Oralno kirurški posegi | Ustna Medicina
Izkušeni strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo prav vsak oralno kirurški poseg v ustih čim manj invaziven, vaš nasmeh pa še bolj zdrav in sproščen.

Odstranitev modrostnega zoba, izdelava in vstavljanje zobnih implantatov ali prekrivanje odmika dlesni?

Kljub temu, da kirurški posegi pri marsikomu zbudijo strah in trepet, v naši kliniki vedno poskrbimo, da so oralno kirurški posegi prijazni in za vas neboleči oziroma čim manj boleči, saj so opravljeni pod lokalno anestezijo. V kliniki Ustna Medicina storitve zobnih in oralno kirurških posegov opravljajo izkušeni strokovnjaki dentalne medicine z dolgoletnimi izkušnjami.

Dograditev kosti

Zadostna količina zdrave kosti na mestu manjkajočega zoba (ali več njih) je zelo pomembna za uspešno vstavitev implantata, saj nudi oporo tako zobnemu vsadku kot dlesni, kar omogoča trajen in dober estetski rezultat. Z izgubo zob namreč pride tudi do izgube dlesni in kosti, ki sta manjkajoče zobe obdajali. Vnetja (granulomi, parodontoza) in poškodbe to izgubo še povečajo. Kost lahko postane pretanka, nima zadostne višine ali pa je premehka. V takih primerih jo lahko dogradimo z različnimi kostnimi nadomestki, ki jih prenesemo na mesto defekta.

Na kliniki Ustni Medicina uporabljamo kostne nadomestke, ki jih pridobimo iz vaše kosti (avtologni kostni presadki), nadomestno kost živalskega izvora (ksenograft) ali sintetično ustvarjene nadomestke kosti. Nadomestna kost se sčasoma spremeni v lastno kost.

Implantati

Nadomeščanje posameznih zob za zdrav nasmeh in harmoničen ugriz.

Manjkajoči zobje so velika ovira za samozavesten nasmeh. Ne samo iz estetskega vidika, temveč tudi pri vzdrževanju pravilne in ohranitvene funkcije zob. Za zdrav nasmeh potrebujemo harmoničen in uravnotežen ugriz, ki ga dosežemo z nadomeščanjem izgubljenih zob.

Zobni vsadki oziroma implantati so nadomestilo za izgubljene zobe, ki ne potrebujejo nobene opore sosednjih zob. So valjasto oblikovani, zobni korenini podobni vijaki. Običajno so kovinski iz titana, ali pa keramični iz cirkona. Oba materiala sta biokompatibilna, kar pomeni, da ju telo sprejema kot lastni sestavni del.

Odstranitev zoba

“Vsak vaš zob je dragocen!”

V kliniki Ustna Medicina naredimo vse, da bi rešili vaš sleherni zob in šele, ko ni več nobene možnosti za njegovo ohranitev, pride na vrsto puljenje zob oziroma odstranitev. Poseg je v večini primerov relativno kratek in vedno neboleč, saj se opravi pod lokalno anestezijo, z injiciranjem sredstva okrog zoba, ki ga želimo omrtvičiti. Izgubljeni zob nadomestimo z različnimi začasnimi protetičnimi rešitvami že v nekaj dneh po njegovi odstranitvi, s končno rešitvijo pa v roku nekaj mesecev.

Podaljšanje klinične krone

Podaljšanje klinične krone je manjši oralno kirurški poseg s katerim odstranimo del obzobnih tkiv, torej dlesni in po potrebi tudi kosti, ter izpostavimo zadostno količino zoba za izdelavo zobnih zalivk ali prevlek. Poseg naredimo, kadar sega zobna gniloba, zlom zobne krone ali stara zobna prevleka pregloboko pod nivo dlesni, oziroma je že v bližini nivoja spodaj ležeče kosti. Podaljšanje klinične krone naredimo tudi iz estetskih razlogov, ko dlesen prekriva prevelik del krone zoba.

Kirurško podaljšanje klinične krone naredimo pod lokalno anestezijo. Lahko izvedemo samo odstranitev dlesni, čemur pravimo gingivektomija ali pa opravimo reženjsko operacijo (dvignemo dlesen od kosti) z ali brez odstranitve in preoblikovanja kosti. Poseg je zaradi lokalne anestezije neboleč. Okrevanje je hitro, saj šive odstranimo čez približno teden dni. Nato lahko po treh tednih na zobu že naredimo novo zalivko ali prevleko.

Prekrivanje odmika dlesni

Odmik dlesni (recesija dlesni) je pogost pojav, katerega vzroke najdemo v parodontalni bolezni, mehanski travmi zaradi grobega ščetkanja ter nepravilnem položaju zob, ki vodi v nepravilen ugriz in posledično pretirano obremenitev določenih zob ter obzobnih tkiv. Z leti odmik dlesni pogosto narašča, pojavi pa se lahko na eni ali na več površinah zoba oziroma zob. Posledica je izguba opore zoba (obdajajoče dlesni in kosti) ter razgaljenje korenine, kar vodi do mnogih težav z ustnim zdravjem.

Ker zobne korenine niso zaščitene s sklenino tako, kot je zaščitena zobna krona, pride do:

  • preobčutljivosti na vroče in hladne dražljaje (hrana, tekočine, zrak)
  • obrabe korenin (abrazija)
  • razvoja zobne gnilobe
  • oteženega čiščenja in posledično vnetja dlesni
  • slabše estetike zob

Na kliniki Ustni Medicina vam pomagamo razumeti in poiskati vzrok odmika dlesni. Seveda pa vam pripravimo tudi ustrezen načrt zdravljenja.

Reženjska operacija

Reženjska operacija je zelo uspešen način zdravljenja napredovale oblike parodontoze. Gre za manjši in neboleč oralno kirurški poseg pod lokalno anestezijo, pri katerem se odlušči dlesen, razkrije korenine prizadetih zob ter odstrani vneto, okuženo tkivo ob zobeh in nepravilne kostne defekte, ki so nastali kot posledica kroničnega vnetja obzobnih tkiv. Med reženjsko operacijo se lahko ustrezno preoblikuje tudi prizadeta koreninska razcepišča, ki so posledica napredovane parodontalne bolezni. S tem posegom močno olajšamo ohranjanje ustne higiene in prav tako izboljšamo dolgoročno prognozo vaših zob.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.