Moji junaki! | Ustna Medicina

Moji junaki!

(Ko sem bila povabljena da bi, s stališča pacientke napisala nekaj o lastni izkušnji celostne obravnave na Ustni medicini, sem bila zelo vesela. To je bila samo še ena potrditev, da sem na pravem mestu in da je ljudem, ki delajo tukaj, mar za nas.)

Vsi dobro poznamo nadaljevanke o zdravnikih. Spomnite se genialnega in godrnjavega dr. Housa (2004–2012). Hugh Laurie – House je znal postaviti pravo diagnozo tudi pri nenavadnih, skoraj da enigmatičnih primerih. Čeprav je bila nadaljevanka Scrubs (2001–2010) bolj komedija kot drama, smo imeli še vedno priložnost v njej videti srčne, čustvene trenutke. ER (1994–2009) je obstala polnih 15 let. Marsikaterega igralca je serija izstrelila v orbito priljubljenosti, denimo Georgea Clooneyja. Grays Anatomy (2005) vztraja še danes. Avtističen kirurški rezident je glavni junak nadaljevanke The Good Doctor (2017–), ki spada v najbolj gledane TV-serije sezone 2017–2018.

Kot prikovani sedimo ob televizorju in občudujemo briljantne, duhovite, sočutne zdravnike, v roke katerih bi brez sence dvoma položili svoje življenje, ker jim zaupamo in verjamemo, da so sposobni za nas narediti vse, kar je treba, in še več. Zaupamo jim, ker vemo, da so nekaj posebnega, so naši junaki. Vlivajo spoštovanje in prinašajo upanje.

Na žalost nadaljevank o zobozdravnikih ni, kar me to zelo vznemirja. Menim, da je vzrok za to neskončno krivico v nas samih. Premalo se zavedamo, kako pomembno delo opravljajo in kako nam lahko pomagajo. Pozabljamo, da pride skoraj vse, kar vnesemo v telo, skozi usta. Tu se začne proces selekcije, obdelave, preden materija nadaljuje pot po našem telesu. Premalo poslušamo o tem, kako pomembni so zobje in kako, če ne skrbimo zanje, ogrožamo svoje zdravje.

Zobozdravniki so pravi zdravniki. Sam študij traja 6 let, nekatere specializacije še 4 leta. Ja, dragi moji, ne poznam vašega poklica, ampak prepričana sem, da nas večina ni dala 10 let življenja samo za izobraževanje. Seveda se tu stvar ne konča. Z razvojem sodobne znanosti in tehnologije se morajo zobozdravniki nenehno izobraževati ter slediti najboljšim rešitvam.

Če bi naredili nadaljevanko o zobozdravnikih, bi se ta gotovo dogajala v prestolnici. Ordinacija bi bila v središču mesta. To bi bila zasebna klinika, v kateri bi bili zastopljeni vsi profili zdravnikov, potrebnih za celostno (oralno) obravnavo pacientov. Sledili bi zgodbam junakov, ki svoje delo jemljejo kot način življenja. To delo je naporno in zahtevno. Od prisilne drže, ker so sklonjeni nad nas, okužb, ki jih lahko prinesemo pacienti, do ostrih instrumentov ter visokofrekvenčnega hrupa. Da ne govorim o nekaterih pacientih, ki se bojijo, imajo nerealna pričakovanja ali nikoli niso zadovoljni s storitvijo.

Občudovali bi, kako skrbno in natančno načrtujejo in izvajajo oskrbo vsakega pacienta, ki zakoraka v njihove prostore. Klinični pregledi s 3D-rentgenom, izdelava modela, pogovor-svetovanje, natančno vodenje skozi celotni proces. V značilnem tednu bi zobozdravniki reševali različne zobne težave in celo oralne kirurške postopke. V nekaterih epizodah bi prišla v ospredje higieničarka, v drugih strokovnjak za parodontalne bolezni, magister zobne protetike, sledili bi specialisti oralne kirurgije. In ne pozabimo na ortodontijo. V ospredje bi prišlo njuno znanje fizike in biologije. Visoka tehnologija se ne bo končala samo pri 3DR. Na vidnem mestu klinike bi bila naprava, ki že v nekaj urah naredi nadomestne zobe, tako da pacient brezskrbno in normalno nadaljuje življenje, dokler čaka na končno fazo rekonstrukcije. Zdravniki bi imeli posebna očala, ki omogočajo mikronatančnost. Kul. Dobrodošli v 21. stoletje.

S svojim delom bi tudi dvigali samopodobo posameznikov. Njihov visoki občutek za estetsko in prostorsko ureditev bi se odražala tudi v okolju. Ordinacije bi bile svetle in velike, na hodnikih bi bile knjige, časopisi. Tudi otroci bi imeli svoj kotiček.

Njihova komunikacija bi bila pristna. Na vsakem koraku bi osebje delilo nasmehe, ki bi se zrcalili na obrazu pacientov. Ja, nasmeh je pomemben, lahko nam polepša dan. Hej, mislim, da poznam takšno kliniko. To ni svet televizijske fantazije. To je resničnost in reče se ji Ustna medicina. Tukaj vse naštete strokovnjake najdeš pod isto streho. Popolna kombinacija znanosti, sodobne tehnologije in umetnosti.

To so moji junaki. Občudujem jih, ker so nekaj posebnega. So zobozdravniki, v roke katerih brez sence dvoma polagam svojo glavo. Zaupam jim, ker verjamem, da so sposobni narediti vse, kar je treba, in še več. Čeprav sem še v procesu obravnave, vem, da mi močno pomagajo na poti do zdravja.

Ustna medicina je mesto, kjer se zavzemajo za pristno razmerje med pacienti in zobozdravniki. To je mesto, ki obnavlja življenje, ne samo zobe.

Počutim se kot član velike in srčne družine. Hvala za vse.

Goodbye dentophobia, hello, Ustna Medicina.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.