Cirkonijevi (keramični) implantati | Ustna Medicina

Izgubili ste enega ali več zob. Kako ukrepati?

Pri izgubi enega ali več zob zaradi parodontoze, “Granuloma” ali poškodbe se znajdemo v precejšnji stiski.

Predvsem tisti z resnimi sistemskimi stanji in kroničnimi boleznimi, ki zahtevajo še bolj natančno diagnostiko in obravnavo, da bi se le-te lahko uspešneje zdravile, dobrodošli. Vas je poslal kardiolog, ortoped ali onkolog na natančno diagnostiko predvsem okužbenih bolezni, t.j. paradentoze in “mrtvih” zob, v ustih? Naša strokovnost in bogate izkušnje nam omogočajo, da se učinkovito spopademo z izzivi na tem področju.Stiska je poleg bolezni telesa še hujša, ko zaradi izgubljenih zob izgubimo dobro žvečno funkcijo in na vidnem mestu zazeva črna luknja, ki kazi videz. Dokazano je, da imajo ljudje brez zob precejšnje težave s socializacijo; zdravi zobje so odraz sodobne družbe.

Implantat ali zobni vsadek kot najboljše nadomestilo
za izgubljeni zob?

Pri implantatu gre za »vijak«, ki nadomešča korenino zoba in omogoča namestitev nove zobne krone ali mostička ali fiksira protezo v kolikor vam obstoječa “skače” po ustih. Implantati so nadomestilo za izgubljene zobe, ki ne potrebujejo opore sosednjih zob, kot je to v primeru mostička. Torej sosednjih zob ni potrebno protetično obrusiti.

Ugotovitve ene izmed študij kažejo, da 74% odstotkov odraslih verjame, da lahko neprivlačen nasmeh predstavlja oviro pri poslovnem uspehu.

4 pravila ob namestitvi impantatov:
  • Zdravje dlesni je ključno,
  • prijaznost do tkiv s katerimi so v stiku in tudi do oddaljenih tkiv je v današnjem svetu ključna – zavedajte se, da je vsadek operativni poseg v telo,
  • za uspeh je ključno optimalno pripraviti telo na integracijo vsadka s kostjo ter pravilni operativni postopki – načrtovanje vsaditve se večinoma prične pred odstranitvijo zoba,
  • estetika – za razliko od kovinskih, biokeramični vsadki ne puščajo sivkastega tona na barvi dlesni.

Želim vedeti, ali sem primeren kandidat za implantate.

Želim vedeti, ali sem primeren kandidat za implantate.

Ali moram zamenjati svojega zobozdravnika, če želim pri vas izvesti poseg?

Nikakor ne. V kolikor se odločite za poseg pri naših strokovnjakih, seveda ni potrebno zamenjati svojega zobozdravnika. Po operativnem posegu nadaljujete pri svojem zobozdravniku z zobno krono običajno čez 4 mesece.

Ne uporabljamo materialov živalskega izvora.

V Ustni Medicini smo naredili svojstven protokol, ki združuje medicino in zobozdravstvo. Uporabljamo le materiale, ki jih pridobimo iz vašega telesa, izjemo redko so tej iz laboratorijske sinteze. Vegan kirurgija, če se lahko malce pošalimo. Z našimi postopki smo zmanjšali porabo antibiotikov za 98%. Posledično ljudi z bolečinami po vstavitvi vsadka skorajda ni. Tipično nam pacienti povedo, da so morda vzeli le eno protibolečinsko tableto in povsem normalno odšli naslednji dan na delo.

Vrste implantatov.

Tradicionalno se uporabljajo titanovi vsadki iz titan-aluminij vanadijeve zlitine, v kateri prevladuje titan, vsebujejo pa tudi 4% do 6% aluminija. Vsadki so sive barve in imajo kar precej težav na ravni vpliva na imunski sistem. Več lahko preberete na tej povezavi. V Ustni Medicini prisegamo na moderne, biokompatibilne biokeramične vsadke iz cirkonijevega oksida, ki v marsičem prekašajo klasične kovinske. Dr. Perko se je cel doktorat ukvarjal s tem biokeramičnim materialom in zagotovalja, da so postopki s katerimi se danes oblikujejo keramični vsadki na tej ravni, da lahko popolnoma nadomestijo kovinske vsadke. Smo tudi člani ESCI organizacije, ki je vodilna na tem področju. 

Pred posegom?

Telesu moramo zagotoviti optimalen status hranil, vitaminov in mineralov, da bomo dosegli dobro integracijo vsadka s kostjo. Pomembna je dobra oskrba mesta vsaditve s kisikom, ki usmerja matične celice v spremembo v kostne celice, ki bojo gradile povezavo vsadka in kosti. Na dolgi rok, berite 10 let in več, je zelo pomembno ali je polovica površine vsadka zrasla s kostjo ali 90%. Več informacij je na tej povezavi.


Med posegom?

Obstajajo zakonitosti narave, ki jih moramo med posegom upoštevati. Najlažje je, če imate dovolj lastne kosti in je ni potrebno dograjevati. Z dobro načrtovano kirurško odstranitvijo zob je to v večini primerov možno zagotoviti. Pri vseh operativnih posegih uporabljamo PRF pristop, več informacij se nahaja na tem videu. Vsako vstavitev načrtujemo v posebnem programu, s čimer dosežemo optimalno smer vsadka in zobne krone ter tako močno znižamo verjetnost komplikacij na zelo dolgi rok. Prilagamo nekaj fotografij vodil pri vodeni implantaciji.


Po posegu?

Ko je vsadek v ustih, natančneje v čeljustni kosti, je pomembno omogočiti telesu izgradnjo povezav kosti in vsadka na čimvečji površini. V pripravi imamo publikacijo, kjer z vmesnimi rezultati dokazujemo, da sta pri tem ključna ozon in magnetna terapija Papimi. V prvem mesecu po vsaditvi v področje vsaditve prihajajo matične celice, prihod katerih še pospeši PRF. Dozorevanje matičnih celic v kostne celice pospešujeta prisotnost dovoljšne količine kisika in Papimi. Da lahko to trdimo uporabljamo tehnologijo Ostell, s katero merimo stabilnost vsadka takoj po vsaditvi in nato na dan odgrnitve po predvideno končani integraciji s kostjo. Več o tej tehnologij preberete tukaj. 

Prednosti keramičnih (cirkonijevih) implantatov.
Poleg estetike imajo keramični vsadki še številne druge prednosti:
  • Brez preobčutljivosti ali alergij – zaradi inertne narave biokeramike material ne vstopa v “kemijsko” interakcijo s telesom. V primeru, da imate titanove vsadke, lahko imunsko reakcijo testiramo s Titan stimulacijskim testom, ki pokaže koliko vnetnih mediatorjev sprostijo naše bele krvne celice ob stiku z zlitino, ki se uporablja za kovinske vsadke.
  • Dokazano bistveno bolj zdrave dlesni ob vsadkih.
  • Dolgoročna rešitev. Z leti so cirkonijevi implantati dosegli primerljivo strukturno trdnost s klasičnimi vsadki iz titanovega oksida, kar zagotavlja dolgoročno preživetje ter dolgoročnost protetičnih rešitev, ki so nanje cementirane ali sidrane.

OB VSTAVITVI KERAMIČNIH VSADKOV

POTEM

Poškodba ob padcu s kolesom. Odstranitvi zob je sledila takojšnja vsaditev vsadkov in nato takoj začasne prevleke. Stanje na desni fotografiji je bilo doseženo v enem tednu, čez nekaj mesecev je pacientka dobila keramične prevleke.
Najpogosteje zastavljena vprašanja naših pacientov.
Najpogosteje zastavljena vprašanja naših pacientov.
dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med. – ustanovitelj in strokovni mentor

Želim se prijaviti na posvet.

*Če se pri nas odločite za poseg, torej zobni vsadek, vam ni treba zamenjati zobozdravnika. Pri nas lahko sodelujete s strokovnjakom, nato pa zdravljenje nadaljujete ali pri svojem zobozdravniku ali pa tudi pri nas.

Želim se prijaviti na posvet.

*Če se pri nas odločite za poseg, torej zobni vsadek, vam ni treba zamenjati zobozdravnika. Pri nas lahko sodelujete s strokovnjakom, nato pa zdravljenje nadaljujete ali pri svojem zobozdravniku ali pa tudi pri nas.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.