Kdo je specialist ortodont? | Ustna Medicina
Ortodont ali strokovno specialist čeljustne in zobne ortopedije, je zobozdravnik, ki je končal izobraževanje na medicinski fakulteti in se nato še tri leta dodatno izobraževal na podiplomskem študiju. V času specializacije je osvojil zahtevano znanje in veščine specialista ortodonta ter opravil specialistični izpit iz čeljustne in zobne ortopedije.

Specializacija zdravnikov je oblika podiplomskega strokovnega usposabljanja, ki je potrebna za dodatno in poglobljeno pridobivanje znanja in veščin na enem od področij medicine ali dentalne medicine.

Ortodontsko znanje zajema:
  • diagnosticiranje anomalije zob, obraznih struktur in funkcionalnih nepravilnosti,
  • odkrivanje odklonov v razvoju zob in zobnega organa, rasti obraza ter prisotnost funkcionalnih nepravilnosti,
  • oblikovanje načrta ortodontske obravnave in napoved njenega poteka,
  • ovrednotenje fizioloških vidikov, ki so pomembni za ortodontijo,
  • izvajanje interceptivnih ortodontskih posegov,
  • sodelovanje v multidisciplinarnih delovnih skupinah za zdravljenje ogroženih pacientov, za kombinirano ortodontsko-kirurško obravnavo in za oskrbo pacientov z različnimi oblikami shiz,
  • ovrednotenje potreb za ortodontsko obravnavo,
  • izvajanje ortodontije z visokimi strokovnimi in etičnimi standardi.
Poleg tega mora biti specialist čeljustne in zobne ortopedije ustrezno usposobljen tudi na podlagi teoretičnih znanj biomedicinskih znanosti, povezanih z ortodontijo. Imeti mora izoblikovan znanstven pristop in profesionalni interes. Znati mora delati po principih znanstvene metodologije in kritično interpretirati strokovno slovstvo, suveren mora biti tako v raziskovalnih aktivnostih, kot tudi v ustrezni ustni in pisni predstavitvi kliničnih ter raziskovalnih ugotovitev.

Z najboljšo izbiro terapije, izjemnim znanjem, strokovnimi in etičnimi standardi pri posameznih primer največ pridobijo prav pacienti, ki jim lahko bistveno izboljšamo kvaliteto njihovega življenja.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.