Ugriz | Ustna Medicina

Poškodovani in manjkajoči zobje spremenijo naš videz, govor ter močno vplivajo na žvečenje in posledično na prehranjevanje. Brez zadržkov lahko trdimo, da pomembno narekujejo kakovost našega življenja. Za zdrav in samozavesten nasmeh sta odgovorni pravilna mehanska in varovalna funkcija zob. Dosežemo ju z vzpostavitvijo harmoničnega ugriza, ki temelji na enakomerni obremenitvi vseh zob v naših ustih ter na enakomerni obremenitvi obeh čeljustnih sklepov.

Funkcionalen in stabilen ugriz opišemo z enakomerno porazdeljenim številom stikov zob med  zgornjo in spodnjo čeljustjo na obeh straneh čeljusti (na levi in desni). Pri takšnem ugrizu so zobje enakomerno in pravilno obremenjeni ter istočasno v harmoničnem odnosu do griznih mišic in čeljustnega sklepa. Harmoničen ugriz varuje naše mišice, vezi in čeljustni sklep pred nepravilnimi obremenitvami ter omogoča normalno grizenje. Tudi zobje so ob zadostnem in enakomerno porazdeljenem številu stikov nasproti si stoječih zob zaščiteni pred pretirano obremenitvijo in obrabo. Ko pa tako stanje ni vzpostavljeno, govorimo  o »grizni bolezni«.

Slika: Na griznih ploskvah zob obeh čeljusti so prikazane stične točke zob ob harmoničnem in hkrati varovalnem ugrizu.

 

Manjkajoči zobje

Na izpadanje zob lahko vplivajo:
– zobna gniloba (karies)
– parodontoza (parodontalna bolezen)
– poškodbe
Če izvzamemo poškodbe, ki nastanejo pri športu, pretepih ali drugih nesrečah, je ravno nepravilen, torej neharmoničen ugriz tisti, ki počasi, a nezadržno, uničuje zobe.

Zdravje se začne tukaj

Celostno blagostanje v ustih lahko zagotovimo le takrat, ko odkrijemo in ukrotimo vse morebitne dejavnike, ki blagostanje rušijo. Največkrat se ljudje niti ne zavedamo, kateri procesi nam povzročajo nelagodje. Naloga zobozdravnika (kot seveda tudi zdravnika) je, da ne samo pojasni ter odstrani vzrok zaznanih simptomov (nelagodje, ki se ga zavedamo), temveč predvsem, da ugotovi znake obolenj, ki se jih sploh ne zavedamo in s tem že vnaprej prepreči razvoj simptomov.

Funkcionalno področje ustnega zdravja v sebi skriva največ nejasnosti. Ker v kliniki Ustna Medicina stremimo k celostnemu zobozdravstvu, našim pacientom svetujemo ter jih usmerjamo, kako doseči popolne dlesni in ustno sluznico, trdne zobe, zdrav nasmeh in funkcionalno stabilen ugriz.

Kakšen je vaš ugriz?

Razlog, da ima večina ljudi dva različna ugriza, se skriva v dejstvu, da nam slabe točke na zobeh preprečujejo maksimalen stik vseh zob ob istočasni pravilni legi čeljustnega sklepa. Če imate občutek, da se vaš ugriz spreminja, vam svetujemo natančno analizo grizne funkcije pri zobozdravniku, ki vas bo pomirila oziroma pravilno usmerila.

Z analizo grizne funkcije ugotovimo koliko, kje in predvsem zakaj ste od harmoničnega stabilnega ugriza oddaljeni. Pretirana obraba zob, odlomljeni in poškodovani deli zobnih površin ter občutljivost v žvečnih mišicah in čeljustnem sklepu so pokazatelji nepravilne grizne funkcije. Za načrtovanje kakovostne zobozdravstvene oskrbe moramo morebitne nepravilnosti ugriza obvezno ugotoviti ter jih odpraviti preden vam lahko ponudimo ustrezne končne rešitve zobne protetike.

 

Preberi več

Ali je vaš ugriz pravilen?

Večina se nas zaveda, da lahko ostanemo brez zob, če te uničuje zobna gniloba ali parodontalna bolezen, ne zavedamo pa se, da smo lahko obsojeni na izgubo zob, ki so sicer popolnoma zdravi, a...

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha