Implantati | Ustna Medicina
Nadomeščanje posameznih zob za zdrav nasmeh in harmoničen ugriz.

Manjkajoči zobje so velika ovira za samozavesten nasmeh. Ne samo iz estetskega vidika, temveč tudi pri vzdrževanju pravilne in ohranitvene funkcije zob. Za zdrav nasmeh potrebujemo harmoničen in uravnotežen ugriz, ki ga dosežemo z nadomeščanjem izgubljenih zob.

Zobni vsadki oziroma implantati so nadomestilo za izgubljene zobe, ki ne potrebujejo nobene opore sosednjih zob. So valjasto oblikovani, zobni korenini podobni vijaki. Običajno so kovinski iz titana, ali pa keramični iz cirkona. Oba materiala sta biokompatibilna, kar pomeni, da ju telo sprejema kot lastni sestavni del.

Z implantati rešujemo probleme brezzobih čeljusti, nadomeščamo večje število manjkajočih zob ali pa zgolj posamezen manjkajoči zob. Na kliniki Ustna Medicina uporabljamo telesu prijazne, trdne, stabilne in zanesljive implantate, ki s kratkim in nebolečim kirurškim posegom prinesejo estetsko in dolgoročno rešitev. Zaupamo najzanesljivejšim proizvajalcem zobnih vsadkov Straumann, Ankylos ter Z-Systems.

Preberi tudi

Navodila po vstavitvi zobnega implantata

Za čim hitrejše okrevanje in preprečitev nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego v prvih dneh po oralno kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

V primeru vstavitve zobnega vsadka, kjer dograjevanje kostnine ni bilo potrebno, velja opozoriti, da v večini primerov otekline in bolečine ni ali pa je le-ta minimalna.

Vzdrževanje zobnega implantata

Zobni vsadki potrebujejo, prav tako kot lastni zobje, redno vsakodnevno čiščenje. Potrebne so tudi redne kontrole pri ustnem higieniku in zobozdravniku. Implantate čistimo z zobno ščetko in pasto v smeri od dlesni proti kroni, dvakrat dnevno v sklopu umivanja zob. Ob tem je zelo pomembna tudi higiena medzobnih prostorov. Dvakrat letno svetujemo kontrolni pregled in profesionalno čiščenje pri ustnem higieniku. Ob rednih pregledih preverimo stanje zobnega implantata, nadgradnje (zobne krone, proteze), dlesni in občasno z rentgensko sliko stanje kosti ob vsadku.

Najpogostejša vprašanja

So zobni vsadki trajni? Da. Preživetje implantatov je po 10 letih 97 %, pri veliko ljudeh pa vsadki opravljajo svojo funkcijo do konca življenja. Za slednje je pomembno predvsem skrbno vzdrževanje – potrebni so kontrolni pregledi pri zobozdravniku ter redni obiski pri ustnem higieniku.

Ali vstavitev zobnega vsadka boli? Poseg je opravljen pod lokalno anestezijo in je v osnovi neboleč. Tudi okrevanje po vstavitvi vsadka je velikokrat hitrejše kot po odstranitvi zoba. Najbolj neprijetna sta prva dva dneva po posegu. V primeru bolečin si lahko pomagamo s protibolečinskimi tabletami.

Imam lahko alergijo na zobne vsadke? Alergijske reakcije na zobne vsadke so zelo redke. Pojavijo se lahko zaradi sledov niklja v titanijevih zlitinah pri klasičnih kovinskih vsadkih. V izogib tej neprijetnosti uporabljamo preizkušene in visokokakovostne implantate priznanih proizvajalcev (Straumann in Ankylos). Alternativno in popolnoma biološko kompatibilno možnost predstavljajo nekovinski cirkonijevi implantati, na katere alergična oziroma preobčutljivostna reakcija še ni zabeležena.

Ali lahko po odstranitvi zoba takoj dobim zobni vsadek? Da, lahko. Takšni posegi so smotrni predvsem v estetsko pomembnih predelih, seveda če je v okolici izpuljenega zoba dovolj kosti. Takoj lahko izdelamo tudi zobno krono, ki jo na vsadek pričvrstimo, ali pa vam v vmesnem obdobju zagotovimo estetsko in funkcionalno ustrezen protetični nadomestek.

Nimam dovolj kosti, kaj sedaj? Kost je skoraj vedno možno dograditi. Pri nas implantološke posege opravljajo specialisti oralne ali maksilofacialne kirurgije, ki obvladajo različne vrste dograditve kostnine. Načrt zobne rehabilitacije je v teh primerih seveda potrebno prilagoditi, da dosežemo predvidljiv in trajen rezultat.

Ne želim tuje ali živalske kosti. Obstaja alternativa? Dograditve kosti so možne tudi z lastno kostjo (kostni presadek ali avtograft), ki jo vzamemo iz okolice mesta vstavitve implantata ali na drugih, določenih odvzemnih mestih v ustih. Uporabimo lahko tudi sintetične kostne nadomestke, ki predstavljajo osnovno matrico za vraščanje lastne kosti.

Obstaja alternativa kovinskim vsadkom? Da. Najboljšo alternativo danes predstavljajo keramični implantati iz cirkonijevega dioksida (ZrO2), ki imajo odlične biokompatibilne lastnosti.

Lahko dobim zobni vsadek tudi, če imam parodontalno bolezen? Na kliniki Ustna Medicina dajemo poudarek na zdrave dlesni. Po oskrbi vnetja dlesni in rednem vzdrževanju ni zadržkov za vstavitev implantata. Ob kontrolnih pregledih bomo skrbeli tudi za dlesen okrog vaših zobnih vsadkov.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha