Poškodbe zob so pogosto sestavni del športnih poškodb, prometnih nesreč in drugih nezgod. Večinoma se zgodijo pri mlajših od dvajset let, predstavljajo pa kar 5 – 10 % vseh poškodb.

Poškodbe zob niso zanemarljive, saj je lahko že ob nedolžnem udarcu travma za tkiva znotraj zoba tako močna, da zobni živec odmre. Vitaliteto zob je posebej pomembno ohraniti, če je to le mogoče, pri otrocih in mladostnikih, saj se pri njih zobje še razvijajo.

V stresnih situacijah, med katere zagotovo spadajo tudi poškodbe zob, je pravilno in pravočasno ukrepanje ključnega pomena za uspeh njihovega zdravljenja. Zato smo vam pripravili navodila za pravilno ukrepanje pri poškodbi zob. Ključnega pomena je čas – hitreje boste ukrepali, boljši bo izid zdravljenja.

Prva pomoč pri zlomu zoba

  1. Poiščite odlomljen del zoba in ga spravite v fiziološko raztopino ali čisto vodo, da ga bo zobozdravnik pritrdil nazaj na svoje mesto, če bo le mogoče.
  2. Takoj poiščite zobozdravniško pomoč. Hitreje kot bo poškodovan zob pravilno oskrbljen, boljša bo njegova dolgoročna prognoza.

Prva pomoč pri izbitju zoba

  1. Če gre za poškodbo pri otroku, se najprej prepričajte, da je izbit zob stalnik. Mlečnih zob namreč ne nameščamo nazaj na svoje mesto.
  2. Izbit zob poiščite in ga primite za krono. Izogibajte se dotikanja korenine, da ne poškodujete njene površine!
  3. Umazan zob sperite pod hladno tekočo vodo (približno 10s) in ga vstavite nazaj na svoje mesto, če je to mogoče. Poškodovanec naj ugrizne v sterilno gazo ali čist robec in tako drži zob na mestu.
  4. Če zoba ne morete vstaviti nazaj na svoje mesto, ga shranite v kozarcu mleka. Lahko ga shranite tudi pod jezik oziroma med zobe in lice, kjer je obdan s slino. Pazite, da ga ne pogoltnete!
  5. Nemudoma poiščite nujno zobozdravniško pomoč.

Preberi več

Case report: Dograditev zobne krone

Beseda estetika izvira iz grške besede aistetikós, kar pomeni čuten oz. zaznaven. Po definiciji je to filozofska disciplina, ki se ukvarja s preučevanjem vsega lepega in človekovega odnosa do...

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha