Ugriz | Ustna Medicina

Poškodovani in manjkajoči zobje spremenijo naš videz, govor ter močno vplivajo na žvečenje in posledično na prehranjevanje. Brez zadržkov lahko trdimo, da pomembno narekujejo kakovost našega življenja. Za zdrav in samozavesten nasmeh sta odgovorni pravilna mehanska in varovalna funkcija zob. Dosežemo ju z vzpostavitvijo harmoničnega ugriza, ki temelji na enakomerni obremenitvi vseh zob v naših ustih ter na enakomerni obremenitvi obeh čeljustnih sklepov.

Funkcionalen in stabilen ugriz opišemo z enakomerno porazdeljenim številom stikov zob med  zgornjo in spodnjo čeljustjo na obeh straneh čeljusti (na levi in desni). Pri takšnem ugrizu so zobje enakomerno in pravilno obremenjeni ter istočasno v harmoničnem odnosu do griznih mišic in čeljustnega sklepa. Harmoničen ugriz varuje naše mišice, vezi in čeljustni sklep pred nepravilnimi obremenitvami ter omogoča normalno grizenje. Tudi zobje so ob zadostnem in enakomerno porazdeljenem številu stikov nasproti si stoječih zob zaščiteni pred pretirano obremenitvijo in obrabo. Ko pa tako stanje ni vzpostavljeno, govorimo  o »grizni bolezni«.

Slika: Na griznih ploskvah zob obeh čeljusti so prikazane stične točke zob ob harmoničnem in hkrati varovalnem ugrizu.

 

Manjkajoči zobje

Na izpadanje zob lahko vplivajo:
– zobna gniloba (karies)
– parodontoza (parodontalna bolezen)
– poškodbe
Če izvzamemo poškodbe, ki nastanejo pri športu, pretepih ali drugih nesrečah, je ravno nepravilen, torej neharmoničen ugriz tisti, ki počasi, a nezadržno, uničuje zobe.

Zdravje se začne tukaj

Celostno blagostanje v ustih lahko zagotovimo le takrat, ko odkrijemo in ukrotimo vse morebitne dejavnike, ki blagostanje rušijo. Največkrat se ljudje niti ne zavedamo, kateri procesi nam povzročajo nelagodje. Naloga zobozdravnika (kot seveda tudi zdravnika) je, da ne samo pojasni ter odstrani vzrok zaznanih simptomov (nelagodje, ki se ga zavedamo), temveč predvsem, da ugotovi znake obolenj, ki se jih sploh ne zavedamo in s tem že vnaprej prepreči razvoj simptomov.

Funkcionalno področje ustnega zdravja v sebi skriva največ nejasnosti. Ker v kliniki Ustna Medicina stremimo k celostnemu zobozdravstvu, našim pacientom svetujemo ter jih usmerjamo, kako doseči popolne dlesni in ustno sluznico, trdne zobe, zdrav nasmeh in funkcionalno stabilen ugriz.

Kakšen je vaš ugriz?

Razlog, da ima večina ljudi dva različna ugriza, se skriva v dejstvu, da nam slabe točke na zobeh preprečujejo maksimalen stik vseh zob ob istočasni pravilni legi čeljustnega sklepa. Če imate občutek, da se vaš ugriz spreminja, vam svetujemo natančno analizo grizne funkcije pri zobozdravniku, ki vas bo pomirila oziroma pravilno usmerila.

Z analizo grizne funkcije ugotovimo koliko, kje in predvsem zakaj ste od harmoničnega stabilnega ugriza oddaljeni. Pretirana obraba zob, odlomljeni in poškodovani deli zobnih površin ter občutljivost v žvečnih mišicah in čeljustnem sklepu so pokazatelji nepravilne grizne funkcije. Za načrtovanje kakovostne zobozdravstvene oskrbe moramo morebitne nepravilnosti ugriza obvezno ugotoviti ter jih odpraviti preden vam lahko ponudimo ustrezne končne rešitve zobne protetike.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.