Granulom je lahko polom | Ustna Medicina
Granulom je lahko polom

Granulom je lahko polom

Kljuvajoča bolečina? Občutek, da vas je napihalo v zobe? Prehlajene dlesni?

Vsakdo, ki se je v preteklosti že srečal z granulomom ve, da gre za izjemno neprijetno situacijo, ki jo pogosto spremlja kljuvajoča bolečina in zatekanje čeljusti, ki je posledica hude vnetne okužbe. Granulom je namreč kronični vnetni proces, ki je posledica delovanja bakterij iz koreninskega kanala zoba, v katerem je zobni živec.

Te bakterije razgradijo čeljustno kost in poleg poškodbe zoba povzročijo tudi okužbo živca. Nepravočasno ali nepravilno zdravljen granulom lahko pripelje do izgube zoba. Ker gre pri granulomu, podobnno kot pri parodontozi, za vnetni proces, ta lahko vpliva na potek, okrepitev ali celo razvoj katere druge bolezni v vašem telesu – avtoimunih in srčno-žilnih bolezni. Celo sladkorna bolezen je lahko posledica vnetnih procesov v vaših ustih. Naštetim, ki so najpogostejše pa se pridružujejo številne druge bolezni, kjer je osnova za razvoj zadostno število bakterij, ki povzročajo vnetja. Razvoj granuloma je običajno dolgotrajen proces, ki ga je sprva težko zaznati. Večina pacientov ga prepozna v zadnjem koraku, ko so poškodbe korenine in njene okolice tako velike ali bolečina tako neznosna, da je v veliko primerih edina rešitev, odstranitev zoba. Česar pa si zagotovo ne želite!

Odgovori na spodnja vprašanja vam bodo dali odgovor, ali kateri izmed znakov vašega stanja v ustih, kaže na možnost razvoja granuloma:

 

1. Ali imate v ustih “srebrne-amalgamske” zalivke?

2. Ali so vaši zobje občasno ali vedno občutljivi na hladno ali vročo pijačo/hrano?

3. So vam kdaj v preteklosti čistili in polnili zobne kanale?

4. Imate občutek, da ob vdihu hladnega ali toplega zraka začutite nepojasnjeno skelečo bolečino v zobeh, ki sicer kmalu mine?

5. Ali vas kdaj “napiha” v čeljust, recimo po uporabi klime?


 

Osnovno in ključno pravilo, ki ga je vredno upoštevati, da do zapletov kot je granulom ne pride, je reden obisk zobozdravnika! Najbolje takrat, ko nobena bolečina še ni prisotna. Idealno bi bilo, da zobozdravnika obiščete na 6 mesecev in s tem preprečite vse tegobe povezane z bolečinami zob. Te so po raziskavah na 3. mestu (po merilu neznosnosti) med vsemi bolečinami, ki jih je izkusilo človeško telo – precej grozen, a resničen podatek! Z rednimi obiski zobozdravnika boste poskrbeli, da se kateri od zgoraj naštetih povzročiteljev granuloma slučajno ne bi pojavil in vam pokvaril naslednjega dne.

V primeru, da opažate zgoraj navedene težave, nas kontaktirajte in z veseljem vam zagotovimo termin za BREZPLAČEN POSVET z našim stokovnjakom. Lahko se naročite na info@ustna-medicina.com ali nas pokličite na 01 23 23 235.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.