Zakaj se pravzaprav bojimo zobozdravnika | Ustna Medicina

Razlogov za strah pred zobozdravnikom je veliko, pa vendar obstaja rešitev, da se znebite neprijetnosti ali pa celo hudega strahu, preden vstopite v ordinacijo. Veste, zakaj vas je strah zobozdravnika? Tukaj je nekaj najpogostejših razlogov, ki pa so jih naši pacienti, ko so jih prepoznali, uspešno premagali.

1. Zobobol je na lestvici bolečine ena izmed najvišje uvrščenih

Nekoč je veljalo, da se odpravimo k zobozdravniku, ko nas začne boleti zob. Bolečina je lahko posledica kariesa, odpadle plombe, okrušenega zoba ali pa granuloma. V naravi človeka je, da se skuša potolažiti in počakati, da bo bolečina minila. Vmes vzame še kakšno močno protibolečinsko tableto in za nekaj časa pozabi na težavo. Bolečina za nekaj časa izzveni, mi si oddahnemo in obisk pri zobozdravniku preložimo še za nekaj časa. Seveda je to napačna odločitev, saj vzroka bolečine nismo odpravili, situacijo smo umetno nekoliko umirili, a ne vemo, kaj se »kuha v ustih«, in običajno je naslednja bolečina, ki nas zagotovo čaka, še neznosnejša. In tako obisk zobozdravnika povežemo z neznosnimi bolečinami ter neprijetnostmi, ki se jim naša podzavest skuša izogniti. A če dobro pomislimo, je ravno zobozdravnik tisti, ki nas odreši hudih bolečin in nam povrne zdravje.Zato bi bilo smiselno, da se obiska zobozdravnika prej veselimo kot pa bojimo! Razumemo, da vas je strah samega posega, a brez skrbi, ti so s sodobno tehnologijo postali veliko bolj prijetni, celo BREZBOLEČINSKI!

Si lahko zamislite, da se zobozdravnika naenkrat ne bojite več?! Še več, z veseljem greste na terapijo!

TUKAJ si lahko odgledate, kako se prijaviti na PRVI PREGLED.

2. Boleče izkušnje iz preteklosti

Povečini se je naš strah pred zobozdravnikom razvil v zgodnjem otroštvu, ko zobozdravniki niso imeli niti znanja niti tehnologij, s katerimi bi bila izkušnja za pacienta znosnejša, če ne že prijetnejša. Tako ima skoraj vsak med nami kakšno slabo izkušnjo, ki se je zapisala v podzavest in nas bremeni še danes. Protibolečinska sredstva, ki bi omilila poseg, ko je karies načel zobek, niso bila v uporabi. Seveda pa slabe izkušnje ne izvirajo le iz otroštva. Tudi danes nas obiščejo ljudje, ki so imeli nedolgo nazaj neprijetne izkušnje iz naslova odnosa zobozdravnik in pacient ali neuporabe najsodobnejše tehnologije, s katero preprečimo bolečine pri posegih.

3. Strah pred obsodbami

Odnos pacient in zobozdravnik se je začel spreminjati šele z uveljavljanjem zasebnega zobozdravstva. Zagotovo so tudi v preteklosti obstajale svetle izjeme, a na žalost le redke. V kliniki Ustna Medicina niti niste pacient; ko stopite skozi vrata, v trenutku postanete naš gost, ki ga obravnavamo kot vsakega gosta, ki pride v naš dom – z veliko mero razumevanja in spoštovanja. Zavedamo se vseh vaših strahov, saj smo navsezadnje tudi mi zobozdravniki in medicinske sestre pacienti, ki se usedemo na zobozdravniški stol, odpremo usta in imamo težave – točno tako kot vi! K nam ne pridete zato, da vas okaramo, kako niste poskrbeli zase v preteklosti, ampak zato, da vam pomagamo in vas naučimo, kako pravilno poskrbeti za ustno zdravje.

Zgodba Nevenke in Miha, ki sta premagala strah pred bolečino in se na lastni koži naučila, zakaj sta reden obisk zobozdravnika in strokovna obravnava najpomembnejša.

STROKOVNO, BREZ OBSOJANJA IN BOLEČINE

»Vrsto let sem imel težave z zobmi. Vsake toliko se je pojavila bolečina, ki mi jo je uspelo za nekaj časa pregnati, a ko se je vrnila, je bila vsakič hujša. Ker zobozdravnika nisem obiskoval redno, me je sčasoma postalo sram, saj sem bil prepričan, da bom na račun neodgovornosti in slabega stanja zob slišal veliko kritik. In tako sem odlašal vse do trenutka, ko se je pojavil granulom, ki je povzročil neznosne bolečine. Ker je bila situacija kritična, sem rezerviral termin. O Ustni Medicini sem že prej veliko prebral, a me je bilo strah in sem odlašal do konca. Na dogovorjeni termin sem prestrašen vstopil v kliniko, kjer so me čakali topel sprejem, nasmejano osebje in najsodobnejša tehnologija. Takoj sem dobil občutek, da sem v varnih rokah. Prijazna sestra je v nekaj minutah naredila ortopan in moja pot k zdravemu nasmehu se je pričela. Z dr. Vindišem sva se pogovorila o težavah, pripravil je plan oskrbe, me pomiril in mi predstavil korake. V prvi vrsti je oskrbel moj granulom. Najbolj me je presenetilo, da ves čas zdravljenja skrbijo, da ne bi prišlo do bolečine. To se mi je zdelo res fascinantno, ker me je dr. Vindiš vsaj desetkrat vprašal, ali kaj boli, in me pozval, da takoj povem, če bom kaj začutil. Poleg granuloma so ugotovili, da imam napredovano stopnjo parodontoze, ki so jo nadalje zdravili z laserjem. Predvsem pa cenim, da so me natančno poučili o nadaljnji negi, ki jo izvajam doma. In najpomembneje: Zdaj končno razumem, zakaj je treba k zobozdravniku, ko se nam zdi, da smo zdravi, in ne, ko so bolečine tako hude, da ne zmoremo več!« (Miha, 43 let, Domžale)

Si lahko zamislite, da se zobozdravnika naenkrat ne bojite več?! Še več, z veseljem greste na terapijo!

TUKAJ si lahko odgledate, kako se prijaviti na PRVI PREGLED.

V PONEDELJEK ZJUTRAJ GREM RAJE K ZOBOZDRAVNIKU KOT V SLUŽBO!

»Od nekdaj me je bilo strah zobozdravnika. Pa to ni samo običajen strah. Vsakič, ko sem samo pomislila, da moram k zobozdravniku, me je zvilo v želodcu in začela sem se potiti. Občutek, ki ga res težko opišem. Po dolgih letih odlašanja sem se na priporočilo prijateljice odpravila na Ustno Medicino. V ustih imam nekaj mostičkov, ki so zelo stari, zaradi česar prihaja do zatikanja hrane. Ker so neprimerno narejeni, jih ne morem dobro čistiti, kar je pripeljalo do vnetih dlesni. Ko sem le zbrala pogum, sem se prijavila na brezplačen posvet, kjer me je dr. Berkopec na podlagi natančnega pregleda seznanil s težavami, ki lahko vodijo na dolgi rok do izgube tako obstoječih zob kot tudi tistih, na katerih so pritrjeni mostički. Hkrati pa me je pomiril, da je situacija rešljiva. Potolažilo me je dejstvo, da se oskrbe lotevamo sistematično in dolgoročno, kar mi je bilo izjemno pomembno tudi s finančnega vidika. Trenutno sem na polovici oskrbe – parodontalna bolezen je pozdravljena, en mostiček je že zamenjan in lahko rečem le, da sem presrečna, da sem v tako dobrih rokah. Dr. Vindiš s pomočjo tehnika Jake Šušteršiča in strokovnjaka na področju keramičnih nadomestkov dr. Perka dela čudeže!« (Nevenka, 55 let, Ljubljana)

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.