Diagnostika | Ustna Medicina

Postavitev pravilne diagnoze je pri ustnem zdravju bistvenega pomena. Mnoge bolezni zob in obzobnih tkiv se razvijajo skozi daljše časovno obdobje in jih ne zaznamo tudi več let, ko nastopijo težave pa je pogosto (pre)pozno, ker je bolezen že napredovala.

Tako je pri krvavečih dlesnih ali odkrivanju parodontalne bolezni pravilna in pravočasna diagnoza zelo pomembna, saj se simptomi pojavijo šele, ko je narejene že veliko škode in so posledice največkrat nepopravljive.

S pravočasno odstranitvijo zobne gnilobe pa ohranimo zobe vitalne in preprečimo nastanek granulomov, kroničnega vnetja, ki na lestvici najpogostejših kroničnih bolezni človeštva stoji visoko ob boku parodontalni bolezni.

Pravočasno odkritje nenaravne obrabe zob, stiskanja oziroma škripanja z zobmi, položajnih nepravilnosti in prostorske stiske prepreči: nepravilne obremenitve zob in čeljustnega sklepa, nastanek težav in bolečin celotnega žvečnega aparata (zgornja in spodnja čeljust z zobmi, čeljustna sklepa, mišice in ligamenti ter jezik).

S sodobnim pristopom je odkrivanje bolezenskih stanj v vaših ustih zelo uspešno in enostavno, pravočasna diagnoza pa omogoča hitro in ciljano zdravljenje. Doslednost pri izvajanju spodaj naštetih korakov zagotavlja dolgoročno in kakovostno oskrbo vsakega posameznika, ki prestopi prag klinike Ustna Medicina.

Rutinski klinični pregled ustne votline

Opravimo ga s pomočjo zobozdravniških lup in operativnega mikroskopa, s katerim odkrivamo površinske težave, ki jih je nemogoče zaznati s prostim očesom.

Ortopan

Digitalni rentgenski posnetek zob (ortopan) je dvodimenzionalni rentgenski posnetek in je osnovni diagnostični pripomoček, ki pokaže tudi tisto, kar lupa in mikroskop ne. Ob prisotnosti granulomov in koreninsko zdravljenih zob naredimo tridimenzionalni rentgenski posnetek (CBCT), iz katerega lahko natančneje razberemo, kaj se dogaja ob koreninah teh zob. Na rentgenskih posnetkih opazujemo predvsem kaj se dogaja s kostjo (ali so vidni znaki parodontalne bolezni?) in iščemo zobno gnilobo, ki je s kliničnim pregledom ne moremo videti. Seveda iščemo tudi morebitne druge težave, ki so vidne na posnetkih. Rentgensko diagnostiko opravimo kar na naši kliniki in tako naredimo takojšno analizo stanja v vaših ustih.

Natančen pregled obzobnih tkiv

Ta pregled nam pove, kje so obzobna (parodontalna) tkiva prizadeta in v kakšni meri. V pogovornem jeziku temu pravimo »merjenje žepov«. Sodobna parodontalna diagnostika je računalniško vodena, kjer s posebno sondo izmerimo globino obzobnih žepov na šestih mestih okoli vseh zob. Postopek nam omogoči, da vse značilnost obzobnih tkiv do potankosti prenesemo na papir in tako dobimo končno sliko stanja. Na podlagi meritve postavimo diagnozo in predpišemo ustrezno terapijo.

Digitalni fotoaparat

Neizogiben pripomoček, ki je v kliniki Ustna Medicina stalna praksa je digitalni fotoaparat. Posnetki stanja vaših zob in dlesni na dan prvega pregleda ter med in po terapiji so odlično pomagalo pri načrtovanju oskrbe, spremljanju rezultatov in komunikacij med vami in vaših zobozdravnikom.

Laboratorijski bakterijski testi

Pri zahtevnejših primerih parodontalne bolezni se poslužujemo tudi laboratorijskih bakterijskih testov.Ti nam podajo natančne informacije katere bakterije so prisotne v vaših ustih in obzobnih žepih ter koliko jih je. Tako lahko izberemo ustrezno, v redkih primerih tudi antibiotično terapijo za zdravljenje bakterijske okužbe vaših obzobnih tkiv.

Operativni mikroskop in zobozdravniške lupe

Naprave za povečavo so neizogiben del sodobnega zobozdravstva in omogočajo izredno natančno diagnozo ter terapijo. Z uporabo operativnega mikroskopa in zobozdravniških lup izpolnimo ne le zahteve dolgoročne, kakovostne oskrbe, ampak dosegamo tudi visoko estetske rezultate. Sredstva za povečavo uporabljamo pri kliničnem pregledu v diagnostične namene, pri izdelavi zalivk, koreninskih zdravljenjih, protetičnem delu ter kirurških posegih, torej vedno. K dobrem rezultatu prispeva tudi posebna LED svetloba povečevalnih sredstev, ki razkrije ”prostemu očesu” skrite nepravilnosti restavracij, špranje med zalivkami, poke zob in zagotavlja natančno diagnozo.

Kakovostne restavracije so s pomočjo povečevalnih sredstev narejene v krajšem času in so v ustih obstojne dlje.

Terapevti klinike Ustna Medicina uporabljamo oba sistema za povečave, odvisno od težavnosti zahtev zobozdravniškega posega, ki ga opravljamo.

Rentgenska diagnostika

Dvodimenzionalno slikanje – ortopan in trodimenzionalno slikanje – CBCT

Bolezni v ustih se razvijajo daljše časovno obdobje, zato je postavitev pravočasne pravilne diagnoze izrednega pomena.

Rentgensko slikanje oz. rentgenska analiza je osnovni diagnostični pripomoček pri ugotavljanju stopnje oralnega zdravja zob in čeljustne kosti, v kateri so zobje zasidrani.

Poleg postavitve diagnoze analiza rentgenskih posnetkov omogoča načrtovanje zdravljenja, izvajanje zdravljenja ter terapevtsko in post-terapevtsko spremljanje.

Pregledni 2D metodi rentgenskega slikanja pogosto sledi 3D računalniška tomografija ­ CBCT, ki podkrepi osnovno informacijo ortopana z bistveno boljšo natančnostjo ter razkrije popolnoma običajne strukture in skrita vnetna dogajanja, ki jih z 2D tehnikami ne moremo zaznati.

Sodobna diagnostika obzobnih tkiv

Bolezni obzobnih tkiv so danes glavni krivec za izgubo zob in v različnih oblikah prizadenejo več kot 90 % slovenske populacije. Z natančnim, računalniško vodenim pregledom obzobnih tkiv lahko parodontalno bolezen diagnosticiramo pravočasno in tako preprečimo njeno napredovanje ter izgubo marsikaterega zoba.

Detektor zobne gnilobe – DIAGNOdent

Kako deluje? Z lasersko fluorescenčno tehnologijo na varen in zanesljiv način diagnosticiramo zobno gnilobo natanko na tistih mestih, kjer s prosti očesom ali rentgenskim posnetkom ne moremo z gotovostjo postaviti pravilne diagnoze. Tako odkrijemo že začetne kariozne lezije, ki lahko skrite relativno hitro napredujejo v globino zoba.

Digitalni fotoaparat

Digitalne fotografije vašega obraza, nasmeha in zob so nepogrešljiv del sodobnega zobozdravstva. Uporabljamo jih v diagnostične namene, za načrtovanje ter uspešno komunikacijo z vami in zobotehničnim laboratorijem, predvsem pri estetskih protetičnih oskrbah.

S fotografijami pred in po različnih zobozdravstvenih posegih, kot so izdelava zalivk in cementiranje prevlek, je vaše razumevanje naših predlogov oskrbe in izvedenih postopkov veliko jasnejše.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.