Novo Mesto parodontoza | Ustna Medicina

Dragi Novomeščani! Ugotovite svojo stopnjo obolelosti s parodontozo.

Parodontalna bolezen je zelo nevarna in prizadene več kot 80 % slovenske populacije!
Ni treba, da se to zgodi tudi vam, če le dovolj hitro ukrepate.

Dragi Novomeščani! Ugotovite svojo stopnjo obolelosti s parodontozo.

Parodontalna bolezen je zelo nevarna in prizadene več kot 80 % slovenske populacije!


Ni treba, da se to zgodi tudi vam, če le dovolj hitro ukrepate.

Kje ste bili zadnje 2 leti?
Ali ste vedeli, da parodontalna bolezen doleti več kot 80% slovenske populacije? Odstotek se je v zadnjih dveh letih še povečal, saj je pandemija koronavirusa drastično poslabšala že tako slabo stanje zdravja ustne votline Slovencev.
Play Video about Ustna medicina Novo Mesto Simon Bele
Ustna_medicina

Odločili smo se, da vam v Ustni medicini Novo Mesto ponudimo brezplačen posvet, vezan na ugotovitev vaše stopnje parodontoze. Prijavite se s klikom na spodnji gumb in ena izmed naših prijaznih punc na recepciji vas bo poklicala, da uredite datum za brezplačen posvet.

Preverite vašo stopnjo parodontoze in se naročite na brezplačen posvet.

Kaj je parodontalna bolezen?
Parodontalna bolezen je diagnoza, katere si nihče ne želi, in vendar je vse pogostejša. Res je, da skozi leta “na srečo” napreduje počasi, vendar naj vas to ne zavede, saj z vsakim zamahom roke “saj ni tako hudo”, lahko prispevate k usodnemu napredovanju le-te. V kolikor imate diagnosticirano parodontalno bolezen je pomembno, da redno obiskujete ustnega higienika vsaj na vsake 3 mesece. Za vse, ki imate zdrave dlesni pa je za ohranjanje le teh potrebno ustnega higienika obiskati vsakih 6 do 12 mesecev.
Potek parodontalne bolezni:

Zdrava dlesen.

Vneta dlesen

Vneta dlesen.

Hudo vnetje dlesni

Hudo vnetje dlesni.

Zakaj je znake parodontalne bolezni, ki je največji povzročitelj brezzobosti tako težko zaznati sam?

Prvi znaki so pogosto skriti, celo več let. V naših obzobnih tkivih se nabirajo bakterije, ki se v primeru, da zob ne nitkamo ali jih celo umivamo neredno, množijo. Čez čas opazimo pri ščetkanju krvaveče dlesni, ki jim mnogi še vedno ne dajo dovolj pozornosti in vzroke pripišejo neštetim drugim dejavnikom, samo parodontozi ne.

Bolezen, kar parodontoza vsekakor je, ima odlične pogoje, da se razvija naprej, zobni žepi so vse bolj prizadeti, bakterije pa se iz mehkih tkiv preselijo vse do kosti. Ta začne počasi razpadati in ko zob nima več dovolj opore, postane majav in nazadnje tudi izpade.

Parodontalna bolezen ogroža vaše splošno zdravje.

Obzobna tkiva, še posebej dlesen, so tkiva, ki varujejo naše telo pred vdorom bakterij v notranjost telesa. Če se ta pregrada prekine s poškodbo ali z vnetjem, imajo bakterije neposreden dostop do naših notranjih organov. Parodontalna bolezen je torej stanje, ki ne škoduje samo ustnemu, ampak tudi celostnemu telesnemu zdravju.

Želim se prijaviti na brezplačen posvet!

Čimprejšnje prepoznavanje parodontoze je zato ključno.

Parodontalna bolezen je pravzaprav odgovor našega telesa na bakterijsko okužbo v ustih, natančneje na okužbo v obzobnem žepu. Tako kot zobna gniloba je povezana z oblogami na zobu. Obloge ali plak tvorijo ostanki hrane, ki so hrana za bakterije. Te se lahko razmnožujejo na zobni površini in v obzobnem žepu. Prevladovati začnejo škodljive vrste bakterij, ki povzročajo različne vrste bolezni – od zobne gnilobe do vnetja dlesni in pozneje različnih oblik parodontalne bolezni.

Razvoj parodontalne bolezni poteka v petih stopnjah:
  • Vnetje dlesni ali gingivitis je edina stopnja, ki je reverzibilna, saj bolezen še ni napadla obzobne kosti;
  • začetna parodontalna bolezen s poglobitvijo obzobnih žepov na 4 do 5 mm in manjšo izgubo obzobne kosti;
  • zmerna parodontalna bolezen s poglobitvijo obzobnih žepov na 5 do 7 mm, kosti je vse manj in manj;
  • napredovala parodontalna bolezen s poglobitvijo obzobnih žepov nad 7mm;
  • izguba zoba in začetek ustne invalidnosti.

Na kratko: Pri opaznih posledicah – te so običajno vidne šele pri napredovali stopnji – je škoda tako obsežna, da je telo ne more več »zanikati«. Žalostna resnica pri tem je, da je uničenje obzobne kosti nepovratno.

Stopnja_parodontalne_obolelosti
Nikomur ne privoščimo krvavenja dlesni in izpadanja zob!

Mnogi se ob krvavitvi dlesni ne zavedajo, da gre za resno obolenje. Vsak nezdravljeni gingivitis oziroma vneta dlesen vodi naprej v parodontalno bolezen. S tem si po ugotovitvah študije Wordl Heart Federation nevede povečate možnost kapi ali druge kardiovaskularne bolezni. Parodontalna bolezen zadeva kar 45% do 50% globalne populacije. V najhujši obliki prizadene 11,2% ljudi in je šesta najpogostejša bolezen ljudi. To je še dodaten razlog, da zgoraj predlagana priporočila ustnih higieničark in zobozdravnikov vzamete resno. Dlje časa kot je parodontalna bolezen nezdravljena, bolj globoko napreduje vnetje. Posledično je vedno manj kosti, zato v bolj napredovali obliki zobje postanejo majavi ali celo izpadejo.

Izpadli zobje pa niso edina težava. Z neprimerno obravnavo parodontalne bolezni lahko ostanete brez primerne oblike kosti v ustih. Morda celo s tako slabo, da niti zobni vsadki niso več mogoči.

Ta scenarij ni izmišljen, ampak še kako resničen. Želimo vam pomagati in takšen razplet čim prej preprečiti!

Play Video

Preprečite izgubo vaših zob!

Želite preveriti vaše tveganje za izgubo zob?
Na podlagi spodnjih vprašanj boste prejeli odgovor kakšno je vaše tveganje za izgubo zob.

1. Kolikokrat dnevno si umivate zobe?

2. Kako pogosto uporabljate nitko?

3. Kako pogosto obiščete zobozdravnika?

4. Se soočate s katero izmed spodaj naštetih težav?

5. Ste kadilec/-ka?

6. Kakšen je vaš življenjski slog?

7. Ali ste v preteklosti opravili natančen pregled zdravstvenega stanja dlesni?


Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.