Varno in pravilno odstranjevanje amalgamskih plomb

Eden najbolj kontroverznih virov živega srebra so amalgamske zobne zalivke ali “črne plombe”, ki so jih uporabljali že v daljni zgodovini. Takrat alternativ ni bilo, danes pa so na voljo popolnoma enakovredni oz. boljši materiali in prav bi bilo, da se od tega okostnjaka iz preteklosti dokončno poslovimo. Zavedati se namreč moramo, da je vsaka amalgamska zalivka sestavljena iz polovice živega srebra, ki ima številne negativne posledice na naše zdravje. To pa je več kot dober razlog, da razmislite o odstranitvi amalgamskih zalivk.

Vendar pa je pri tem izjemno pomemben tudi način zamenjave teh zalivk, saj se ob nepravilnem ravnanju ob zamenjavi v telo sproščajo ogromne količine živega srebra. V kolikor boste obiskali zobozdravnika, ki bo zalivke odstranil brez kakršnih koli priprav in previdnosti, lahko to vaše zdravstveno stanje še poslabša. Amalgamske zalivke je treba odstraniti na povsem varen in učinkovit način, zato poiščite pravega strokovnjaka, ki uporablja sodobno tehnologijo za odstranjevanje amalgamskih zalivk ter varnost in zdravje pacienta postavlja na prvo mesto.

Med brušenjem namreč nastajajo amalgamski delci različnih velikosti, ki jih bodisi vdihnemo v pljuča ali pogoltnemo in tako potujejo po našem prebavnem traktu. V vsakem primeru se živo srebro posledično odlaga v telesnih tkivih.

Od vrste svedrov je odvisno, kako veliki delci se bodo oblikovali. V kliniki Ustna Medicina uporabljamo svedre proizvedene posebej za odstranjevanje amalgama. Pri uporabi običajnih diamantnih svedrov namreč nastajajo finejši delci. Slednjim se izognemo z uporabo karbidnih svedrov, ki so prirejeni prav za ta namen.

Za zaščito pred požiranjem koščkov amalgama, na zob previdno namestimo Optradam, ki loči zob od ustne votline. Postopek prikazuje spodnji video:

Ko je gumijasta opna nameščena in ko je anestezija omrtvičila  zob, pričnemo z odstranjevanjem. Vsako plombo odstranjujemo z minimalnim vrtanjem, tako da jo odstranimo v večjih kosih. Pri delu uporabljamo vakuumski sesalec s sistemom Clean up. Gre za posebej prirejen nastavek, ki ga namestimo ob zob. S tem zmanjšamo količino hlapov, ki pridejo iz ust. Posesani koščki in hlapi potujejo po sistemu cevi v zobozdravniški stol, kjer se nahaja z zakonom predpisani amalgamski separator. Tu se koščki amalgama zbirajo v tekočini, ki jo nato pristojne službe odpeljejo. Tako izgledajo nastavki:

Kljub vsem previdnostnim ukrepom je še vedno velika verjetnost, da boste skozi nos vdihnili nekaj hlapov, ki bodo na ta način prišli v telo. Da se živo srebro v telesu ne bi uskladiščilo, vam priporočamo jemanje alg Chlorella, ki imajo kapaciteto vezave težkih kovin v svojo strukturo. Gre za alge, ki jih gojijo v zaprtih ceveh in kontrolirano čisti atmosferi, torej s polno kapaciteto vezave težkih kovin.

Zaščita z algami sicer ni popolna, zagotovo pa igra pomembno vlogo. Splošno navodilo velja, da jo jemljemo vsaj 2 dni pred posegom, trikrat po 4 tablete na dan ter enako ves čas menjave zalivk. Da vaše telo ne bi bilo preveč obremenjeno, v enem terminu odstranimo dve plombi, potem pa telesu privoščimo štirinajstdnevni čas za razstrupljanje z veliko tekočine in algami.

Ustna Medicina – klinika za celostno zobozdravstvo, je članica organizacije za ustno medicino in toksikologijo – IAOMT, združenja zdravnikov, ki se izobražujejo in upoštevajo vse smernice biološkega zobozdravstva. Tehnike za pravilno in varno odstranitev zalivk z vsebujočim živim srebrom (amalgam) zato predstavljajo temeljno poslanstvo članov IAOMT in klinike Ustna Medicina.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor