Inlay/onlay delne prevleke | Ustna Medicina

Zobje, ki so oskrbljeni z velikimi zalivkami, bodisi s starimi amalgam zalivkami ali belimi, kompozitnimi, predstavljajo mehansko šibko točko v naših ustih. Strukturna trdnost takšnih zob je močno oslabljena, zato ti zobje niso mehansko stabilni. Pojavljajo se nepravilne obremenitve zob in napetosti, ki utrujajo preostalo zobno substanco. Zaradi teh sprememb ugriza lahko pride do zloma zoba, oziroma, v najslabšem primeru, tudi do izgube zoba. Najpogosteje se ta nadloga pojavlja na zadnjih zobeh – kočnikih, ki so še posebej pomembni za stabilnost ugriza in prenašajo tudi največje žvečne sile.

Da zagotovimo mehansko trdnost zoba, obnovimo njegovo funkcijo ter hkrati poskrbimo za estetiko, oslabljene zobe oskrbimo z delno zobno krono, narejeno iz keramike, ki ji pravimo inlay oziroma onlay zobna prevleka. Z delno zobno prevleko ohranimo preostalo zdravo zobno substanco, ki je ni potrebno odstraniti tako kot pri polnih zobnih kronah. Razlika med inlay in onlay delno zobno prevleko je v volumnu nadomeščene zobne krone – inlay nadomešča grizno površino zoba ter ploskve, ki so v stiku s sosednjimi zobmi, onlay pa je večja in poleg inlay površine nadomešča še enega ali več zobnih vršičkov.

Preberi več

Case report: Estetske keramične rešitve (zalivke) – inlay, onlay

Kaj narediti, ko bela plomba ni več najboljša rešitev? Nemalokrat se zobozdravniki srečamo z obsežno uničenimi zobmi, kjer manjka večji del zobne krone, ali pa je zob zaplombiran z ogromno...

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha