Ortodont ima cilj doseči optimalno okluzijo in postavitev zob ter s tem harmoničen in naraven nasmeh. Veliko ljudi ima nepravilno raščene zobe in veliko nas je v otroštvu že nosilo zobni aparat. Ortodont in ortodontija pa že dolgo nista več namenjena samo otrokom, saj je z razvojem sodobnih in estetskih ortodontskih aparatov večino nepravilnosti mogoče uspešno zdraviti tudi v odraslem obdobju, celo v pozni starosti. Poleg lepega nasmeha, pravilno postavljeni zobje omogočajo boljšo ustno higieno, manjšo obrabo zob, dolgoročno obstojnost, zaščito ter popoln in natančen odnos z drugimi zobmi.

Pri ortodontskem zdravljenju, ki uravnava nepravilno raščeno zobovje, se zob obremenjen s primerno silo, začne premikati v željeno smer. V ta namen ortodont uporablja snemne in nesnemne (fiksne) ortodontske aparate. Prvi s pomočjo mimičnih in žvekalnih mišic usmerjajo razvoj zobovja, zato so bolj uporabni v otroški dobi, nesnemne aparate pa ortodont pritrdi na zobe in jih z natančno odmerjenimi silami premika v načrtovani položaj. Kadar so zobje močno na tesnem, je potrebno pred namestitvijo aparata določene zobe izpuliti.

Potek ortodontskega zdravljena:

1. Priprava načrta zdravljenja

Moderna ortodontija se poslužuje številnih rešitev za poravnavno stalnih zob, kjer ortodont pomaga pri oblikovnju ustreznega koncepta zdravljenja. Da lahko ortodont določi katere so potrebne stopnje zdravljenja, je potrebno najprej izbrati diagnostične pripomočke in razjasniti stanje čeljusti in čeljustnega sklepa. Hkrati je potebno opraviti natančen pregled obraza in ustne votline ter preveriti ali so žvečni organi zdravi (zobje, dlesni, obzobna tkiva, kost, žvečne mišice). Specialist ortodont po potrebi opravi dodatne funkcionalne teste, da lahko ugotovi kako opravljajo svojo funkcijo mišice ustnic, lic, jezika ter čeljustnega sklepa. Po analizi vseh diagnostičnih pripomočkov in zbranih podatkov, skupaj z vami izberemo individualen načrt. To vključuje potrebne stopnje, metode zdravljenja in vrste aparata. V večini primerov se lahko nepravilnosti odpravi z nesnemnim (fiksnim) ortodontskim aparatom.

2. Zbiranje diagnostičnih pripomočkov – odtisi zob, fotografiranje in amneza

Pred zdravljenjem je potrebno pridobiti odtise zob in čeljusti, na podlagi katerih z najsodobnejšo tehnologijo naredimo 3D študijske modele. Poleg odtisov naredimo rentgenske posnetke in digitalne fotografije obraza, zob in zobnih lokov. Vse to nam omogoča, da specialist ortodont, lahko pripravi najboljši načrt zdravljenja prilagojen vsakemu posamezniku. Za izdelavo nevidnih nosilcev, uporabimo 3D skener, s katerim naredimo zlato ploščico, ki se natančno prilega notranji ploskvi zoba. Dizajn teh ploščic naredimo s pomočjo 3D printerja in voska, še pred ulivanjem zlata in izdelavo nosilcev. Le-te nato skrbno vstavijo v transparentno nosilno opornico, s katero nato prilepimo aparat na notranjo ploskev zob.

3. Leplenje zvezdic in namestitev lokov

Po natančni določitvi poteka zdravljenja je čas za namestitev lokov in zvezdic.

Preden lahko specialist ortodont namesti nosilce na zobe jih mora očistiti s posebnimi gumicami in polirniki.

Sledi uporaba posebnega gela s katerim naredi površino zob nekoliko hrapavo in na ta način se nosilci prilepijo na zobe.

Namestitev nosilcev – zvezdic

Ko so zobne površine pripravljene nalepimo nosilce s pomočjo vodila in posebnega lepila.
Lepilo se v večini primerov strdi z modro lučko v nekaj sekundah, nato ortodont namesti tisti del aparata, ki je dejansko odgovoren za premikanje zob – to je žični lok.
Da lok ostane pripet na nosilce, se okrog vsakega nosilca namestijo gumice.
Ko je lok nameščen in pritrjen, ortodont prične zdravljenje.

Prvi dnevi z aparatom

Kar nekaj časa traja, da se namestijo nosilci in vstavijo žični loki, vendar je to popolnoma neboleč postopek. V prvih nekaj dneh po namestitvi se lahko pojavi občutek pritiska na zobeh in čuden občutek v ustnih. To je popolnoma normalno, saj se morajo vaša usta navaditi na aparat. Če ti simpotmi sčasoma ne izvenijo ali če se celo ojačajo, se dogovorite s specialistom za ponoven termin obiska.

4. Zdravljenje

Kontrolni obiski so izjemnega pomembni za uspešno terapijo.

Da bo ortodontsko zdravljenje uspešno in bodo vaši zobje lepo poravnavni je potrebno vaše aktivno sodelovanje. To pomeni, da morate prihajati na redne kontrolne preglede, kjer specialist ortodont spremlja napredovanje/premikanje zob in prilagaja nosilce ter včasih zamenja lok. Napredek in uspešnost zdravljenja bosta vestno beležena in podana bodo nadaljna navodila o ustrezni brezhigni ustni higieni.

Kaj se zgodi, če ne pridete na redne kontrolne preglede?

Če so razmiki med pregledi predolgi lahko pride tudi do poslabšanja stanja oziroma poslabšanja zobne nepravilnosti.

5. Zaključek zdravljenja in vzdrževanje doseženega stanja

Ko so zobje postavljeni v pravilen položaj in ne potrebuje več fiksnega ortodontskega aparata, je čas za snetje nosilcev in lokov. To je preprosto in popolnoma neboleč postopek, ki ga opravi ortodont. Vendar s tem zdravljenje še ni popolnoma končano.

Retencijsko vzdrževalno obdobje – tako pomembno kot aktivno obdobje

Da bi prerepčili premikanje zob v prvotni nepravilen položaj, po aktivni fazi zdravljenja sledi doba vzdrževanja – retencije. Za vzdrževanje doseženega stanja ortodont nalepi retencijski žični lok, ki ga nosimo tako kot fiksni ortodontski aparat. Retencijski žični aparat je pritrjen na notranji strani zob in ne izvaja nobene aktivne sile kot se to dogaja pri zvezdicah. Zgolj utrjuje zobe v stabilen položaj. Poznamo več vrst retencijskih aparatov. Lahko so snemni ali prilepljeni na zobe: pozicionerji, retencijske opornice, funkcionalni aparati ali žični loki prilepljeni na notranji strani zob. Specilaist ortodont vam bo razložil, kateri je za vas najpimernejši.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha