Inlay/onlay delne prevleke | Ustna Medicina

Zobje, ki so oskrbljeni z velikimi zalivkami, bodisi s starimi amalgam zalivkami ali belimi, kompozitnimi, predstavljajo mehansko šibko točko v naših ustih. Strukturna trdnost takšnih zob je močno oslabljena, zato ti zobje niso mehansko stabilni. Pojavljajo se nepravilne obremenitve zob in napetosti, ki utrujajo preostalo zobno substanco. Zaradi teh sprememb ugriza lahko pride do zloma zoba, oziroma, v najslabšem primeru, tudi do izgube zoba. Najpogosteje se ta nadloga pojavlja na zadnjih zobeh – kočnikih, ki so še posebej pomembni za stabilnost ugriza in prenašajo tudi največje žvečne sile.

Da zagotovimo mehansko trdnost zoba, obnovimo njegovo funkcijo ter hkrati poskrbimo za estetiko, oslabljene zobe oskrbimo z delno zobno krono, narejeno iz keramike, ki ji pravimo inlay oziroma onlay zobna prevleka. Z delno zobno prevleko ohranimo preostalo zdravo zobno substanco, ki je ni potrebno odstraniti tako kot pri polnih zobnih kronah. Razlika med inlay in onlay delno zobno prevleko je v volumnu nadomeščene zobne krone – inlay nadomešča grizno površino zoba ter ploskve, ki so v stiku s sosednjimi zobmi, onlay pa je večja in poleg inlay površine nadomešča še enega ali več zobnih vršičkov.

Preberi več

Case report: Estetske keramične rešitve (zalivke) – inlay, onlay

Kaj narediti, ko bela plomba ni več najboljša rešitev? Nemalokrat se zobozdravniki srečamo z obsežno uničenimi zobmi, kjer manjka večji del zobne krone, ali pa je zob zaplombiran z ogromno...

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.