Dograditev kosti | Ustna Medicina

Zadostna količina zdrave kosti na mestu manjkajočega zoba (ali več njih) je zelo pomembna za uspešno vstavitev implantata, saj nudi oporo tako zobnemu vsadku kot dlesni, kar omogoča trajen in dober estetski rezultat. Z izgubo zob namreč pride tudi do izgube dlesni in kosti, ki sta manjkajoče zobe obdajali. Vnetja (granulomi, parodontoza) in poškodbe to izgubo še povečajo. Kost lahko postane pretanka, nima zadostne višine ali pa je premehka. V takih primerih jo lahko dogradimo z različnimi kostnimi nadomestki, ki jih prenesemo na mesto defekta.

Na kliniki Ustni Medicina uporabljamo kostne nadomestke, ki jih pridobimo iz vaše kosti (avtologni kostni presadki), nadomestno kost živalskega izvora (ksenograft) ali sintetično ustvarjene nadomestke kosti. Nadomestna kost se sčasoma spremeni v lastno kost.

Odprt dvig sinusnega dna

Pri izgubi zob zgornje čeljusti se pogosto zgodi, da preostale kostnine ni dovolj za trdno oporo zobnemu vsadku. Razlog se skriva v čeljustni votlini ali sinusu. To je z zrakom napolnjen prostor v zgornji čeljustnici, na račun katerega je višina kostnine že v osnovi manjša v primerjavi s spodnjo čeljustjo. Da bi zagotovili zadosten volumen kosti za vstavitev in stabilnost zobnega vsadka, je potrebno narediti dvig sinusnega dna (sinus lift), ki v tem primeru predstavlja edino možnost za uspešno implantacijo.
Na kliniki Ustna Medicina operativni poseg izvaja kirurg pod lokalno anestezijo. Postopek je popolnoma neboleč in varen. Poseg se začne z majhnim rezom iz notranje strani ust v predelu, kjer dlesen prehaja v notranji del sluznice ustnic. Ko je zagotovljen dostop do sinusa, dvignemo njegovo membrano, s čimer naredimo prostor za vstavitev umetne kosti. Umetna kost je sestavljena iz granul, ki pospešujejo regeneracijo naravne kosti z namenom povečanja volumna kostnine za vstavitev implantata. Pogosto lahko v isti fazi tega tudi že vstavimo. Po namestitvi umetne kosti rano zašijemo. V kolikor zobnega vsadka ni moč vstaviti v isti seji, to naredimo po končanem kostnem celjenju v roku 4 do 6 mesecev.

Zaprt dvig sinusnega dna

Zaprt dvig sinusnega dna (zaprt sinus lift) opravimo v primerih, ko za vstavitev implantata primanjkuje manjša količina kosti v zgornji čeljusti. Dvig naredimo s posebnimi kirurškimi inštrumenti skozi pripravljeno kostno ležišče, kjer bomo vstavili zobni vsadek. Poznamo metodo z modifikacijo dna sinusa, lahko pa pod dno sinusa vstavimo kostni nadomestek.

Kostna naplastitev z uporabo membrane

Zobni nastavek oziroma alveolarni greben – del kosti čeljusti, kjer so zasidrani zobje – je lahko preozek ali prenizek. Vzroki so lahko različni, najpogosteje pa so to izguba zob, vnetja (granulomi, parodontoza) in poškodbe. Zobni nastavek lahko dogradimo s kostnim nadomestkom in posebnimi membranami, s katerimi spodbujamo in usmerjamo nastanek kostnine. Ta poseg strokovno imenujemo kostno vodena regeneracija.

Kostna razširitev in zgostitev

Širino kosti pridobimo z različnimi metodami širitve grebena s posebnimi kirurškimi inštrumenti. Včasih kost, ki jo širimo, ni dovolj “gosta” in za njeno zgostitev uporabimo dodatne inštrumente, ki pripomorejo h kondenzaciji kostnine. S tem zagotovimo implantatom (katere pogosto vstavimo že v isti fazi) boljšo oporo in stabilnost, kar pozitivno vpliva na njihovo preživetje.

Prosti kostni transplantat

Pri dograditvi čeljustne kosti lahko kost iz enega dela telesa oziroma ust prenesemo na drugega. Najpogosteje je odvzemno mesto na bradi, za molarji (kočniki – šestice, sedmice in osmice) ali na tuberju zgornje čeljusti (del za in ob zadnjih zgornjih zobeh). Na novi lokaciji kost pričvrstimo s posebnimi vijaki in počakamo 6 mesecev, da se le-ta zaraste s kostjo prejemnega mesta. Po preteku 6 mesecev in pregledu uspešnosti posega lahko na to mesto vstavimo implantat.

Navodila po večjem oralno kirurškem posegu

Za čim hitrejše okrevanje ter preprečitev zapletov in nevšečnosti smo za vas pripravili splošne napotke za nego po oralnem kirurškem posegu. Prenesete jih lahko s klikom na spodnjo povezavo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha