Škripanje z zobmi

Avtor: Simon Bele, dr. dent. med.

Pred kratkim smo zaključili uspešno kompleksno zdravljenje pacientke, ki je vključevalo odstranitev brezupnih zob, zdravljenje obzobnih tkiv, odstranitev starih amalgamskih zalivk, začasno protetično rešitev in pozneje dokončno polnokeramično fiksno rešitev. Ob koncu je gospa – glede na to, da se je zavedala, da ponoči škripa z zobmi – sama predlagala, da bi bilo dobro sedaj njeno naložbo zaščititi. Njeno razmišljanje me je razveselilo zaradi več dejavnikov. Gospa me je pravzaprav prehitela; seveda smo se od vsega začetka zavedali, da je škripanje prisotno, in bi seveda sami predlagali rešitev. Razveseljivo je to, da se je gospa sama zavedala nevarnosti tovrstne motnje gibanja predvsem na dolgi rok. To je sporočilo, ki ga želimo prenesti na naše goste, saj sam opažam, da je pozornost, ki je namenjena škripanju z zobmi in nevarnostim, ki jih povzroča, še vedno premajhna.

Kaj pravzaprav je škripanje z zobmi?

Strokovni izraz je bruksizem. Gre za motnjo gibanja, ki ponoči, med spanjem, povzroči pretirano delovanje žvečnih mišic. Posledica tega je desetkrat višja sila griza, kot jo uporabljamo pri jedi. Večina ljudi se bruksizma ne zaveda. Običajno jih na to opozorijo partnerji ali zobozdravniki, ko ugotovimo jasne znake posledic bruksizma. Naj vam naštejem enajst glavnih znakov bruksizma:

–    občutljivost zob;

–    umik dlesni;

–    poškodbe na zobeh ali restavracijah (poke, odkrušene zalivke, obrabljene zobne ploskve);

–    poškodbe zobnih vratov;

–    majavost zob;

–    glavoboli;

–    omejeno odpiranje ust;

–    občutek napetega vratu;

–    obrazne bolečine, bolečine v ušesih.

 

 

 

 

 

 

SLIKA: Obrabljeni zobje kot posledica bruksizma

Kakšna je rešitev za bruksizem?

Bruksizma ne moremo preprečiti, lahko pa izničimo njegove učinke, in sicer z izdelavo okluzijske opornice, ki predstavlja ščit pred močnimi nočnimi griznimi silami, ki jih sami ne moremo nadzorovati. Na podlagi digitalnega skeniranja zobovja se računalniško dizajnira individualna opornica, ki se nato izdela z rezkalno tehniko.

 

SLIKA: Okluzijska opornica

Tudi sam sem bruksist, tako da lahko delim z vami svojo pozitivno izkušnjo, da odkar med spanjem uporabljam opornico, so številni prej omenjeni simptomi, ki sem jih imel, izginili.

Izdelavo okluzijske opornice svetujem vsakemu z omenjenimi simptomi. Kot zanimivost, izdelava okluzijske opornice je cenejša kot izdelava enega polnokeramičnega zoba. Opornica pa vam bo preprečila, da boste morda čez deset let potrebovali dvanajst polnokeramičnih zob.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor