Imeti ali ne imeti mrtve zobe? | Ustna Medicina
mrtvi_zobje_image

Imeti ali ne imeti mrtve zobe?

Vsak zob je sestavljen iz zobne krone, tj. vidni del v ustih, in zobne korenine, tj. del zoba, ki je vsajen v kost. Podobno kot pri ledeni gori, katere večji del je potopljen v morje, je tudi pri zobeh. Korenina je skrita pod robom dlesni in od zdravja le-te je odvisen dolgoročni obstoj zoba v ustih. Krona je tista izpostavljena vplivom dogajanja v ustih, zato je tudi prekrita z najtršo snovjo v človeškem telesu, tj. sklenino.

Ustno votlino naseljuje več kot 600 različnih vrst bakterij. Zaradi pomanjkljive ustne higiene in/ali nepravilnega ščetkanja zobnih površin, predvsem medzobnih prostorov in medzobnih ploskev zob, se na površinah, tudi če ne jemo, razvije bakterijska obloga, ki povzroča
vnetje dlesni in sodeluje pri razvoju zobne gnilobe. Hkrati se na površino zobne sklenine lepi zaostala hrana, ki, namočena v slini, ustvari
skupke belkaste vlecljive snovi. Če npr. z zobotrebcem podrgnete po neočiščeni zobni površini, boste vedeli, o čem govorimo. Ob razgradnji ogljikovih hidratov pride do padca pH, kar po domače pomeni, da na teh mestih bakterije ustvarjajo kisline, ki raztopijo sklenino in tako prodirajo v globino zoba, bolezenski proces pa se imenje zobna gniloba ali karies, ki zahteva takojšnje zdravljenje.
Vse se torej začne popolnoma nedolžno, dokler ni prepozno. Da se boste izognili neprijetnostim, je stokovno osebje Ustne Medicine pripravilo posebno poročilo, kjer boste izvedeli vse potrebno o pravilnem zdravljenju zobnih korenin in preprečevanju nastanka granuloma.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.