnih provizorijev. Ob pripravi zob za protetično obnovo še isti dan oziroma v enem dnevu laboratorijsko izdelamo začasno rešitev, ki tudi za daljše časovno obdobje, v kolikor to narekuje načrt terapije, estetsko nadomesti zobe v čakanju na nov nasmeh.

Pri zobni protetiki nam je v pomoč znanje doktorskega študija zobozdravstva na Mednarodni podiplomski šoli, ki jo je obiskoval dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

 

Ugriz

Poškodovani in manjkajoči zobje spremenijo naš videz, govor ter močno vplivajo na žvečenje in posledično na prehranjevanje. Brez zadržkov lahko trdimo, da pomembno narekujejo kakovost našega življenja. Za zdrav in samozavesten nasmeh sta odgovorni pravilna mehanska in varovalna funkcija zob. Dosežemo ju z vzpostavitvijo harmoničnega ugriza, ki temelji na enakomerni obremenitvi vseh zob v naših ustih ter na enakomerni obremenitvi obeh čeljustnih sklepov. Več o pravilnem ugrizu —>

Zobne prevleke

 

Kadar večji del zoba predstavlja zalivka, ga zaradi mehanske trdnosti in seveda bolj estetskega končnega rezultata obnovimo s keramično zobno prevleko. Ta lahko v celoti zaobjema zob ali pa ga prekriva le delno, čemur zobozdravniki pravimo delna zobna prevleka.

Z zobnimi prevlekami oskrbimo posamezne zobe, s povezovanjem in dodajanjem vmesnih členov pa lahko premostimo tudi vrzeli med zobmi (manjkajoče zobe). Taki protetični rešitvi pogovorno rečemo kar zobni mostiček. Več o zobnih prevlekah —>

Zobne proteze

Izguba zob neposredno vpliva na naše ustno zdravje ter posredno na telesno zdravje in stanje duha. Ustno, telesno in duševno zdravje so namreč povezani tesneje kot se nam morda dozdeva na prvi pogled. Naš videz, govor, žvečenje in posledično prehranjevanje so močno odvisni od zdravja naših zob ter njihovega števila. Zelo dobro se zavedamo tudi dejstva, da lep in zdrav nasmeh krepi naše notranje zadovoljstvo ter pozitivno vpliva na samopodobo. Več o zobnih protezah —> 

Škrtanje z zobmi

Bruksizem, kot strokovno poimenujemo stiskanje in škrtanje oz. škripanje z zobmi, postaja vse bolj pereč problem sodobne družbe, saj je eden izmed redkih znanih vzrokov za njegov pojav ravno stres, katerega nam v sodobnem ritmu življenja vsekakor ne manjka. Tej na videz nedolžni zobni hibi zobozdravniki pogosto pravimo tudi tihi uničevalec nasmeha, saj večina ljudi na vprašanje, ali ponoči škrtajo z zobmi, odgovori z “nikakor ne”.

Dokazano je, da eden od treh pacientov ponoči škripa z zobmi. Neusklajen ugriz ter stiskanje in škrtanje z zobmi poruši harmonijo med mišicami, sklepom in zobmi. Največkrat se omenjene težave pojavijo v obliki znakov, ki jih odkrije zobozdravnik (odlomljeni in močno obrabljeni zobje, poškodovani zobni vratovi) in ne v obliki simptomov, ki bi jih prepoznali sami, saj se stiskanja zob in škrtanja zelo pogosto sploh ne zavedamo.

Bruksizem lahko nastopi tudi zaradi nepravilnega oziroma nestabilnega ugriza, katerega je treba za dolgoročno ohranjanje ustnega zdravja odpraviti. Zato mu na kliniki Ustna Medicina posvečamo veliko pozornosti.

Proti skelečim bolečinam v zobeh in mišicah ter preobremenjenemu in bolečemu čeljustnemu sklepu, nočno stiskanje in škrtanje z zobmi ublažimo z izdelavo škripaške opornice. To je ščitnik za zobe, ki je izdelan na podlagi digitalnega odtisa zob in pomaga pri odpravi posledic škripanja.

 

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.