Parodontalna bolezen | Ustna Medicina
dani-vivanco-557423-unsplash

Parodontalna bolezen

”Bakterije, ki povzročijo nastanek granuloma, so prav tako povzročiteljice vnetja obzobnih tkiv – parodontalne bolezni, ki se dotika več kot 90% slovenske populacije. Pri zdravljenju granuloma vam lahko pomaga le zobozdravnik, za vnete dlesni pa lahko ogromno naredite sami.

Natančno računalniško merjenje obzobnih žepov je prvi korak k pravilni diagnozi stanja vaših dlesni, ki je ključnega pomena za uspešno terapijo in vaše ustno zdravje.”

Pri parodontalni bolezni gre za vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Hkrati pa gre tudi za okužbo. Če zobnih oblog z redno ustno higieno ne odstranimo v celoti, se pričnejo bakterije razmnoževati in s sproščanjem toksinov napadejo naše telo, ki se odzove z vnetjem.

Najprej so na udaru dlesni, bolezensko stanje imenujemo tudi gingivitis, nato sledijo obolenja ostalih podpornih tkiv, predvsem kosti. To je parodontalna bolezen. Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih. Skupaj s svojimi odpadnimi produkti (toksini) vdrejo v krvni obtok in pričnejo zastrupljati celo telo.

Parodontalna bolezen je zelo nevarna in prizadene več kot 80 % slovenske populacije!

Želite obdržati svoje zobe za vse življenje? Potem poskrbite, da ne zbolite za parodontozo.

Parodontoza poteka v več stopnjah

  1. Vnetje dlesni (gingivitis).
  2. Začetna parodontoza.
  3. Zmerna parodontoza.
  4. Napredovala parodontoza.
  5. Izpadanje zob.

Zakaj parodontozo imenujemo tudi “skriti ubijalec”?

Mnogi se ob krvavenju ne zavedajo, da gre za resno obolenje. Leta si zatiskajo oči, dokler ni prepozno in morajo svoje zobe nadomestiti z različnimi implantološkimi nadomestki. Parodontoza pa ne vpliva samo na stanje zob. Poškodovane oziroma vnete dlesni namreč bakterijam omogočajo, da prehajajo v kri in povzročajo resne težave tudi na drugih delih telesa, ne le v ustni votlini. Zato je lahko parodontoza vzrok za različne srčno – žilne bolezni.

7. Podporna prehranska terapija
Ustna tkiva se obnavljajo sedemkrat hitreje kot katero koli drugo tkivo ali organ v telesu. V času celjenja (po posegu) je ta dinamika še toliko bolj očitna. Posledično pa so tudi zahteve obzobnih tkiv po zadostni količini hranil kot so minerali in vitamini ogromne. Zato je nujno, da so v fazi celjenja ustna tkiva v najboljši formi. Tako se bodo gradila in obnavljala predvidljivo ter dovolj hitro, obenem pa imela zadosten obrambni kapital proti morebitnim novim bakterijam.

Na kliniki Ustna Medicina vam po potrebi nudimo kot del terapije prehranske dodatke, ki so namenjeni primerni obnovi kosti in celotnega obzobnega kompleksa ter vzdrževanju dobre kondicije obzobnih tkiv.Ob skupnem pregledu stanja obzobnih tkiv z računalniškimi meritvami obzobnih žepkov damam opravljeno storitev PODARIMO*!

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.