14. evropski kongres integrativne medicine

Avtorica: Jelena Božić, dr. dent. med.

Jesensko sonce na Portugalskem in hkrati možnost, da se nekaj naučimo ali obnovimo staro znanje, sta priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Zato sva se z dr. S. Perkom odločila, da greva v območje, kjer je poldne eno uro prej kot pri nas. 14. evropski kongres integrativne medicine se je zgodil na Portugalskem, v mestu Porto, predavanja pa so bila povezana z raziskovanjem teme *DOLGO ŽIVLJENJE*.

Prišli so predavatelji in somišljeniki z vsega sveta, z veliko izkušnjami, z veliko tematikami in informacijami. Eden izmed njih je bil cenjeni dr. Tomas Rau iz Švice, s katerim pogosto in z veseljem sodelujemo. Predavanja so bila večinoma v angleščini, nekaj  tudi v španščini in portugalščini. No, vsaj enkrat je prav prišlo znanje španščine iz španskih serij.

Veliko pozornosti je bilo namenjeno ozonu kot čarobnemu plinu, ki je odlična podpora pri zdravljenju prepustnosti črevesne stene, zdravju črevesja; ter pomenu mikrobioma in njegovega vpliva na celotno telo. Biološko usmerjeno zobozdravstvo kot bistveni del integrativnega zdravljenja je bila nujna tema, ki je tesno povezana s celotnim zdravjem. Poudarek je bil na pomembnosti varnega odstranjevanja amalgamskih plomb, pravilne eliminacije granulomov in mrtvih zob ter uporabe bioinertnih materialov.

Biološkega zobozdravstva se je dotaknil tudi dr. Perko, ki je bil povabljen, da deli svoja stališča in znanje kot predavatelj. V predstavitvi je zelo nazorno razložil povezavo med zdravjem mehkih in trdih tkiv v ustih ter splošnim zdravjem, ki jo je podprl s kliničnimi primeri.

Zaradi vsebine in pestrosti tematike sta dneva minila zelo hitro. Čeprav sva načrtovala, da bova mesto malo bolje spoznala, je bilo časa zelo malo. Malo, a dovolj, da si ponovno zaželim obiskati Porto. 15. kongres za integrativno medicino in hkrati 2. svetovni kongres integrativne medicine in zdravja bo potekal v Rimu (Italija) od 20. do 23. septembra 2023. V mojem koledarju je že zabeležen ta datum, v vsakem primeru bo lepo obiskati večno mesto😊.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor