Dograditev kosti | Ustna Medicina

Zadostna količina zdrave kosti na mestu manjkajočega zoba (ali več njih) je zelo pomembna za uspešno vstavitev implantata, saj nudi oporo tako zobnemu vsadku kot dlesni, kar omogoča trajen in dober estetski rezultat. Z izgubo zob namreč pride tudi do izgube dlesni in kosti, ki sta manjkajoče zobe obdajali. Vnetja (granulomi, parodontoza) in poškodbe to izgubo še povečajo. Kost lahko postane pretanka, nima zadostne višine ali pa je premehka. V takih primerih jo lahko dogradimo z različnimi kostnimi nadomestki, ki jih prenesemo na mesto defekta.

Na kliniki Ustni Medicina uporabljamo kostne nadomestke, ki jih pridobimo iz vaše kosti (avtologni kostni presadki), nadomestno kost živalskega izvora (ksenograft) ali sintetično ustvarjene nadomestke kosti. Nadomestna kost se sčasoma spremeni v lastno kost.

Odprt dvig sinusnega dna

Pri izgubi zob zgornje čeljusti se pogosto zgodi, da preostale kostnine ni dovolj za trdno oporo zobnemu vsadku. Razlog se skriva v čeljustni votlini ali sinusu. To je z zrakom napolnjen prostor v zgornji čeljustnici, na račun katerega je višina kostnine že v osnovi manjša v primerjavi s spodnjo čeljustjo. Da bi zagotovili zadosten volumen kosti za vstavitev in stabilnost zobnega vsadka, je potrebno narediti dvig sinusnega dna (sinus lift), ki v tem primeru predstavlja edino možnost za uspešno implantacijo.
Na kliniki Ustna Medicina operativni poseg izvaja kirurg pod lokalno anestezijo. Postopek je popolnoma neboleč in varen. Poseg se začne z majhnim rezom iz notranje strani ust v predelu, kjer dlesen prehaja v notranji del sluznice ustnic. Ko je zagotovljen dostop do sinusa, dvignemo njegovo membrano, s čimer naredimo prostor za vstavitev umetne kosti. Umetna kost je sestavljena iz granul, ki pospešujejo regeneracijo naravne kosti z namenom povečanja volumna kostnine za vstavitev implantata. Pogosto lahko v isti fazi tega tudi že vstavimo. Po namestitvi umetne kosti rano zašijemo. V kolikor zobnega vsadka ni moč vstaviti v isti seji, to naredimo po končanem kostnem celjenju v roku 4 do 6 mesecev.

Zaprt dvig sinusnega dna

Zaprt dvig sinusnega dna (zaprt sinus lift) opravimo v primerih, ko za vstavitev implantata primanjkuje manjša količina kosti v zgornji čeljusti. Dvig naredimo s posebnimi kirurškimi inštrumenti skozi pripravljeno kostno ležišče, kjer bomo vstavili zobni vsadek. Poznamo metodo z modifikacijo dna sinusa, lahko pa pod dno sinusa vstavimo kostni nadomestek.

Kostna naplastitev z uporabo membrane

Zobni nastavek oziroma alveolarni greben – del kosti čeljusti, kjer so zasidrani zobje – je lahko preozek ali prenizek. Vzroki so lahko različni, najpogosteje pa so to izguba zob, vnetja (granulomi, parodontoza) in poškodbe. Zobni nastavek lahko dogradimo s kostnim nadomestkom in posebnimi membranami, s katerimi spodbujamo in usmerjamo nastanek kostnine. Ta poseg strokovno imenujemo kostno vodena regeneracija.

Kostna razširitev in zgostitev

Širino kosti pridobimo z različnimi metodami širitve grebena s posebnimi kirurškimi inštrumenti. Včasih kost, ki jo širimo, ni dovolj “gosta” in za njeno zgostitev uporabimo dodatne inštrumente, ki pripomorejo h kondenzaciji kostnine. S tem zagotovimo implantatom (katere pogosto vstavimo že v isti fazi) boljšo oporo in stabilnost, kar pozitivno vpliva na njihovo preživetje.

Prosti kostni transplantat

Pri dograditvi čeljustne kosti lahko kost iz enega dela telesa oziroma ust prenesemo na drugega. Najpogosteje je odvzemno mesto na bradi, za molarji (kočniki – šestice, sedmice in osmice) ali na tuberju zgornje čeljusti (del za in ob zadnjih zgornjih zobeh). Na novi lokaciji kost pričvrstimo s posebnimi vijaki in počakamo 6 mesecev, da se le-ta zaraste s kostjo prejemnega mesta. Po preteku 6 mesecev in pregledu uspešnosti posega lahko na to mesto vstavimo implantat.

Navodila po večjem oralno kirurškem posegu

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego po oralnem kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.