V Ustno Medicino sem prišel čisto po naključju…

V Ustno Medicino sem prišel čisto po naključju. Njena spletna stran se mi je zdela zanimiva, zato sem poklical in se dogovoril za termin. Že po prvem obisku so me lepo sprejeli in mi razložili celoten postopek nošenja aparata. Ob samem nošenju nisem imel večjih težav, vse manjše pa so hitro odpravili in mi pomagali. Z zdravniki sem več kot zadovoljen, saj je njihov odnos prijazen in zelo korekten. Z veseljem se vsakič vrnem, saj se tu počutim »domače«.

P.s.: Pohvalil bi tudi naročanje, saj se mi zdi, da pri tem pride do največjih zapletov. Tu so mi vedno ponudili, da si sam prilagodim termine in si na ta način tudi olajšam transport itd.

Pot zadovoljnega gosta Ustne Medicine

Z zobozdravniki (oziroma zdravniki dentalne medicine, kot je danes ustrezno) sem se, kot vsi, srečal že v mladih letih. Nisem bil najvzornejši pacient, saj sem imel kar nekaj zamujenih ščetkanj in marsikatero sladko pregreho, brez naknadnega čiščenja zob, za seboj. V osnovni šoli pa se mi je v spomin za vedno vtisnila zdravnica, ki ni bila primerna za delo z ljudmi, ali še huje, otroki. Še danes pomnim bolečino svedra (takrat injekcij za omrtvičenje in podobnih pripravkov, sploh pri »državnih« zobozdravnikih, ni bilo), ko mi je prebila nesrečni zobek in »zamesarila« v dlesen. Takrat sem se zadnjič brez travme odpravil na pregled ali popravilo zoba. Vse do obiska v vaši kliniki sem skozi leta le, ko je bila sila (beri: ko je bilo za posamični zob že več kot kritično, boleče, brez plombe …), s težkim srcem obiskoval razne zasebne zobne klinike, ki so mi več ali manj (slabo) odpravile posamične trenutne probleme, nato pa me nikoli več niso videle. Tak je bil mnogoletni boj obiskovanja podobnih ustanov.

Lansko leto sem poleti doživel usodno kosilo, ko se je večji del zoba odločil, da ima dovolj, in se je odlomil. V iskanju primernih klinik, kjer ne bi čakal na prvi obisk, sem našel Ustno Medicino. Prijazno me sprejela dr. Nina Bužančič, ki je najprej prisluhnila moji zgodbi.

Temu primerno sva se dogovorila za, več kot strokovno, sanacijo zoba in morebitni dolgoročni plan popravila stanja mojih zob.

In res – prvič v vseh teh letih sem se, ko je bil zob saniran, v jesenskih dneh vrnil na nadaljnje obravnave. Sprejel me je dr. Zupanc, ki je vajeti prevzel od dr. Nine. Čakal me je že pripravljen plan »popravil«, s katerimi je zagotovil, da je moje zobovje sedaj zdravo, ne luknjasto in zanesljivo. Tudi sam je prisluhnil mojih bojaznim, strahu in skupaj sva našla optimalne ure in poteke zdravljenja. Mesečni obisk zobozdravnika je tako postal le še ena izmed obveznosti, brez slabega prizvoka. Obiski so zabavni, sproščeni; marsikdaj je tekel pogovor o raznih stvareh, tako da stresa, ki je sicer vedno bil prisoten ob obisku podobnih ordinacij, nisem doživljal in ga tudi ne več.

Vsakič sem točno vedel, kateri zob bo obravnavan, zakaj in kaj bo storjenega. Vse skupaj poteka na visokem tehnološkem nivoju, v ustrezno sproščenem okolju (tudi glasba v ozadju pomaga), tako da obisk nikakor ni primerljiv tistim iz otroštva in mladosti, ki so bili polni solz, bolečin in slabe volje.

Način, na katerega se Ustna Medicina loti pristopa k novemu pacientu, je, vsaj v mojih očeh, več kot pravi: najprej poslušati človeka, kaj ga boli, kaj želi, česa se boji. Šele nato se pripravi ustrezna pot do lepšega nasmeha, saj bo ta na tak način resničen.

Posebna zahvala gre dr. Urbanu Zupancu – tako kot specialist na svojem področju kot tudi kot sogovorec je oseba na mestu, tako da tudi ura ali več na njegovem stolu ni ne tegobna ne dolgočasno ležanje in čakanje na stavek: »Pa sva končala.« Pacientu prisluhe, upošteva pripombe in želje; vsako medicinsko razlago prilagodi in razloži tako, da jo razume vsak. Tega je danes, v času stresa in neosebnosti v zdravstvu, vedno manj, tako da si gotovo zasluži omembo

»Kako vesela bi bila, če bi mi kdo že pred petimi leti priporočil Ustno medicino!«

Za leto 2018 sem imela v načrtu, da se končno odločim in si dam narediti implantat, s katerim sem odlašala že kar nekaj časa. Ker zobozdravnica, h kateri je hodila vsa naša družina že 30 let, ne vstavlja implantatov, sem zadnje dni poletnega dopusta namenila tej temi. V neki reviji sem zasledila, da so keramični implantati namreč veliko boljši od kovinskih.

Našla sem zobozdravnika iz intervjuja v reviji in se naročila na pregled. Po pregledu so mi pojasnili, da dobim ponudbo po e-pošti. Čez nekaj dni je ponudba res prispela in nanašala se je na popravilo treh plomb in vstavitev implantata.

Nekaj mi dalo miru in odločila sem se, da potrebujem še eno mnenje. Ponovno sem se lotila iskanja po spletu. Našla sem Ustno medicino. Bila sem presenečena in navdušena nad izčrpnostjo spletne strani, velikim številom člankov in strokovnimi pojasnili. Večinoma so zdravniki zelo nestrpni, če poveš, da si nekaj prebral na spletu; v Ustni medicini si pa še sami prizadevajo, da bi informirali in izobrazili paciente. Opazila sem, da imajo tudi ortodonte, paradontologe, ustne higienike – vse to sem preskočila, saj ne pride v poštev za rešitev mojega problema. Izpolnila sem spletni obrazec in nekaj ur pozneje še poklicala, saj sem želela čim prej na pregled.

Torej, ko sem stopila iz dvigala, sem pomislila: »Wau, a sem v pravem nadstropju?« Nato sem ugotovila, da sem prišla prav, v Ustno medicino. Prijazno osebje me je sprejelo in nekaj minut pozneje je prišel še nasmejani dr. Berkopec. Povabil me je v ordinacijo in kar nekaj časa sva govorila o mojih željah in težavah z zobmi. Začela sem se spraševati, ali bo sploh pogledal moje zobe. No, čez nekaj časa je res izrazil to željo. Ko si je temeljito ogledal stanje in fotografiral vse skupaj, je izjavil:

»Gospa, implantat je zadnje, kar potrebujete!«

Nato je začel naštevat vse od dotrajanih plomb dalje in zaključil: »Da sploh ne omenim vašega ugriza, ki je katastrofalen.« Vedela sem, da moj ugriz ni idealen, vendar mi zadnjih 30 let nihče ni »težil« zaradi tega.

Predlagal je, da naredi plan, ki mi ga bo predstavil čez deset dni. V tem času sem ponovno prebrala še ostale članke, ki sem jih prej izpustila, vse o delu ustnih higienikov in ortodontov, ter ugotovila, da je imel zobozdravnik glede mojega ugriza in še nekaterih drugih zadev še kako prav.

Torej, počakala sem na predstavitev. Sicer sem bila že skoraj odločena, da je Ustna medicina točno to, kar potrebujem: celostna obravnava, usposobljena ekipa na enem mestu, ki pozna pacientovo stanje, si med seboj posreduje informacije in poišče najboljšo rešitev. Predstavitev dr. Berkopca je mojo odločitev le še utrdila. In tako je ustna medicina iz drugega mnenja postala moja prva izbira.

Pred nekaj dnevi sem srečala prijateljico. Ker vem, da ima sladkorno in inzulinsko črpalko, sem ji omenila: »Danes sem bili pri ustni higieničarki. A veš, da sedaj že zobozdravniki delajo teste za sladkor v krvi?«

Presenečeno me je pogledala in odgovorila: »Pa saj to je pa fantastično, a veš, kako je to pomembno! Mi moraš povedat, kam hodiš!«

Pozneje sem pomislila, kako vesela bi bila, če bi meni kdo že pred petimi leti priporočil Ustno medicino!

Moji junaki!

(Ko sem bila povabljena da bi, s stališča pacientke napisala nekaj o lastni izkušnji celostne obravnave na Ustni medicini, sem bila zelo vesela. To je bila samo še ena potrditev, da sem na pravem mestu in da je ljudem, ki delajo tukaj, mar za nas.)

Vsi dobro poznamo nadaljevanke o zdravnikih. Spomnite se genialnega in godrnjavega dr. Housa (2004–2012). Hugh Laurie – House je znal postaviti pravo diagnozo tudi pri nenavadnih, skoraj da enigmatičnih primerih. Čeprav je bila nadaljevanka Scrubs (2001–2010) bolj komedija kot drama, smo imeli še vedno priložnost v njej videti srčne, čustvene trenutke. ER (1994–2009) je obstala polnih 15 let. Marsikaterega igralca je serija izstrelila v orbito priljubljenosti, denimo Georgea Clooneyja. Grays Anatomy (2005) vztraja še danes. Avtističen kirurški rezident je glavni junak nadaljevanke The Good Doctor (2017–), ki spada v najbolj gledane TV-serije sezone 2017–2018.

Kot prikovani sedimo ob televizorju in občudujemo briljantne, duhovite, sočutne zdravnike, v roke katerih bi brez sence dvoma položili svoje življenje, ker jim zaupamo in verjamemo, da so sposobni za nas narediti vse, kar je treba, in še več. Zaupamo jim, ker vemo, da so nekaj posebnega, so naši junaki. Vlivajo spoštovanje in prinašajo upanje.

Na žalost nadaljevank o zobozdravnikih ni, kar me to zelo vznemirja. Menim, da je vzrok za to neskončno krivico v nas samih. Premalo se zavedamo, kako pomembno delo opravljajo in kako nam lahko pomagajo. Pozabljamo, da pride skoraj vse, kar vnesemo v telo, skozi usta. Tu se začne proces selekcije, obdelave, preden materija nadaljuje pot po našem telesu. Premalo poslušamo o tem, kako pomembni so zobje in kako, če ne skrbimo zanje, ogrožamo svoje zdravje.

Zobozdravniki so pravi zdravniki. Sam študij traja 6 let, nekatere specializacije še 4 leta. Ja, dragi moji, ne poznam vašega poklica, ampak prepričana sem, da nas večina ni dala 10 let življenja samo za izobraževanje. Seveda se tu stvar ne konča. Z razvojem sodobne znanosti in tehnologije se morajo zobozdravniki nenehno izobraževati ter slediti najboljšim rešitvam.

Če bi naredili nadaljevanko o zobozdravnikih, bi se ta gotovo dogajala v prestolnici. Ordinacija bi bila v središču mesta. To bi bila zasebna klinika, v kateri bi bili zastopljeni vsi profili zdravnikov, potrebnih za celostno (oralno) obravnavo pacientov. Sledili bi zgodbam junakov, ki svoje delo jemljejo kot način življenja. To delo je naporno in zahtevno. Od prisilne drže, ker so sklonjeni nad nas, okužb, ki jih lahko prinesemo pacienti, do ostrih instrumentov ter visokofrekvenčnega hrupa. Da ne govorim o nekaterih pacientih, ki se bojijo, imajo nerealna pričakovanja ali nikoli niso zadovoljni s storitvijo.

Občudovali bi, kako skrbno in natančno načrtujejo in izvajajo oskrbo vsakega pacienta, ki zakoraka v njihove prostore. Klinični pregledi s 3D-rentgenom, izdelava modela, pogovor-svetovanje, natančno vodenje skozi celotni proces. V značilnem tednu bi zobozdravniki reševali različne zobne težave in celo oralne kirurške postopke. V nekaterih epizodah bi prišla v ospredje higieničarka, v drugih strokovnjak za parodontalne bolezni, magister zobne protetike, sledili bi specialisti oralne kirurgije. In ne pozabimo na ortodontijo. V ospredje bi prišlo njuno znanje fizike in biologije. Visoka tehnologija se ne bo končala samo pri 3DR. Na vidnem mestu klinike bi bila naprava, ki že v nekaj urah naredi nadomestne zobe, tako da pacient brezskrbno in normalno nadaljuje življenje, dokler čaka na končno fazo rekonstrukcije. Zdravniki bi imeli posebna očala, ki omogočajo mikronatančnost. Kul. Dobrodošli v 21. stoletje.

S svojim delom bi tudi dvigali samopodobo posameznikov. Njihov visoki občutek za estetsko in prostorsko ureditev bi se odražala tudi v okolju. Ordinacije bi bile svetle in velike, na hodnikih bi bile knjige, časopisi. Tudi otroci bi imeli svoj kotiček.

Njihova komunikacija bi bila pristna. Na vsakem koraku bi osebje delilo nasmehe, ki bi se zrcalili na obrazu pacientov. Ja, nasmeh je pomemben, lahko nam polepša dan. Hej, mislim, da poznam takšno kliniko. To ni svet televizijske fantazije. To je resničnost in reče se ji Ustna medicina. Tukaj vse naštete strokovnjake najdeš pod isto streho. Popolna kombinacija znanosti, sodobne tehnologije in umetnosti.

To so moji junaki. Občudujem jih, ker so nekaj posebnega. So zobozdravniki, v roke katerih brez sence dvoma polagam svojo glavo. Zaupam jim, ker verjamem, da so sposobni narediti vse, kar je treba, in še več. Čeprav sem še v procesu obravnave, vem, da mi močno pomagajo na poti do zdravja.

Ustna medicina je mesto, kjer se zavzemajo za pristno razmerje med pacienti in zobozdravniki. To je mesto, ki obnavlja življenje, ne samo zobe.

Počutim se kot član velike in srčne družine. Hvala za vse.

Goodbye dentophobia, hello, Ustna Medicina.

Hvala za vaš dosedanji trud, resnično sem zadovoljen z vašim delom

Spoštovani g. Matej. Hvala za vaš dosedanji trud. Resnično sem zadovoljen z vašim delom. Vidimo se čez pol leta. Lep pozdrav.

Seveda se veselim in se se kar naprej smejim

Hvala dr. Matej!
Seveda se veselim. In se se kar naprej smejim. Da sem prišla do takega zdravja, ste veliko pripomogli. Pravzaprav je levji
delež vaš. Res iskrena hvala za vso pomoč in podporo. Se vidimo ob naslednjem pregledu. Veliko podobnih uspehov tudi pri drugih pacientih. In veselja tudi.

Vse skupaj me še vedno preseneti vsakič, ko se pogledam v ogledalo

Že na prvem obisku me je dr. Pirtovšek seznanil z novimi materiali, tehnologijami in metodami estetskih popravkov zob. Naredila sva načrt za sanacijo in estetsko dodelavo mojih zob. Po treh obiskih – po treh tednih – sem šla iz ordinacije z novim nasmehom. Vse skupaj me še
vedno preseneti vsakič, ko se pogledam v ogledalo. Vsakič se nasmehnem. Sama sebi in drugim. Ljudje okoli mene opazijo pozitivno spremembo na meni, a ne vedo točno, kaj je drugače. Sprašujejo, če sem shujšala.
Najlepši stavek, ki ga lahko slišim pri zobozdravniku je: Pridite na kontrolo čez šest mesecev. To sem slišala prejšnji teden.
Hvala vama dr. Matej in sestra Ivana.

Dobra organizacija in obveščanje, odlična izvedba, zelo pozitivna izkušnja

Dobra organizacija in obveščanje. Odlična izvedba. Zelo pozitivna izkušnja.
Hvala in lep pozdrav.

Dolgo časa sem zbirala pogum za obisk zobozdravnika

Dolgo časa sem zbirala pogum za obisk zobozdravnika. Zobe sem imela v slabem stanju. Zelo potrpežljivo in z veliko prijaznostjo ste me vsakokrat sprejeli ter mi pri posegih vedno prisluhnili. Zaradi prijetnega odnosa vseh se moj strah pred obiskom zobozdravnikom počasi manjša, moj nasmeh pa vse bolj veča.

Še nikdar se nisem tako dobro počutila na zobozdravniškem stolu

Še nikdar se nisem tako dobro počutila na zobozdravniškem stolu. Strah, ki me je spremljal že iz otroštva sedaj ostaja DOMA.
Pohvale vredno in zelo profesionalno osebje. Vsekakor priporočam naprej.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha