Koliko stane en zob? | Ustna Medicina
Koliko stane en zob?
Koliko stane en zob?
Koliko stane en zob?

Zaradi tehnološkega razvoja se dandanes skorajda ne moremo pogovarjati o samo enem zobu, ampak o oskrbi celotnih ust. Na trgu se je v dobi samoplačništva pojavil trend povpraševanj po ceni posameznih storitev po elektronski pošti, telefonu in neposredno v ordinacijah. Tudi z Marijo smo tako pričeli skupno pot. Na ta način je preprosto primerjati ponudnike med sabo in preprečiti, da bi nam kdo prodal mačka v žaklju. Naloga sodobnega pacienta je težka, če samo pomislimo, kaj vse je prestala Marija.

Koliko torej stane en zob, prevleka, vsadek? Ljudje seveda poskušamo kompleksne storitve razdeliti na osnovne sestavine, ki jih potem poskušamo denarno ovrednotiti in primerjati med različnimi ponudniki. Dober primer je gradnja ali prenova hiše, kjer se je bilo v preteklosti relativno preprosto sporazumeti npr. z zidarjem, vodovodarjem in mizarjem. Procese dela in tehnologije smo lahko razumeli in v končni fazi primerjali ponudbe. Dandanes, z vsemi novodobnimi sistemi ogrevanj, prezračevanj, pametnih hiš itd., postajajo procesi in tehnologije že tako kompleksni, da nam še tako razdelan proces, sosledje komponent, primerne tehnologije za naše zahteve po bivanju in na koncu razdelana ponudba ne omogočajo realne ali racionalne odločitve za enega izmed izvajalcev, od katerih smo ponudbe dobili. Preprosto ne moremo razumeti vsega oz. bi nam raziskovanje vzelo bistveno preveč časa. Na koncu se odločimo na podlagi priporočil in občutka integritete, ki ga dobimo ob izvajalcu v pogovorih in pogajanjih. Po selitvi v novo hišo, ki je del naselja štirih dvojčkov, eden od avtorjev ugotavlja, da samo dva soseda približno razumeta, kaj tehnologije, ki smo jih vgradili, v resnici pomenijo in kako jih upravljati, čeprav smo izbrali podobno. 

Ostali se prepuščamo toku in upamo, da bo vse v redu. Če nimamo dovolj časa, da bi vse preučili, kaj šele razumeli, se odločamo na podlagi skromnega razumevanja in proračuna, ki je na voljo. Cena posamezne toplotne črpalke ni najbolj pomembna, ker je za dobro in dolgoročno delovanje pomemben cel sistem z izolacijo. Pomembno vprašanje je torej, ali informacija o ceni ene same storitve sploh lahko pretehta odločitev v pravo smer? Ali se bomo odločili za en poseg ali drug poseg oz. nam bo poseg naredil en zobozdravnik ali nam

bo poseg naredil naš sosed ali prijatelj, ki se tudi s tem ukvarja? Ali bo tisti, ki je cenejši, tudi dovolj kakovosten za naše potrebe? Življenje je postalo zapleteno. Tako kot pri drugih dejavnostih so tudi v primeru ustnega zdravja celostne rehabilitacije izjemno kompleksne in jih vsebinsko težko primerjamo po ceni posamezne storitve

Če ni časa, da bi bilo narejeno prav, si bo treba vzeti čas, da bo narejeno znova.
– ruski pregovor
Če ni časa, da bi bilo narejeno prav, si bo treba vzeti čas, da bo narejeno znova.
– ruski pregovor

Seveda imamo postavljene osnovne okvirje in si cen ne izmišljujemo kar za vsakega posebej. Težko jasno razložimo, da je delo na 3-kratni do 16-kratni povečavi bistveno več vredno kot delo s prostim očesom. Storitve bodo dolgotrajnejše, manj bo zapletov pri menjavi take zalivke čez recimo 15 let. Če si samo ogledate cenik na spletni strani ali v elektronskem sporočilu preberete denarno vrednost, nikoli ne boste realno primerjali dveh zobozdravnikov in tistega, kar boste od njiju dobili. V postopku zdravljenja je bistveno bolj pomembno, kako se počutite in na kakšen način vam bo zobozdravnik omogočil dobro celostno oskrbo. Ključnega pomena je, koliko zaupanja imate v terapevta, da vam bo za predstavljeno finančno oceno izvedel tudi temu primerno vrednost storitve. Ni enako, če namenite 2000 EUR za proteze, ki med govorom in jedjo padajo iz ust, ali za proteze, ki ostajajo v ustih ter omogočajo brezskrbno pogovarjanje in smejanje. Se strinjate? Ista denarna vrednost, a popolnoma različna uporabna vrednost. Glavna past dentalnega turizma je, da se lahko pri vsadku in prevleki za 500 EUR težave pojavijo že po enem tednu in obstaja velika možnost izpada v 10 letih. Sledi ponovna operacija, tokrat težja, ker ste izgubili veliko kosti, kar poveča strošek. Ali pa zdaj zobem namenite 1500 EUR in imate zelo veliko možnosti, da boste vsadek z zobom ohranili doživljenjsko. Kaj je slišati bolje?

Prenesite si knjigo!

Vložite čas vase in v svoje znanje. Knjiga pa vam bo omogočila, da boste ne le poskrbeli za celostno zdravje vašega telesa temveč tudi za lažjo komunikacijo z vašim zobozdravnikom.

Zato moramo biti tako zobozdravniki kot pacienti pozorni, da se med pogovorom ujamemo in si zaupamo. Raje najprej povprašajmo, kako bo vsadek vstavljen v usta, ali bo izbrano primerno mesto, ali bodo potrebni pripravljalni postopki, ali ima ta vsadek možnost dolgoročnega obstoja in šele nazadnje postavimo vprašanje, koliko vsadek stane. Hkrati se je treba zavedati, da se lahko v množici ponudb izgubite. Nekdo ima lahko poceni vsadek, pa je vsa nadaljnja oskrba dražja, drug ima drag vsadek in poceni prevleko. Pregledali smo trg kakovostnih storitev, vključno s tujino, in ugotovili, da ni bistvenih razlik, če seštejemo vse storitve. Primerjali smo torej cene strokovnjakov, tudi iz Hrvaške, za katere menimo, da so verodostojni in imajo dovolj sodobnega znanja, da bi bili njihove storitve pripravljeni uporabljati tudi sami. Ugotovili smo, da tudi na cenovno ugodnejših trgih te storitve stanejo podobno kot pri nas. Zato se sladkost ponujenih nizkih cen velikokrat pretvori v grenkobo razočaranja. Odločitve, ki zadevajo dolgoročno zdravje in udobje, je treba sprejemati odgovorno ter z veliko mero zahtevnosti in previdnosti.

To ne velja samo za celostne rehabilitacije. Tudi pri eni sami zalivki velja, da vam ne pomagamo zares, če povemo samo ceno. Zakaj potem ljudje največkrat sprašujemo po cenah? Ker preprosto ne vemo, kaj drugega vprašati. Tudi zobozdravniki se kot laiki na drugih področjih obnašamo podobno. Kaj naj vprašamo, če ne poznamo meril, po katerih naj se odločamo? Vprašamo po tistem, po čemer nam je najlažje primerjati, to je številka. Ker nimamo potrebnega znanja in običajno niti ne pravega vodenja, ne moremo sami kritično presojati, kaj se skriva za številko. Če se odločamo sami, se velikokrat odločimo na podlagi popolnoma neracionalnih dejavnikov.

Pomembno je, da je zobozdravnik tisti, ki s pravilno držo pove, zakaj določena storitev toliko stane, in ne dopušča, da se odločitev za koristno zdravljenje giblje izključno samo okoli številk. Če torej posameznik pokliče v eno ordinacijo in izve številko dvesto, v drugi ordinaciji mu povedo številko dvesto petdeset za isto storitev ali izdelek, recimo prevleko, v tretji ordinaciji prevleka stane tristo, v četrti šesto, v peti tisoč itd. Za katero menite, da se odloči? Odloči se le na podlagi številke. Če bi kupovali točno določen model TV sprejemnika in bi bil razpon v ceni tak, potem je jasno, da v vsakem primeru dobite isto, zato se je lažje odločiti za cenejšo možnost. Pri storitvah je drugače, saj ne dobite iste! Večina ljudi bi verjetno izbrala srednjo vrednost, kdor je že imel slabe izkušnje, najverjetneje višjo. Bi se v medicini zadovoljili s srednjo ali bi posegli po višji, če ne najvišji? Bi si vgradili poceni stent v srčno žilje ali bi v tem primeru cela vaša širša okolica podprla nakup stenta v dražji kategoriji? Usta so pomemben del telesa. Zdrava usta mogoče lahko celo preprečijo odločitev o kakovosti stenta glede na znane povezave med boleznimi ust in telesa. Potem je odločitev za boljše in dražje storitve lažja.

Zobozdravniki vas zaradi pomanjkanja vodstvenih in komunikacijskih veščin postavljamo v izjemno neprijeten položaj. V notranjem dialogu primerjate cene, se kot nestrokovnjak sprašujete, kaj za navedeni denar sploh dobite. Ne morete vedeti, ali so številke precenjene, in počutite se izgubljeno.

Odkrit pogovor o ceni je zelo pomemben, ne sme pa biti prvo vprašanje, ki ga zastavimo.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.