Zobne proteze | Ustna Medicina

Izguba zob neposredno vpliva na naše ustno zdravje ter posredno na telesno zdravje in stanje duha. Ustno, telesno in duševno zdravje so namreč povezani tesneje kot se nam morda dozdeva na prvi pogled. Naš videz, govor, žvečenje in posledično prehranjevanje so močno odvisni od zdravja naših zob ter njihovega števila. Zelo dobro se zavedamo tudi dejstva, da lep in zdrav nasmeh krepi naše notranje zadovoljstvo ter pozitivno vpliva na samopodobo.

Ko pride do težav z zobmi in njihove izgube, snemni protetični nadomestki ponovno vzpostavijo uravnotežen ugriz in povrnejo našemu obrazu harmoničen nasmeh. Brezkovinske, visoko estetske snemne proteze in snemljivi zobni mostički predstavljajo sodobno biokompatibilno oskrbo na vaših zobeh ali v primeru brezzobosti.

Proteze razdelimo  v dve skupini:

  • delna zobna proteza
  • totalna ali popolna zobna proteza

Delna zobna proteza se uporabi takrat, ko so v ustih še prisotni vaši lastni zobje, vendar zaradi določenega razloga ne moremo narediti zobnega mostička in/ali implantatov. Totalna ali popolna zobna proteza pa je namenjena stanju, ko človek nima več svojih zob v ustih.

Kombinacije fiksne in snemne zobne protetike so zelo pogoste, saj omogočajo dobro stabilnost delnih ali popolnih protez v ustih. V tej točki je izjemnega pomena to, da se za odstranitev zob odločamo tehtno na podlagi sodobne diagnostike. To nam namreč lahko prepreči prenekatero nerodno situacijo, ko zobna proteza ne »stoji« dobro v ustih.

Tako, kot pri ostalih vejah zobozdravstva je tudi v protetiki ključna izbira biokompatibilnih materialov. Na zobni kliniki Ustna Medicina smo se zato skoraj v celoti izognili uporabi kovinskih zlitin (Cr-Co-Mb zlitin), ki jih nadomeščamo z estetskim materialom BioHPP.

Ali je lahko zobna proteza videti naravno?

Odgovor je LAHKO. Na zobni kliniki Ustna Medicina smo za vas izbrali visoko estetske zobe proizvajalca Ivoclar Vivadent, ki zelo dobro posnemajo naravno barvo ter strukturo zob. Manjkajoča mehka tkiva oziroma dlesen, ki jo posnema proteza, prav tako individualno izdelamo glede na vaš videz ter starost. Z vašimi novimi zobmi boste videti tako naravno, da bo marsikdo spregledal, da nosite protezo.

Različna stanja v ustih

Danes smo vse bolj ozaveščeni o pomenu ustnega zdravja in zanj smo pripravljeni narediti veliko. Predvsem se vsak želi izogniti snemljivim pripomočkom, t.j. zobnim protezam, oziroma zmanjšati njihove pomanjkljivosti, če je uporaba le-teh neizogibna. Nenehen razvoj tehnologije in materialov nam danes ponuja možnosti, ki so bile v preteklosti le sanje.

  • Zobni vsadek (implantat) omogoča, da nekoč plešoča in nestabilna proteza postane stabilna s pomočjo različnih sistemov pritrjevanja na vsadke. V primeru, da je zobnih vsadkov več, lahko protezo nadomestimo z zobnim mostičkom, ki se na vsadke »zalepi« ali privije (t.i. vijačen sistem). Tako smo lahko veliko bolj sproščeni in samozavestni, grizna funkcija pa je neprimerno boljša v primerjavi z običajno totalno protezo.

 

  • Trpežni biokompatibilni nekovinski materiali omogočajo dobro funkcijo in vrhunsko estetiko, ko ne želimo ali celo iz zdravstvenih razlogov ne smemo nositi v ustih kovinskih materialov. V teh primerih sta Bio Dentaplast in BioHPP najprimernejša rešitev v obliki delne snemljive proteze.

 

  • Pogosto se srečujemo s stanjem, ko je zaradi premajhnega števila zob ali preslabe kostne podpore, ki je lahko posledica parodontoze ali dolgo časa manjkajočih zob, preveč tvegano brezzobost rešiti z mostičkom, čeprav bi to bilo na prvi pogled mogoče. V takem primeru je najboljša rešitev parodontalno podprta konusna proteza, popolnoma biokompatibilna ter brezkovinska. Poleg tega pa je BioHPP totalni snemljivi mostiček tudi po videzu zelo estetska in prijetna rešitev.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.