Ortopan in predračun | Ustna Medicina
Ortopan in predračun
Ortopan in predračun
Ortopan in predračun

Marija je pri reševanju stanja z željo po ohranjanju normalne funkcije žvečenja ubrala sodoben pristop zbiranja podatkov. Cene med samoplačniškimi ponudniki se zelo razlikujejo in Marija ni vedela, na podlagi česa naj se odloči, komu bo zaupala zdravje svojih ust. Otroci so odšli od doma, zdaj je na vrsti ona. Prijateljica ji je svetovala, naj naredi ortopan in ga pošlje na več elektronskih naslovov zobozdravstvenih ordinacij s povpraševanjem o načrtu zdravljenja in o finančnem vložku.

Takšno početje samo po sebi vodi v težave, se je pa ta pristop k načrtovanju zdravja pojavil zaradi dela zobozdravnikov pod časovnimi pritiski, t. i. glavarine, pojava dentalnega turizma in vse večjega števila zasebnih ordinacij brez koncesije. Niti vi niti mi se v novonastalih razmerah ne znajdemo. Smo v dobi naglega razvoja informacijske tehnologije, ki omogoča hiter prenos informacij, zato pogosto poskušamo prehitro načrtovati kompleksne terapije. Zavedati se je treba, da je ortopan, čeprav je eden izmed petih diagnostičnih pripomočkov, ki omogočajo panoramski pregled in diagnostiko za napredovale bolezni, vseeno dvodimenzionalni posnetek. Z njim lahko torej ocenimo le dva dejavnika tveganja za dolgoročno stabilnost od petnajstih, ki jih gledamo s celostno diagnostiko. Tako omejen pogled na vašo zobozdravstveno problematiko ne more zagotoviti celostnih rezultatov, kar zadeva ustno zdravje in v ožjem smislu ohranjanje zob. V vsakem primeru boste morali torej obiskati več ordinacij, če boste želeli pridobiti več finančnih projekcij za posege za ohranjanje zdravja v ustih in svojih zob do konca življenja. Na srečo res drži, da lahko diagnostične podatke prinesete s seboj, tako da imate s celostno diagnostiko samo enkrat strošek. Vsak zobozdravnik jih bo znal uporabiti pri načrtovanju konkretne, z diagnozami podprte terapije.

Prenesite si knjigo!

Vložite čas vase in v svoje znanje. Knjiga pa vam bo omogočila, da boste ne le poskrbeli za celostno zdravje vašega telesa temveč tudi za lažjo komunikacijo z vašim zobozdravnikom.

Celostni pregled je sestavljen iz meritev zdravstvenega stanja obzobnih tkiv, rentgenskega posnetka ortopana, po potrebi trodimenzionalnega rentgenskega posnetka (CBCT), analize funkcije, tj. priprave študijskega modela, digitalnih fotografij ust, pri katerih se ocenjuje stanje funkcije in estetike, ter iz klasičnega pregleda ust. Šele ko so opravljene vse preiskave, se lahko začnemo pogovarjati o načrtu ustne rehabilitacije.

Če bi vprašal ljudi, kaj želijo, bi rekli: »hitrejše konje«.
– Henry Ford
Če bi vprašal ljudi, kaj želijo, bi rekli: »hitrejše konje«.
– Henry Ford

Samo na podlagi rentgenskega posnetka, tj. ortopana, ni mogoče in je celo zavajajoče govoriti o finančni plati zobozdravstvene oskrbe. Zobozdravstvene storitve plačamo neposredno sami ali so plačane prek zavarovalnice. Razlika je v tem, da v zavarovalnico poleg nas prispevajo še naši partnerji, starši, otroci, prijatelji, znanci itd. Torej vsi. Zato je smiselno na zobozdravstvene storitve gledati kot na vložek v dolgoročno ustno zdravje, v dobro počutje, v samozavesten nastop in izboljšano samopodobo. Ne drži torej, da je »tam zastonj«. To je le podzavesten odnos do zavarovalniških storitev. Vložek je naš in se na koncu pozna pri kakovosti življenja. Po drugi strani v samoplačniškem svetu cenejša zalivka, cenejši vsadek, najcenejši material itd. pomenijo manj razmisleka, manj časa za terapijo in posledično slabšo kakovost dela. V primeru zavarovalnice to pomeni zapravljanje denarja nas vseh, v primeru samoplačniškega zobozdravstva pa samo vašega.

Če zobozdravnik naredi načrt terapije in finančno oceno oskrbe izključno na podlagi ortopana, se večinoma izkaže, da se je uštel. To se bo na koncu odrazilo v hitrejši izvedbi postopkov, v uporabi manj ustreznih postopkov, slabših tehnologij, cenejših zalivk, cenejših vsadkov, najcenejših materialov, manj bo časa za terapijo in kakovost dela bo slabša. Zato izdelava predračuna izključno na osnovi ortopana, poslanega prek elektronske pošte, ne more biti realna. Pri takem pristopu ljudje zase ne pričakujejo dovolj, saj preprosto ne pretehtajo razlike med vrednostjo in ceno. Visoka vrednost za dobro ceno je nekaj povsem drugega kot nizka vrednost za nizko ceno. Na dolgi rok se izkaže, da je ta nizka cena vseeno bistveno dražja. Če gremo npr. k mizarju, je povsem običajno, da najprej povemo, kakšno kuhinjo želimo, kakšna pričakovanja imamo, kakšne so omejitve, sledijo izmere ter šele nato predračun in načrt izvedbe. Enako bi se morali v sodobnem zobozdravstvu obnašati tudi zobozdravniki. Kakršni koli zaključki ali predračuni o terapiji izključno na podlagi ortopana so pomanjkljivi. Za realno oceno oskrbe potrebujemo dejstva.

Na koncu se morate odločiti sami. Po kakšnem merilu naj se torej prek telefona ali na hitrem desetminutnem obisku v ordinaciji sploh odločite za ponudnika? Na osnovi česa naj se tako hitro odločite za izbiro zobozdravnika? Če se ne pozanimate o vseh ostalih pomembnih merilih, ki jih opisujemo v tej knjigi, ostane za odločitev samo cena. Ta res ne pove vsega. Zato naj odločanje poteka na podlagi celotne slike.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.