mrtvi_zobje_image

Imeti ali ne imeti mrtve zobe?

Vsak zob je sestavljen iz zobne krone, tj. vidni del v ustih, in zobne korenine, tj. del zoba, ki je vsajen v kost. Podobno kot pri ledeni gori, katere večji del je potopljen v morje, je tudi pri zobeh. Korenina je skrita pod robom dlesni in od zdravja le-te je odvisen dolgoročni obstoj zoba v ustih. Krona je tista izpostavljena vplivom dogajanja v ustih, zato je tudi prekrita z najtršo snovjo v človeškem telesu, tj. sklenino.

Ustno votlino naseljuje več kot 600 različnih vrst bakterij. Zaradi pomanjkljive ustne higiene in/ali nepravilnega ščetkanja zobnih površin, predvsem medzobnih prostorov in medzobnih ploskev zob, se na površinah, tudi če ne jemo, razvije bakterijska obloga, ki povzroča
vnetje dlesni in sodeluje pri razvoju zobne gnilobe. Hkrati se na površino zobne sklenine lepi zaostala hrana, ki, namočena v slini, ustvari
skupke belkaste vlecljive snovi. Če npr. z zobotrebcem podrgnete po neočiščeni zobni površini, boste vedeli, o čem govorimo. Ob razgradnji ogljikovih hidratov pride do padca pH, kar po domače pomeni, da na teh mestih bakterije ustvarjajo kisline, ki raztopijo sklenino in tako prodirajo v globino zoba, bolezenski proces pa se imenje zobna gniloba ali karies, ki zahteva takojšnje zdravljenje.
Vse se torej začne popolnoma nedolžno, dokler ni prepozno. Da se boste izognili neprijetnostim, je stokovno osebje Ustne Medicine pripravilo posebno poročilo, kjer boste izvedeli vse potrebno o pravilnem zdravljenju zobnih korenin in preprečevanju nastanka granuloma.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha