Lep nasmeh ni samo v domeni lepih belih zob | Ustna Medicina
shutterstock_691297810

Lep nasmeh ni samo v domeni lepih belih zob

V zadnjem času je vzcvetelo kar nekaj t.i. centrov za estetsko zobozdravstvo. Ljudje si poleg zdravih ust želijo tudi lep nasmeh. Všečen nasmeh je izvir samozavesti in družbene sproščenosti. Zadnja raziskava ameriške akademije za estetsko zobozdravstvo je to tudi potrdila. Kar 99,7 % vprašanih se je strinjalo, da je lep nasmeh pomembna socialna prednost, nato kar 96 % ljudi verjame, da so osebe z lepim nasmehom privlačnejše.

Zavedati se je potrebno, da imajo estetske izboljšave smisel le v ustih, ki imajo zdrava obzobna tkiva, stabilne zobe ter harmoničen ugriz. Le zdrav nasmeh je lep nasmeh. Temu je namenil nekaj besed tudi Sebastjan v avgustovski številki novičnika.

Najprej se moramo vprašati, kaj sploh je lepo oziroma kaj je lepota? 

Lepota je nekaj, kar našim čutilom in umu sproža občutek ugodja in nam s tem sugerira, da se objekt opazovanja približuje našemu konceptu idealnega. Pri nasmehu torej opazujemo izraznost celotnega obraza, kjer so sredinski sekalci glavni igralci, ostali zobje stranski, ustnice pa predstavljajo oder, kjer se odvija igra lepote. Lepoto nasmeha določajo velikost zob, njihova postavitev in usmerjenost, barva, medsebojni odnos in odnos do ustnic in dlesni, njihova dolžina, oblika in širina.
Druga dimenzija nasmeha pa je energetsko čustvene narave. Torej, kako pripravljen si pokazati svoj nasmeh in zobe opazovalcem in predvsem, kaj z nasmehom sporočaš. Zobje lahko popolnoma ustrezajo matematično umetniškim idealom, pa ga lastnik sramežljivo skriva in mu s tem odvzame njegov potencial. Na drugi strani je lahko nasmeh posameznika, čigar zobje so rumeni, okrušeni, neenakomerno postavljeni, vseeno lep in močan, ker je lastnik z njim zadovoljen. Tako da lep nasmeh ni samo tisto, kar zadovolji gledalca, ampak tudi tisto, s čimer se je lastnik poistovetil.
Ne glede na vse pa velja glede nasmeha glavno pravilo, ki se ga moramo zavedati tako prejemniki kot darovalci nasmeha. Pravi nasmeh je tisti, ki je iskren. Nasmeh je darilo, v katerem naj uživata tako prejemnik kot ponudnik. Vsi smo verjetno že bili deležni nasmeha, ki je skrival v sebi določeno mero manipulacije, mogoče celo sprevrženosti. In še kako dobro se spominjamo, kako smo se pri tem počutili, kajne? Da, na žalost je nasmeh lahko tudi orodje za izkazovanje zelo temačnih čustvenih stanj. Lahko je privoščljiv, hinavski, lažen, škodoželjen, agresiven ali nevoščljiv. Že v osnovnošolskih učbenikih piše, da je posmehovanje oblika čustvenega nasilja. A vse to niso beli nasmehi. To so črni nasmehi.

Dragi bralci novičnika Od ust do ust, cenjeni gosti Ustne Medicine … Prepustimo takšne nasmehe njim. Naj jih imajo. Zaključimo to leto z odločitvijo, da se bomo tudi naslednje smejali iskreno, z vsebino. In napolnimo, predvsem pa nevtralizirajmo votlost črnega nasmeha.

Ekipa Ustne Medicine vam želi blagoslovljen božič v upanju, da je leto dva nula sedemnajst bilo bogato in vredno. Ko se boste obdarovali, pa vedno podarite tudi nasmeh. Iskren nasmeh.

Matej Pirtovšek, dr. dent. med.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.