Moč sodelovanja v ordinaciji

V podružnični ordinaciji Ustne Medicine v Novem mestu že več let uspešno sodelujeta zobozdravnik Simon Bele, dr. dent. med., in njegova asistentka Nataša Velše. Njuni zvesti gostje pravijo, da sta izredno usklajen tim in da v ordinaciji delujeta zelo povezano in strokovno. Preverimo, kako Simon in Nataša vidita svoje delo in kakšno pomembnost pripisujeta dobri delovni klimi in strokovnosti pri delu.

UM: Simon, se spomniš kakšen je bil prvi dan, ko si v ordinaciji začel sodelovati z Natašo? Sta bila že takoj usklajena ali je moralo preteči nekaj časa, da sta našla »pravo pot«?

Simon: V začetku seveda ne. Tudi ni pričakovati, da bi bila takoj usklajena, saj gre za dolgotrajen proces, ki v začetku zahteva veliko potrpežljivosti z obeh strani. Za Natašo je bila to povsem nova izkušnja, saj še ni imela stika z delom v zobozdravstveni ordinaciji, kar je lahko po eni strani za terapevta neugodno, zlasti na začetku, po drugi strani pa lepa priložnost, da postaviš način dela, ki je za terapevta in asistentko najboljši.

UM: Nataša, kako pa je bilo tebi prvi dan, ko si začela sodelovati s Simonom? Kaj te je najbolj skrbelo?

Nataša: Prisotnih je bilo veliko skrbi, saj so bili to začetki mojega dela v zobozdravstvu. Predvsem sem si želela, da najini gostje ne bi občutili moje neizkušenosti. Simon me je usmerjal tako, da sva že prvi dan in vse naslednje dni mojega uvajanja speljala, kot se šika. V spominu mi je ostal Simonov stavek ob zaključku prvega delovnega dne: »Dobr nama je šlo.« S tem mi je vlil nekaj samozavesti, da je bil naslednji dan nekoliko lažji.

UM: Kaj je za vaju pomembno, da s svojim delom sporočata gostom, ki obiščejo vajino ordinacijo v Novem mestu? Kakšni so vajini gostje, kaj jim največ pomeni?

Simon: Obisk zobozdravnika je le ena izmed tistih situacij, ki večine nas ne navdušuje ravno. Zato je zelo pomembno prijazno in sproščeno okolje, zlasti ob prvem srečanju (obisku). Menim, da naši gosti čutijo, da nama je resnično mar za njihov dobrobit, ne samo, kar se tiče njihovega ustnega zdravja. Tudi v življenju menim, kolikor daš, toliko ti življenje povrne, tako tudi nama naši gostje z majhnimi pozornostmi, zgodbami … vsak dan polepšajo dan in zato sva jim iz srca hvaležna.

Nataša: Imava najboljše goste, so zelo različni, a od nas odhajajo z nasmehom. No, skoraj vsi (smeh). Velik poudarek dava strokovnosti in osveščanju o ustnem zdravju.

UM: Kako bi razvrstila naslednje lastnosti odnosa med zobozdravnikom in asistentko po pomembnosti (kako si sledijo po pomembnosti)? Strokovnost, sodelovanje, komunikacija, empatija, fokus, prijaznost.

Simon: 🙂 Zelo težko vprašanje. Če bi imel možnost izbire odgovora, bi dejal, da gre za sinergijo vseh omenjenih lastnosti. Če pa že vztrajate, pa recimo takole: Strokovnost, komunikacija, sodelovanje, fokus, empatija in prijaznost.

Nataša: Strokovnost, komunikacija in vse ostalo našteto so temelj uspešnega sodelovanja, eno brez drugega ne gre. Midva to imava. 🙂

UM: Nataša, kako bi opisala svoj tipičen delovni dan v ordinaciji?

Nataša: Moj delavnik se vedno začne uro pred prihodom prvega gosta. Prostore je treba prezračiti, pripraviti opremo ter poskrbeti za steriliziran inštrumentarij. Sledita pregled urnika in priprava vse potrebne diagnostike, ki jo doktor potrebuje za nemoteno delo. Vsakodnevno poteka komunikacija z recepcijo Ustne Medicine v Ljubljani, saj skupaj usklajujemo termine ter si predajamo pomembne informacije, ključne za obravnavo vsakega gosta. Vse opravljene storitve, posege in nove termine vpisujem v elektronsko kartoteko. Zelo pomembna je tudi komunikacija z našima zobnima laboratorijema. Tedensko oddajam načrt dela, saj tako lahko v laboratoriju načrtujejo izdelavo končnega izdelka. Skrbim tudi za nabavo materiala, ki mora biti v ordinaciji ves čas na zalogi. Če nam jo zagode tehnika, je treba poskrbeti za organizacijo servisa in vzdrževanja le-te. Poleg tekočih dnevnih obveznosti sta potrebna tudi oddaja mikrobioloških vzorcev ter vodenje različnih evidenc. Če povzamem, zelo pestro je.

UM: Simon, ali lahko z nami deliš kakšno zanimivo prigodo iz ordinacije s katerim od vajinih posrečenih gostov? Ste se kdaj še posebej nasmejali kateremu dogodku?

Simon: Seveda. Pred kratkim nas je obiskal gospod, ki nam je zaupal simpatično zgodbo, kako je spoznal svojo življenjsko sopotnico, ko je delal v tujini. Gospod je že sam po sebi prava pojava, pravimo, in nama z vsakim obiskom postreže s kakšno »sočno«.

UM: In še za konec, kako se najraje doma sproščata po napornem delovnem dnevu v ordinaciji?

Simon: Po napornem delovnem dnevu moram priznati, da imam običajno rezerviranih 20 minut lepotnega spanca na kavču. 🙂

Nataša: Prosti čas najraje preživim v krogu družine in prijateljev. Veliko sprostitve mi nudita moji štirinožni prijateljici Mini in Nara. Zelo pa se veselim prihajajočih toplih mesecev za obisk hribov, koncertov in sončnih teras.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor