Zobne bolezni | Ustna Medicina
“Ne pozabimo na dejstvo, da je zobna bolečina na lestvici bolečin uvrščena med najhujše, kar jih lahko izkusimo.”

Dobro ustno zdravje ne vpliva samo na naš videz in samopodobo, ampak tudi na naše splošno zdravje. Zanemarjeno in nepopolno zobovje vodi v izgubo samospoštovanja, nasprotno pa zdrava obzobna tkiva in nadomeščeno zobovje pomembno vplivata na našo samozavest. Vnetja, ki izbruhnejo v ustni votlini in spremenjena zobna sklenina lahko prispevajo k mnogim resnim zdravstvenim težavam, vključno z boleznimi srca, sladkorno boleznijo, boleznimi dihal in prezgodnjim porodom. Zdravje ustne votline nam je tako v veliko pomoč pri postavljanju diagnoze ter izbiri načina zdravljenja pri številnih boleznih. Bakterije v zobnih oblogah razvijejo zobno gnilobo in parodontalno bolezen. Zato je še kako pomembno, da redno in pravilno skrbimo za dobro ustno higieno, s katero preprečujemo zobne bolezni.

“Amalgam je od leta 2008 že prepovedan v zobozdravstvenih ordinacijah na Norveškem, Švedskem in na Danskem!”

 

Amalgam ali “črna plomba” je material, ki se uporablja že vrsto let. Po nekaterih podatkih naj bi ga uporabljalo kar tri četrtine zobozdravnikov. Amalgamske zalivke vsebujejo strupeno živo srebro, kar ima lahko številne negativne posledice na naše zdravje. Zato obstaja več kot dovolj dobrih razlogov za zamenjavo teh škodljivih in neestetskih plomb. V kliniki Ustna medicina  uporabljamo tehnike za strokovno in predvsem varno odstranitev amalgamskih zalivk z vsebujočim živim srebrom ter tako poskrbimo za rešitev njihovega negativnega vpliva na vaše telo.

“Za varno odstranitev amalgama uporabljamo zaščitna pregrinjala, posebne gumijaste opne za izolacijo zoba z amalgamsko zalivko, kisik in posebne svedre ter aspiratorje. Na takšen način ste skorajda v celoti zaščiteni pred škodljivim aerosolom, ki vsebuje delce živega srebra.”
Znanstveni podatki kažejo sledeče:
 • Da je amalgam daleč največji vir živega srebra v telesu.
 • Da imajo posamezniki z amalgamskimi plombami občutno več živega srebra.
 • Da imajo posamezniki toksične koncentracije živega srebra v možganih in ledvicah.
 • Na povezavo med prisotnostjo živega srebra v krvi in urinu ter tkivih v telesu.
 • Da se živo srebro v možganih lahko nahaja od nekaj let do nekaj desetletij, kar pomeni, da se vsebnost živega srebra v tkivih počasi povečuje do toksičnih koncentracij.
 • Da je živo srebro 10-krat bolj toksično kot svinec, ko opazujemo živčne celice. Poleg tega pa ima živo srebro sinergijske učinke z drugimi kovinami.

 

“Skrbimo, da bo vaš nasmeh zdrav in lep”

Vsak od nas se prej ali slej sooči z zobno gnilobo (kariesom) in takrat je potrebno odstraniti razkroj zoba, manjkajoče zobno tkivo pa nadomestiti. Kot alternativa tradicionalnim amalgamskim zalivkam, ki so zdravju škodljive in zelo neestetske, so že pred časom nastale kompozitne (bele) zalivke. S kompozitnimi materiali lahko vaše zobe obnovimo z mehansko obstojnimi (močnimi) in visoko estetskimi zalivkami,  ki v prvi vrsti ne predstavljajo nobenega tveganja za vaše zdravje. V večini primerov lahko zobe z manjšimi predeli zobne gnilobe obnovimo tako, da je vaš nasmeh kljub zalivkam videti popolnoma naraven, saj imamo široko paleto barvnih odtenkov ter tipov kompozitnih materialov, ki ustrezajo vašim zobem.

V primerih obsežnejših rekonstrukcij uničenih ali kariozno prizadetih zobnih kron se odločimo za inlay ali onlay – delne keramične prevleke oziroma ”keramične zalivke”, ki nudijo optimalnejšo oskrbo zob z manjkajočim večjim delom zobne krone.

Poškodbe zob so pogosto sestavni del športnih poškodb, prometnih nesreč in drugih nezgod. Večinoma se zgodijo pri mlajših od dvajset let, predstavljajo pa kar 5 – 10 % vseh poškodb.

Poškodbe zob niso zanemarljive, saj je lahko že ob nedolžnem udarcu travma za tkiva znotraj zoba tako močna, da zobni živec odmre. Vitaliteto zob je posebej pomembno ohraniti, če je to le mogoče, pri otrocih in mladostnikih, saj se pri njih zobje še razvijajo.

V stresnih situacijah, med katere zagotovo spadajo tudi poškodbe zob, je pravilno in pravočasno ukrepanje ključnega pomena za uspeh njihovega zdravljenja. Zato smo vam pripravili navodila za pravilno ukrepanje pri poškodbi zob. Ključnega pomena je čas – hitreje boste ukrepali, boljši bo izid zdravljenja.

Prva pomoč pri zlomu zoba

 1. Poiščite odlomljen del zoba in ga spravite v fiziološko raztopino ali čisto vodo, da ga bo zobozdravnik pritrdil nazaj na svoje mesto, če bo le mogoče.
 2. Takoj poiščite zobozdravniško pomoč. Hitreje kot bo poškodovan zob pravilno oskrbljen, boljša bo njegova dolgoročna prognoza.

Prva pomoč pri izbitju zoba

 1. Če gre za poškodbo pri otroku, se najprej prepričajte, da je izbit zob stalnik. Mlečnih zob namreč ne nameščamo nazaj na svoje mesto.
 2. Izbit zob poiščite in ga primite za krono. Izogibajte se dotikanja korenine, da ne poškodujete njene površine!
 3. Umazan zob sperite pod hladno tekočo vodo (približno 10s) in ga vstavite nazaj na svoje mesto, če je to mogoče. Poškodovanec naj ugrizne v sterilno gazo ali čist robec in tako drži zob na mestu.
 4. Če zoba ne morete vstaviti nazaj na svoje mesto, ga shranite v kozarcu mleka. Lahko ga shranite tudi pod jezik oziroma med zobe in lice, kjer je obdan s slino. Pazite, da ga ne pogoltnete!
 5. Nemudoma poiščite nujno zobozdravniško pomoč.
Se tudi pri vas pojavlja granulom v ustih – občasne bolečine in neprijetni občutki?

Dogodkov, ki pripeljejo do tega, da nastane granulom, je več. Vzrok je lahko obsežna zobna gniloba, stara in dotrajana amalgamska ali bela plomba, protetična prevleka, lahko je počila zobna krona ali celo korenina, lahko je bilo koreninsko zdravljenje že prvotno neustrezno, itd. Granulom je kronični vnetni proces organizma in njegovih imunskih celic, ki je posledica delovanja bakterij iz koreninskega kanala zoba, v katerem je zobni živec. Te bakterije razgradijo čeljustno kost in poleg poškodbe zoba lahko povzročijo tudi okužbo živca. Če granuloma ne pozdravimo pravočasno, lahko pride do izgube zoba. Podobno kot parodontoza ima tudi  granulom negativen vpliv na začetek in potek številnih drugih vnetnih bolezni, avtoimunih vnetnih procesov, bolezni srčno-žilnega sistema, sladkorne in podobnih bolezni. Granulom se zdravi tako, da odstranimo živec iz zoba, pozdravimo kanale in jih napolnimo s posebnim materialom.

Polnitev po zdravljenju zoba mora segati do konca korenine. V kolikor tega cilja zobozdravnik ne doseže, ostane končni del kanalčka v korenini neobdelan. Ta je za bakterije niša, v kateri se »skrivajo« in od tam neprestano dražijo spodaj ležečo kost, v kateri je zob vsajen. To lahko zaznamo kot občasno bolečino na ugriz ali pa tisti znan stavek: »Malo sem si prehladil čeljust!«. V kolikor izkušate opisane težave je čas, da preverite, ali imate morda težave z granulomom.

 

Koreninsko zdravljenje ali endodontija je izredno zahteven postopek zdravljenja, s katerim odstranimo z bakterijami okuženo ali poškodovano tkivo iz notranjosti zoba. Pri tem je ključnega pomena, da se notranjost zoba temeljito očisti povsem do konca koreninskih kanalov. Z endodontskim zdravljenjem ohranimo zob, ki bi sicer moral biti odstranjen. Čeprav je tkivo odstranjeno, je zob še vedno živ in se hrani iz okoliških obzobnih tkiv.
Do odmrtja notranjosti zoba lahko pride zaradi zobne gnilobe, raznih poškodb  ter še nekaj drugih razlogov. V vseh primerih se zobna pulpa ali živec izpostavi bakterijam iz sline in pojavi se infekcija. Če dogodka ne obravnavamo pravočasno bakterije potujejo po koreninskem kanalu v spodaj ležečo kost in pričnejo oblikovati gnojno votlino v čeljustni kosti, ki ji pravimo granulom. Simptomi, ki se pojavljajo so zelo različni in pogosto proces poteka komaj zaznavno. Malo me je “napihalo” pravijo ljudje ali pa “prehladil” sem si čeljust, pogosto slišimo v ordinacijah. V vsakem primeru se enkrat v poteku okužbe, kar sicer lahko traja tudi več let, pojavi bolečina in oteklina, ki nas običajno zbudi sredi noči.

Ko se pojavi tovrstna težava obstajata dve rešitvi

1. Izvesti postopek koreninskega zdravljenja ali endodontijo. Antibiotik namreč ne more rešiti problema, ker je prekrvavitev v pulpni prostor prekinjena, kar posledično pomeni, da antibiotik bakterij ne more doseči.

2. Izpuliti zob.

Pred pričetkom koreninskega zdravljenja se je potrebno prepričati, da sta človek in njegov zob ustrezna kandidata za zdravljenje. Potrebno je oceniti stanje obolelosti zoba in se prepričati ali je ostalo dovolj zdravih zobnih tkiv za obnovo in polno delovanje zoba po končanem zdravljenju. V nasprotnem primeru je bolje izbrati drugo možnost in se tako izogniti možnim bodočim komplikacijam.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.