Zobna proteza je iz ust snemljiv protetični nadomestek, ki igra v zobozdravstvu vlogo nadomestitve enega ali več izgubljenih zob.
Proteze razdelimo  v dve skupini skupin:

  • Delna zobna proteza
  • Totalna ali popolna zobna proteza
  • Kombinirana fiksno-snemna rehabilitacija

Delna zobna proteza se uporabi takrat, ko so v ustih še prisotni človekovi lastni zobje, vendar zaradi takega ali drugačnega razloga ne moremo narediti mostička in/ali implantatov.

Totalna ali popolna zobna proteza je namenjena stanju, ko človek nima več svojih zob v ustih.

Kombinacije fiksne in snemne protetike so zelo pogoste, saj omogočajo dobro stabilnost delnih ali popolnih protez v ustih. Tukaj postane še bolj pomembno to, da se za odstranitev zob odločamo tehtno na podlagi sodobne diagnostike. To nam namreč lahko prepreči prenekatero nerodno situacijo, ko zobna proteza ne »stoji« dobro v ustih.

Tako, kot pri ostalih vejah zobozdravstva je tudi tukaj ključna izbira biokompatibilnih materialov. V Ustni Medicini smo se zato skoraj v celoti izognili uporabi Cr-Co-Mb zlitin, ki jih nadomeščamo z materialom BioHPP.

Paradontalno podprta proteza - BioH

Ali lahko zobna proteza izgleda naravno?

Odgovor je LAHKO. Večinoma se uporabljajo klasični in, kot po pravilu, najcenejši zobje na trgu. V Ustni Medicini smo za vas izbrali visoko estetske zobe, proizvajalca Ivoclar Vivadent, ki zelo dobro posnemajo naravno barvo zob. Vaša okolica bo težko opazila, da nosite protezo.

Povezave:
http://www.ivoclarvivadent.com/en/p/all/sr-phonares-ii
http://www.ivoclarvivadent.com/en/productcategories/sr-orthosit-pe
https://www.vita-zahnfabrik.com/en/Press-releases-Detailed-view-92,,29574,detail.html

Različne situacije v ustih

Ljudje so danes vse bolj ozaveščeni in zahtevajo veliko za svoje ustno zdravje. Predvsem si vsak želi izogniti snemnim protezam oz. zmanjšati hibe, ki jih snemni nadomestki prinašajo s seboj.
Razvoj tehnologij in materialov vam danes ponuja možnosti, ki so bile v preteklosti le sanje.

  •  Implantati omogočajo, da nekoč plešoča in nestabilna proteza postane naenkrat stabilna s tem, ko se preko raznih sistemov pritrdi na vsadke. V primeru, da je vsadkov več imate možnost protezo nadomestiti z mostičkom, ki se na vsadke »zalepi« ali privije, t.i. vijačen sistem. Tako ste lahko veliko bolj sproščeni in samozavestni, pa tudi grizna funkcija je neprimerno boljša.
  • Trpežni biokompatibilni nekovinski materiali omogočajo dobro funkcijo in estetiko pri vseh vas, ki ne želite ali celo ne smete nositi v ustih kovinskih materialov. Primera takšnih tehnologij (delnih) protez sta Bio Dentaplast ali BioHPP, vsaka za svoje situacije.
  • Pogosto se srečamo s stanjem, ko je zaradi premajhnega števila zob ali preslabe kostne podpore (posledica parodontalne bolezni) preveč tvegano brezzobost rešiti z mostičkom, čeprav bi to bilo na prvi pogled mogoče. Za takšne primere je najboljša rešitev parodontalno podprta konusna delna proteza, ki jo danes  lahko ponudimo v biokompatibilni brezkovinski izvedbi z visoko estetiko, t.i. BioHpp snemljivi most.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.