Prekrivanje odmika dlesni | Ustna Medicina

Odmik dlesni (recesija dlesni) je pogost pojav, katerega vzroke najdemo v parodontalni bolezni, mehanski travmi zaradi grobega ščetkanja ter nepravilnem položaju zob, ki vodi v nepravilen ugriz in posledično pretirano obremenitev določenih zob ter obzobnih tkiv. Z leti odmik dlesni pogosto narašča, pojavi pa se lahko na eni ali na več površinah zoba oziroma zob. Posledica je izguba opore zoba (obdajajoče dlesni in kosti) ter razgaljenje korenine, kar vodi do mnogih težav z ustnim zdravjem.

Ker zobne korenine niso zaščitene s sklenino tako, kot je zaščitena zobna krona, pride do:

 • preobčutljivosti na vroče in hladne dražljaje (hrana, tekočine, zrak)
 • obrabe korenin (abrazija)
 • razvoja zobne gnilobe
 • oteženega čiščenja in posledično vnetja dlesni
 • slabše estetike zob

Na kliniki Ustni Medicina vam pomagamo razumeti in poiskati vzrok odmika dlesni. Seveda pa vam pripravimo tudi ustrezen načrt zdravljenja.

Zakaj pride do odmika dlesni?

Odmik dlesni od zoba in posledično razgaljanje zobnega vratu ali celo korenine lahko sproži več vzrokov:

 • Neustrezna ali nepravilna ustna higiena. Ta je razlog za trde zobne obloge (zobni kamen) in vnetje obzobnih tkiv (parodontoza), najpogostejša vzroka za odmik dlesni.
 • Nepravilen položaj zob v zobnem loku. Pogosto je ta kriv za odmik dlesni pri mladih.
 • Neustrezna zobna ščetka in slaba tehnika ščetkanja. Ščetke z zelo trdimi ščetinami niso primeren pripomoček za čiščenje zob. Zaradi pritiska trdih ščetin ob dlesen povzročijo odmik dlesni od zoba in tako nastanejo območja, kjer se zelo rade zadržujejo bakterije in ostanki hrane.
 • Tanke dlesni in nizka prirastišča sluzničnih gub.
 • Pritisk delnih snemnih protez.
 • Kajenje in uporaba drugih tobačnih izdelkov.
 • Kirurški posegi in ortodontska zdravljenja.

Navodila po prekrivanju odmika dlesni

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego po oralnem kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.