Postavitev pravilne diagnoze je pri ustnem zdravju bistvenega pomena. Mnoge bolezni zob in obzobnih tkiv se razvijajo skozi daljše časovno obdobje in jih ne zaznamo tudi več let, ko nastopijo težave pa je pogosto (pre)pozno, ker je bolezen že napredovala.

Tako je pri krvavečih dlesnih ali odkrivanju parodontalne bolezni pravilna in pravočasna diagnoza zelo pomembna, saj se simptomi pojavijo šele, ko je narejene že veliko škode in so posledice največkrat nepopravljive.

S pravočasno odstranitvijo zobne gnilobe pa ohranimo zobe vitalne in preprečimo nastanek granulomov, kroničnega vnetja, ki na lestvici najpogostejših kroničnih bolezni človeštva stoji visoko ob boku parodontalni bolezni.

Pravočasno odkritje nenaravne obrabe zob, stiskanja oziroma škripanja z zobmi, položajnih nepravilnosti in prostorske stiske prepreči: nepravilne obremenitve zob in čeljustnega sklepa, nastanek težav in bolečin celotnega žvečnega aparata (zgornja in spodnja čeljust z zobmi, čeljustna sklepa, mišice in ligamenti ter jezik).

S sodobnim pristopom je odkrivanje bolezenskih stanj v vaših ustih zelo uspešno in enostavno, pravočasna diagnoza pa omogoča hitro in ciljano zdravljenje. Doslednost pri izvajanju spodaj naštetih korakov zagotavlja dolgoročno in kakovostno oskrbo vsakega posameznika, ki prestopi prag klinike Ustna Medicina.

  1. Rutinski klinični pregled ustne votline opravimo s pomočjo zobozdravniških lup in operativnega mikroskopa, s katerim odkrivamo površinske težave, ki jih je nemogoče zaznati s prostim očesom.
  2. Digitalni rentgenski posnetek zob (ortopan) je dvodimenzionalni rentgenski posnetek in je osnovni diagnostični pripomoček, ki pokaže tudi tisto, kar lupa in mikroskop ne. Ob prisotnosti granulomov in koreninsko zdravljenih zob naredimo tridimenzionalni rentgenski posnetek (CBCT), iz katerega lahko natančneje razberemo, kaj se dogaja ob koreninah teh zob. Na rentgenskih posnetkih opazujemo predvsem kaj se dogaja s kostjo (ali so vidni znaki parodontalne bolezni?) in iščemo zobno gnilobo, ki je s kliničnim pregledom ne moremo videti. Seveda iščemo tudi morebitne druge težave, ki so vidne na posnetkih. Rentgensko diagnostiko opravimo kar na naši kliniki in tako naredimo takojšno analizo stanja v vaših ustih.
  3. Natančen pregled obzobnih tkiv nam pove, kje so obzobna (parodontalna) tkiva prizadeta in v kakšni meri. V pogovornem jeziku temu pravimo »merjenje žepov«. Sodobna parodontalna diagnostika je računalniško vodena, kjer s posebno sondo izmerimo globino obzobnih žepov na šestih mestih okoli vseh zob. Postopek nam omogoči, da vse značilnost obzobnih tkiv do potankosti prenesemo na papir in tako dobimo končno sliko stanja. Na podlagi meritve postavimo diagnozo in predpišemo ustrezno terapijo.
  4. Neizogiben pripomoček, ki je v kliniki Ustna Medicina stalna praksa je digitalni fotoaparat. Posnetki stanja vaših zob in dlesni na dan prvega pregleda ter med in po terapiji so odlično pomagalo pri načrtovanju oskrbe, spremljanju rezultatov in komunikacij med vami in vaših zobozdravnikom.
  5. Pri zahtevnejših primerih parodontalne bolezni se poslužujemo tudi laboratorijskih bakterijskih testov.Ti nam podajo natančne informacije katere bakterije so prisotne v vaših ustih in obzobnih žepih ter koliko jih je. Tako lahko izberemo ustrezno, v redkih primerih tudi antibiotično terapijo za zdravljenje bakterijske okužbe vaših obzobnih tkiv.

Preberi več

5 korakov diagnosticiranja parodontalne bolezni

Za dosego dobrega rezultata in visokega nivoja ustnega zdravja je pravilna diagnoza ključnega pomena. Še prav posebej pomembna pa je pri odkrivanju parodontalne bolezni ali krvavečih dlesni, saj...

4 najpogostejše zmote o diagnostiki

Diagnostika, odkrivanje vzrokov in ozadja težav, je ključ do uspešnega zdravljenja. Zato v Ustni Medicini temu področju posvečamo še prav posebno pozornost. Vendar pa tudi tukaj obstaja veliko...

Case report: Povečave v zobozdravstvu

Velik korak naprej v kakovosti, predvsem v natančnosti zobozdravstva, je omogočila uporaba naprav za povečavo. Z višjo stopnjo natančnosti ne izpolnimo le zahtev dolgoročne in kakovostne...

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.