Je odstranitev zoba res tako enostaven in osamljen poseg? | Ustna Medicina

Je odstranitev zoba res tako enostaven in osamljen poseg?

Odstranitev enega ali več zob je najpogostejši kirurški poseg, ki pa lahko prinese številne težave, če ni opravljen strokovno.

Vsakdo, ki se je v preteklosti že srečal z granulomom ve, da gre za izjemno neprijetno situacijo, ki jo pogosto spremlja kljuvajoča bolečina in zatekanje čeljusti, ki je posledica hude vnetne okužbe. Granulom je namreč kronični vnetni proces, ki je posledica delovanja bakterij iz koreninskega kanala zoba, v katerem je zobni živec.

Velika večina med vami se je že srečala s kirurškim posegom odstranitve enega ali več zob ali pa vas takšen poseg čaka v prihodnosti. V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj koristnih in pomembnih informacij, s katerimi se boste tudi sami dobro pripravili na poseg, ki je pred vami.

Odstranitev zoba iz ust se strokovno imenuje ekstrakcija, neredko boste slišali tudi izraz izdiranje. Kakorkoli že imenujemo ta poseg, je dejstvo, da so to najpogostejše operacije v zobozdravstvu. Zobe se odstranjuje zaradi različnih vzrokov, najpogosteje zaradi poškodb ali vnetnih težav, ko jih zaradi zobne gnilobe, odmrtja zobnega »živca« ali vnetja ob zobni korenini, torej parodontoze, ni več smiselno zdraviti in ohranjati v ustih.

V preteklosti so zobozdravniki radi posegli po kleščah in izpulili kakšen zob. Sliši se grozno in verjamemo, da vam ob misli na poseg ni prijetno. Ker je strah pred tovrstnimi posegi prisoten pri vseh pacientih, smo za vas v nadaljevanju pripravili vse, kar morate vedeti o posegu, ki ga izvedemo tako, da za vas ne bo neprijeten, predvsem pa NIKOLI boleč!

Zavedati se morate, da sta znanje in tehnologija v zadnjih letih toliko napredovala, da je puljenje zoba resnično zadnji korak, ko res ni druge rešitve. Puljenja se moramo lotiti preudarno in strokovno. Zato je treba slediti trem stebrom, da bodo odločitve in dejanja primerni in za vas najboljši:

  1. STEBER je temeljit premislek, predno primemo klešče in se veselimo zmage nad zobom, ki ga je treba odstraniti. Ključen je razmislek o možnih komplikacijah med odstranjevanjem in kako jih bomo preprečevali.
  2. STEBER govori o razmisleku o posledicah po odstranitvi na tkivih, ki v ustih še ostanejo, tj. kost in mehka tkiva. Če nismo pozorni, imamo lahko zelo resne težave in dodatne posege v prihodnosti.
  3. STEBER je najpomembnejši in to je vprašanje, kako bomo manjkajoči zob nadomestili.

Vas zanima, kakšne posledice ima lahko za vas odstranitev zoba?

Odstranitev zob ima več posledic tako za vas, ki izgubite zob, kot za terapevta, ki mora natančno preučiti, kako bo izgubljeni zob nadomestil in strokovno opravil poseg, iz katerega boste kljub izgubi zoba odšli kot zmagovalec – brez bolečin in po poti do zdravega in lepega nasmeha.

Kadar gre za zobe, ki se ob odpiranju ust in nasmehu vidijo, denimo zgornji sekalci in ličniki, je gotovo estetski vidik tisti, ki človeka najbolj prizadene. Kadar gre za zob v zadnjem delu ust, je bolj kot estetika prizadeto žvečenje. Pri nekaterih starejših pacientih, kjer zobje držijo snemno protezo, lahko odstranitev enega strateško pomembnega zoba pomeni, da proteze ne bo možno več nositi in bo treba izdelati novo, najpogosteje totalno protezo. Posledice odstranitev zob so torej zelo različne. Denimo odstranitev osmic oziroma modrostnih zob človeka ne prizadene – razen nekaj dni otekline in občutljivosti po posegu, ki je posledica posega.

Zavedati se moramo, da vsaka odstranitev zoba v resnici predstavlja odprti zlom kosti, ki ostane po posegu izpostavljena bakterijam v ustih! Tukaj je ključna primerna oskrba, ki bo preprečila bolečine, vnetja in nadaljnje komplikacije. V Ustni Medicini sledimo najsodobnejšim zobozdravstvenim trendom, ki zagotavljajo NEBOLEČE posege in hitro regeneracijo tkiv, zahvaljujoč tehnologijam, ki so nam na voljo. Če ste pred posegom zelo prestrašeni, vas lahko pomirimo s smejalnim plinom!

Želite izvedeti več o tem, kakšen je sodoben poseg odstranitve zob, ki je za paciente prijetnejši? Na vaš e-naslov vam pošljemo vse kar morate vedeti o varni in strokovni ostranitvi zob, ki jo morate zaupati strokovnjakom in najsodobnejši tehonologiji.

  Zaupajte nam e-mail naslov na katerega vam pošljemo nekaj najpomembnejših informacij, ki jih morate vedeti preden se odpravite na poseg odstranitve zob!

 

Več informacij o oralni kirurgiji si lahko preberete na straneh Ustne medicine, ki smo jih namenili poglavju kirurgije. V primeru, da želite izvedeti še več ali imate kakršnekoli težave z ustno votlino, nas kontaktirajte in z veseljem vam zagotovimo termin za BREZPLAČNEM POSVETU z našim stokovnjakom.

Lahko se naročite na info@ustna-medicina.com ali nas pokličite na 01 23 23 235.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.