Za orto vroče poletne dni

Avtor: Dejan Pirtovšek, dr. dent. med., specialist ortodontije

Začela se je poletna pripeka, zato nas večina mrzlično išče hladno senco ali osvežitev na bazenu. Zraven se priležejo še osvežilna pijača ali sladoled ter seveda prešeren nasmeh.

Ja, tudi v vročih poletnih dneh lahko »premikamo« zobe in to s pomočjo nevidnih termoplastičnih aparatov, imenovanih Invisalign. To so transparentne folije, ki prekrivajo vse zobe v zobnem loku in jih z blagimi silami potiskajo v novi želeni položaj. Ideja Invisaligna je stara približno 15 let in se je s pomočjo digitalne tehnologije razvila v eno izmed najbolj uporabljenih metod terapije v ortodontiji. V Ameriki že predstavlja skoraj več kot polovico primerov ortodontskega zdravljenja.

Kako poteka »nevidno premikanje zob«?

Za izdelavo Invisalign aparatov so potrebni natančen posnetek zob s posebno 3D-kamero, fotografije obraza in zob ter panoramski rentgenski posnetek. Na Nizozemskem nam nato specialni zobotehniki pripravijo idealno postavitev zob, ki jo naredijo na podlagi našega načrtovanja in podatkov. Takoj, ko preverimo novo postavitev na računalniku in jo potrdimo, se začne izdelava sekvenčnih folij. To pomeni, da v precej kratkem času dobimo set folij (aparatov), ki jih nato na vsakih deset–štirinajst dni menjamo in tako progresivno pridemo do želenega rezultata. Seveda je rezultat v veliki meri odvisen od sodelovanja vsakega posameznika, ki nosi Invisalign. Bolj ko se držite navodil, hitreje in boljše se zobje premikajo. Enostavno je aparat najbolje nositi tudi več kot 20 ur na dan. Folije (aparat) se sname zgolj med hranjenjem in pitjem vročih pijač, da se ne poškodujejo. Tudi higiena je bistveno lažja kot pri fiksnem aparatu, saj so na zadnjih posameznih zobeh samo manjše bunkice, ki omogočajo, da se zobje bolje premikajo. Tudi sile so izjemno nizke, tako da je tudi občutljivost zob pogosto manjša kot pri nošenju fiksnega aparata z zvezdicami.

S setom folij lahko poravnamo vse zobe na obeh zobnih lokih ali se omejimo samo na sprednje zobe in na ta način uredimo manjše (lepotne) nepravilnosti, ki se jih v praksi s fiksnim aparatom sploh ne bi lotili. Invisalign je primeren za vse starosti, tudi za otroke z mlečnimi zobmi. Pri njih so lahko folije vodilo, kamor naj izrastejo stalni zobje. V tem primeru razvoj napreduje najhitreje, saj tako skušamo vplivati predvsem na rast in razvoj obraznih struktur. Poleg tega je na ta način tudi poznejši rezultat stabilnejši in dolgotrajnejši.

Glede na vroče poletne dni je možno z Invisalignom enostavno opravljati vse poletne dejavnosti in tudi prehranjevanje je preprostejše. Tudi plavanje v toplem morju ni ovira.

Prijetne počitnice in prisrčen nasmeh vam želim.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor