Poškodbe zob so pogosto sestavni del športnih poškodb, prometnih nesreč in drugih nezgod. Večinoma se zgodijo pri mlajših od dvajset let, predstavljajo pa kar 5 – 10 % vseh poškodb.

Poškodbe zob niso zanemarljive, saj je lahko že ob nedolžnem udarcu travma za tkiva znotraj zoba tako močna, da zobni živec odmre. Vitaliteto zob je posebej pomembno ohraniti, če je to le mogoče, pri otrocih in mladostnikih, saj se pri njih zobje še razvijajo.

V stresnih situacijah, med katere zagotovo spadajo tudi poškodbe zob, je pravilno in pravočasno ukrepanje ključnega pomena za uspeh njihovega zdravljenja. Zato smo vam pripravili navodila za pravilno ukrepanje pri poškodbi zob. Ključnega pomena je čas – hitreje boste ukrepali, boljši bo izid zdravljenja.

Prva pomoč pri zlomu zoba

  1. Poiščite odlomljen del zoba in ga spravite v fiziološko raztopino ali čisto vodo, da ga bo zobozdravnik pritrdil nazaj na svoje mesto, če bo le mogoče.
  2. Takoj poiščite zobozdravniško pomoč. Hitreje kot bo poškodovan zob pravilno oskrbljen, boljša bo njegova dolgoročna prognoza.

Prva pomoč pri izbitju zoba

  1. Če gre za poškodbo pri otroku, se najprej prepričajte, da je izbit zob stalnik. Mlečnih zob namreč ne nameščamo nazaj na svoje mesto.
  2. Izbit zob poiščite in ga primite za krono. Izogibajte se dotikanja korenine, da ne poškodujete njene površine!
  3. Umazan zob sperite pod hladno tekočo vodo (približno 10s) in ga vstavite nazaj na svoje mesto, če je to mogoče. Poškodovanec naj ugrizne v sterilno gazo ali čist robec in tako drži zob na mestu.
  4. Če zoba ne morete vstaviti nazaj na svoje mesto, ga shranite v kozarcu mleka. Lahko ga shranite tudi pod jezik oziroma med zobe in lice, kjer je obdan s slino. Pazite, da ga ne pogoltnete!
  5. Nemudoma poiščite nujno zobozdravniško pomoč.

 

Preberite Case report: Dograditev zobne krone

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.