Kdaj ste nazadnje zamenjali vašo zobno ščetko? | Ustna Medicina

Ne dovolite, da si bakterije ustvarijo dom na vaši zobni ščetki

Naša usta niso pretirano čisto okolje. Navsezadnje v njih živi na milijone bakterij, ki se ob neugodnih razmerah prekomerno namnožijo, tvorijo zobne obloge in so krivec za najbolj znana obolenja v ustih – parodontalno bolezen in karies. Če izvajamo ustrezno ustno higieno in smo sistemsko zdravi, je naša bakterijska flora raznolika in uravnotežena. Pri parodontalni bolezni pa najdemo določene patogene bakterije močno namnožene. Vse te bakterije so prisotne tudi na zobni ščetki, saj ščetine drgnejo po zobnih oblogah in odstranjujejo bakterijski biofilm.

Kljub temu, da uporabljamo zobno ščetko že od rane mladosti, o njeni pravilni uporabi ne vemo dovolj

 

Korak1: Po uporabi zobno ščetko obvezno dobro speremo pod tekočo vodo, vendar moramo vedeti, da ta ne odstrani vseh bakterij s površine ščetin, zato se lahko bakterije razmnožujejo naprej tudi na ščetki.

Korak 2: Temeljito umito ščetko dobro otresemo in jo postavimo z držalom navzdol, da se kar najhitreje osuši.

Korak 3: Priporočljivo je, da ščetko zamenjamo na dva do tri mesece ne glede na to, ali so ščetine na njej morda videti kot nove. Pogosto pa so pri ščetkah poškodbe prej vidne, saj pride zelo hitro do uničenja ščetin, zaradi neustrezne tehnike ščetkanja in neustreznega pritiska ob zobe, že po nekaj tednih. V tem primeru je treba ščetko zamenjati že prej.

Izjemno pomembno je, da ščetko, četudi je skorajda nova, zamenjamo tudi po prebolelih boleznih, hujših virozah, bakterijskih anginah ipd. Prav streptokokne angine se lahko pogosto ponavljajo, eden od vzrokov pa je lahko tudi ponovna okužba z zobne ščetke.

To seveda vsi vemo, a vseeno moramo poudariti. Zobna ščetka ni predmet, ki bi si ga lahko izposojali, saj vsaka vsebuje bakterije iz ust njenega lastnika. Za učinkovito čiščenje morajo biti ščetine ravne, prožne in neobrabljene. Tudi če je ščetka videti kot nova, jo zamenjajmo na dva do tri mesece. Vsekakor pa o pravilni ustni higieni povprašajte svojega zobozdravnika ali ustnega higienika, ki vas bodo naučili pravilnih tehnik ščetkanja in nitkanja.

Imate kakšno vprašanje? Pokličite nas na 01 23 23 235  ali pa nam pišite na: info@ustna-medicina.com in z veseljem vam bomo pomagali.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.