Si želite vrhunske zobozdravstvene obravnave | Ustna Medicina

Kaj imamo v mislih, ko govorimo o vrhunski zobozdravstveni oskrbi? Je to morda natančnost in zavezanost klinični enkratnosti? So to mogoče vrhunski dentalni materiali ali pa je to nemara najsodobnejša tehnologija, ki zmanjša možnost človeške napake?

Pravijo, da papir (ali pa črke na ekranu) prenese vse in s tem se lahko strinjamo. Zato  vam, dragi obiskovalci Ustne Medicine, namesto opisovanja vseh “oh in sploh” tehnologij, karakteristik in materialov, ki jih danes ponuja sodobna zobozdravstvena klinika, ponujamo nekaj drugega. Poglejmo na pojem vrhunsko z drugega zornega kota.

Če ste bili kdaj na maturantskem plesu, potem poznate četvorko. In prav četvorka je tudi naš “ples”. Ples, v katerem sodelujejo štirje dejavniki ter dva plesalca – mi in vi.

Kateri so štirje dejavniki, ki vplivajo na dolgoročen uspeh celostne zobozdravstvene oskrbe in/ali uspeh oskrbe enega samega zoba?

To vprašanje je zelo pomembno, ker vam pomaga razumeti zahtevnost zobozdravniških oziroma katerih koli drugih posegov v telesu. Velikokrat se namreč zgodi, da pacientu naredimo povsem običajno plombo, potem pa nam zvečer ves zaskrbljen po telefonu sporoči, da ga je začel zob boleti in da je šlo nekaj zagotovo narobe.
Še hujši je primer, ko popravljamo zob, ki v preteklosti ni še nikoli bolel, po našem enkratnem delu in najboljših uporabljenih materialih, pa začne ta isti zob naenkrat boleti. Takrat se poskušamo vživeti v kožo pacienta, ki doživlja bolečine in se logično vprašati, kaj je šlo narobe?

Zato je pomembno vedeti, kaj vse vpliva na dolgoročni uspeh oskrbe.  Kaj je vrhunsko in ali vrhunsko izključuje zaplete?

Na kratkoročni in dolgoročni uspeh oskrbe torej vplivajo štirje dejavniki.

Prvi dejavnik je sam pacient.
Vsak posameznik je namreč svet zase in zato se tudi različno odziva na spremembe v telesu, tako na psihološki, kot na fizični ravni. Te spremembe je potrebno realno sprejeti in predvideti njihov vpliv na končni rezultat.
Enak poseg bo pri določenih pacientih povzročil bolečino, drugi pa ne bodo čutili nikakršnih posledic. Nekateri pacienti so namreč veliko bolj občutljivi na določene spremembe, četudi  te morda sploh niso drastične. Govorimo o notranjem doživljanju vsakega posameznika in ta dejavnik je potrebno upoštevati.

Drugi dejavnik predstavljajo znanje in veščine terapevta, ki brez dvoma igrajo pomembno vlogo. Sodobno zobozdravstvo je lahko z uporabo mikroskopov in povečevalnih stekel veliko bolj natančno. Poleg tega pa znanje in predvsem izkušnje terapevta pomembno vplivajo na to, da po opravljenem posegu ne bo prišlo do zapletov. To pa seveda ne pomeni, da se zapleti ne dogajajo tudi najboljšim kirurgom ali zobozdravnikom na svetu. Vendar pa se verjetnost za zaplete pod rokami izkušenega terapevta bistveno zmanjša.

Tretji dejavnik so tehnologije in materiali, ki jih uporabljamo pri svojem delu. Razvoj materialov in znanost nasploh je v zadnjih desetih letih doživela svetlobni preskok in vse to prispeva k vašemu dobremu počutju. Kljub temu pa organizem zahteva svoj čas za celjenje in še tako dobri materiali ter vrhunske aparature, tega dejstva ne bodo odpravili.

Četrti dejavnik je pristop oziroma vodenje terapevta skozi proces zdravljenja – recimo mu filozofski pristop terapevta k obravnavi. O tem govorimo zlasti takrat, ko opisujemo razliko med celostnim in tradicionalnim zobozdravstvom. Seveda je zelo pomembno, kako terapevt vodi pacienta skozi določene težave.

Opišimo čisto banalen primer: če pacientu pojasnimo, da se bo po opravljenem posegu verjetno pojavila prehodna bolečina, bo le ta manjša. Na tem področju je bilo opravljenih veliko raziskav. Če namreč pričakujemo, da se nam bo nekaj zgodilo, smo na to pripravljeni in zato ne odreagiramo presenečeno in nismo povsem nebogljeni, ko se to zgodi.

Ko izbirate svojega terapevta, vam svetujemo, da upoštevate omenjene štiri dejavnike.  Tudi po tem, ko ste že izbrali svojega zobozdravnika, zelo pomaga, da svoje izkušnje delite s terapevtom (prvi dejavnik), saj se bo potem tudi slednji lažje pripravil na poseg, komunikacija z vami pa bo veliko boljša. Nič ni takega, kar bi moralo ostati skrito, tudi v primeru, če hkrati obiskujete dva različna zobozdravnika (tudi to se zgodi). V vsakem primeru je dobra komunikacija nujna, saj se bo terapevt le na ta način lahko dobro pripravil na poseg.

Tehnologija je sicer pomembna, vendar ne odtehta izkušenj, filozofskega nazora, ter pripravljenosti terapevta na nenehno izobraževanje. Nenazadnje pa tudi njegove odprtosti, da je svoje znanje pripravljen deliti s kolegi. Seveda pacienti na to težko vplivate, ampak običajno nas občutki kar pravilno usmerjajo. Dober zobozdravnik z odprtimi pogledi in znanjem, bo kakršen koli poseg v vaših ustih opravil bolje od tistega terapevta, ki morda premore najbolj moderne aparature, nima pa vseh ostalih potrebnih kvalitet.

Pomislite, ali vaš zobozdravnik vse omenjeno izpolnjuje. Najboljši materiali in tehnologija na tem svetu vas ne morejo rešiti pred napačnim vodenjem terapevtskega procesa oziroma odločitvijo o tem, kakšna bo prava pot do ustnega zdravja.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.