kulinarika_image

Kulinarika in zobje

Prepričan sem, da ste bralci o vplivu prehrane na zobe in zdravje zob prebrali že zelo veliko in ni potrebno ponavljati. Kar pa zagotovo niste veliko brali je o vplivu prehrane na mehka tkiva, t.j. dlesni, sluznico in kost, ter s tem povezan imunski odziv ter sposobnost celjenja.

 

Pomemben dejavnik, ki vpliva na stanje dlesni in ostalih obzobnih tkiv je tudi stres. V sodobnih prehranskih smernicah se govori o t.i. protivnetni prehrani, ki ima za temelj uživanje nepredelanih živil ekološkega izvora, brez enostavnih sladkorjev in belih mok. Sproti pripravljena hrana ekološkega izvora je torej primat pri ohranjanju dobre kondicije našega telesa in omogoča boljšo kapaciteto pri celjenju in obnavljanju. Seveda je še vedno potrebno očistiti zobne površine 2x na dan s ščetko in 1x na dan z medzobno nitko, vendar je verjetnost hujših potekov bolezni nižja. Hkrati obstajajo tudi prehranska dopolnila, ki pomagajo pri celitveni sposobnosti telesa, je pa na tem področju veliko nejasnosti v poplavi produktov. To področje poznam polprofesionalno zato se ne bi spuščal v podrobnosti, bi pa pa iz lastne izkušnje poudaril, da deluje zelo učinkovito. Stres kot tak je lahko zelo škodljiv in to se lahko odrazi na stanju mehkih tkiv v ustih. Če se osredotočimo na osnovna čutila potem je okušanje dobre hrane lahko zelo pomirjujoče, to je še toliko bolj učinkovito ob dobri glasbi in v dobri družbi. Vzemite si čas kak četrtek za urico ali dve in presekajte teden tako, da bo petek že začetek vikenda, dasiravno bo še delovni dan. Recimo v Tamanu skušamo poskrbeti  za take dogodke, ki napolnijo dušo in telo ter zmanjšajo stresne hormone ter tako vplivamo na boljše celjenje obzobnih tkiv. Upam, da v decembru pripravimo dogodek, kjer bojo dr. Bele, dr. Berkopec ter gospod Halič, vodja Tamana, poskrbeli za vaše dlesni skupaj z duetom Triosebki. Datum vam še sporočimo, vsekakor pa na facebook-u redno objavljamo dogodke. Podprite torej zdravljenje dlesni s sproščanjem, ob sproti pripravljeni hrani, odlični glasbi ter v dobri družbi.

Sebastjan Perko, dr. dent. med.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha