dani-vivanco-557423-unsplash

Parodontalna bolezen

”Bakterije, ki povzročijo nastanek granuloma, so prav tako povzročiteljice vnetja obzobnih tkiv – parodontalne bolezni, ki se dotika več kot 90% slovenske populacije. Pri zdravljenju granuloma vam lahko pomaga le zobozdravnik, za vnete dlesni pa lahko ogromno naredite sami.

Natančno računalniško merjenje obzobnih žepov je prvi korak k pravilni diagnozi stanja vaših dlesni, ki je ključnega pomena za uspešno terapijo in vaše ustno zdravje.”

Pri parodontalni bolezni gre za vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Hkrati pa gre tudi za okužbo. Če zobnih oblog z redno ustno higieno ne odstranimo v celoti, se pričnejo bakterije razmnoževati in s sproščanjem toksinov napadejo naše telo, ki se odzove z vnetjem.

Najprej so na udaru dlesni, bolezensko stanje imenujemo tudi gingivitis, nato sledijo obolenja ostalih podpornih tkiv, predvsem kosti. To je parodontalna bolezen. Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih. Skupaj s svojimi odpadnimi produkti (toksini) vdrejo v krvni obtok in pričnejo zastrupljati celo telo.

Parodontalna bolezen je zelo nevarna in prizadene več kot 80 % slovenske populacije!

Želite obdržati svoje zobe za vse življenje? Potem poskrbite, da ne zbolite za parodontozo.

Parodontoza poteka v več stopnjah

  1. Vnetje dlesni (gingivitis).
  2. Začetna parodontoza.
  3. Zmerna parodontoza.
  4. Napredovala parodontoza.
  5. Izpadanje zob.

Zakaj parodontozo imenujemo tudi “skriti ubijalec”?

Mnogi se ob krvavenju ne zavedajo, da gre za resno obolenje. Leta si zatiskajo oči, dokler ni prepozno in morajo svoje zobe nadomestiti z različnimi implantološkimi nadomestki. Parodontoza pa ne vpliva samo na stanje zob. Poškodovane oziroma vnete dlesni namreč bakterijam omogočajo, da prehajajo v kri in povzročajo resne težave tudi na drugih delih telesa, ne le v ustni votlini. Zato je lahko parodontoza vzrok za različne srčno – žilne bolezni.

7. Podporna prehranska terapija
Ustna tkiva se obnavljajo sedemkrat hitreje kot katero koli drugo tkivo ali organ v telesu. V času celjenja (po posegu) je ta dinamika še toliko bolj očitna. Posledično pa so tudi zahteve obzobnih tkiv po zadostni količini hranil kot so minerali in vitamini ogromne. Zato je nujno, da so v fazi celjenja ustna tkiva v najboljši formi. Tako se bodo gradila in obnavljala predvidljivo ter dovolj hitro, obenem pa imela zadosten obrambni kapital proti morebitnim novim bakterijam.

Na kliniki Ustna Medicina vam po potrebi nudimo kot del terapije prehranske dodatke, ki so namenjeni primerni obnovi kosti in celotnega obzobnega kompleksa ter vzdrževanju dobre kondicije obzobnih tkiv.Ob skupnem pregledu stanja obzobnih tkiv z računalniškimi meritvami obzobnih žepkov damam opravljeno storitev PODARIMO*!

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha