Polomil se mi je aparat. Žica me zbada v lice. Odpadel je obroček. Kaj naj storim?

Navadno se težave z ortodontskimi aparati pojavijo ali v petek zvečer ali pa na začetku dopusta, še posebej, če smo v tujini. Odpadejo zvezdice, zlomi se žička, izgubimo snemni retencijski aparat ali pa ga zgrizejo pasji ljubljenčki. Drama in panika.

Še posebej je problematična trda hrana. Oreščki, kot so lešniki, mandlji, arašidi, so prvi na črni listi, takoj za njimi je pokovka. Zakaj ravno pokovka? Ne zaradi slabega glasu, ki se širi o njeni potencialni nevarnosti za zdravje, ampak zgolj zaradi mehanskih lastnosti. Več ali manj je na otip mehka, v sredini ali nekje v zgradbi najdemo trde delce in ko ugriznemo vanjo, je na začetku mehka, nato pa kar naenkrat postane trda in povzroči, da je hudič v strehi. Podobno velja tudi za ostale gumijaste prehranske užitke, npr. debelejši kos pice. Ta je prav tako slastno mehak na začetku; bolj ko se zobje trudijo, da ga prepolovijo, trši postaja in bam – odlepi se tisto, kar se ne sme. Zakaj se nikoli ne poškoduje pica? Če se poškodbe zgodijo na začetku ortodontskega zdravljenja z nesnemnim (fiksnim) aparatom, to še ne predstavlja tako velike težave, kajti na začetku se zobje šele začnejo premikati in v naslednjem obisku lahko nadoknadimo zamujeno; težava nastane, če se to zgodi v času zaključevanja, ko se lahko zaradi nepazljivosti oziroma pregrehe zdravljenje zavleče tudi za nekaj mesecev. Večinoma zamenjamo nosilec, ga nadomestimo z novim in nadaljujemo, kot je treba.

Kaj pa pri teh prozornih snemnih aparatih, kjer ni zvezdic, ki se poškodujejo?

Poglavitna prednost Invisalign termoplastičnih folij je, da ne vsebujejo takih elementov, ki bi zlahka odleteli. Prehranjevanje je v tem primeru enostavnejše in ni potrebnega velikega prilagajanja. Seveda ne smemo jesti z aparati, moramo jih sneti in jih varno pospraviti v priložene škatlice. Nikakor jih ne smemo zavijati v prtičke ali odlagati na šolske pladnje, kajti prehitro se znajdejo v smeteh in verjemite, da ni prav prijetno brskati po odpadkih in iskati khm, saj veste kaj.

S folijami lahko pijemo navadno ali mineralno vodo; vročih pijač, sladkih pijač se je treba izogibati oziroma sneti folije. Tudi športni napitki so težava, saj vsebujejo povprečno 5–10 % sladkorjev, in če se ti nebodigatrebneži znajdejo ob zobeh in tam dolgo vztrajajo, se kar hitro razvijejo nezaželene bele lise ali tako imenovani karies – zobna gniloba.

Da o grizljanju kosti, odpiranju kovinskih zamaškov pijač, grizenju jedilnega pribora, žebljev, požiranju steklenih kozarcev, škrtanju ponoči … tega raje ne počnite doma. 🙂

V nadaljevanju so našteti najpogostejši zapleti oz. težave pri aparatih in kako si pomagati doma:

Če žica povzroči rano na sluznici: s prstom, z vato ali bombažno krpico porinite stran moteč delček žice; če to ni mogoče, pokrijte mesto z voskom in ob vrnitvi pokličite za obisk pri ortodontu.

Če se iztakne glavni žični lok, ga poskušajte nežno vstaviti nazaj v tubo z manjšimi kleščami. Če žica ne povzroča draženja, lahko prek loka namestite vosek; če žica zbada in vosek ne pomaga proti draženju, jo lahko odščipnete z manjšimi ščipalkami ali ščipalkami za nohte v bližini zadnjega nosilca (zvezdice).

Če se nosilec (zvezdica) odlepi, bo še vedno pričvrščen na žični lok in navadno lahko počakate na vrnitev domov in obisk ortodonta.

Če se odlomi ali sname del aparata, košček spravite in po možnosti poslikajte aparat, da se lažje dogovorimo za obisk oz. popravilo.

Če pogoltnete delček aparata, ostanite mirni. Ta navadno potuje v želodec in se med hranjenjem izloči skozi prebavila. Seveda ob pojavu težav z dihanjem takoj poiščite strokovno medicinsko pomoč.

Če se odlepi retencijski žični lok na enem mestu, ga skušajte ohraniti. Ob vrnitvi nas pokličite, da se dogovorimo za termin, da bomo retencijski lok prilepili nazaj. Če se popolnoma odlepi, ga shranite in na pregled prinesite s seboj. Če vas zbada v jezik, si pomagajte z voskom ali pa ga poskušajte odščipniti s ščipalkami za nohte.

Če so zobje občutljivi po mesečnem obisku, lahko vzamete Lekadol (paracetamol), da občutljivost po nekaj dneh mine. Priporočamo tudi previdno žvečenje žvečilnega gumija za boljšo prekrvavitev obzobnih tkiv in spiranje ust s hladno tekočino (slana voda ali hladna pijača) za lajšanje občutljivosti.

Če se aparat za širjenje zgornje čeljusti (Quad Helix) iztakne, ga skušajte vstaviti nazaj v cevčico na obročku zgornjih kočnikov (šestic). Če to ni mogoče, ga nežno izvlecite iz cevčice na nasprotni strani in pokličete ter se dogovorite za pregled pri nas. Če še to ni mogoče, pustite aparat v ustih in pokličite ter se dogovorite za nujen pregled pri ortodontu.

Če se obroček slučajno sname, ga shranite in nas pokličite, da se dogovorimo za obisk.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor