Juhu, dobil/-a sem zobni aparat. Kaj pa ustna higiena?

V Ustni Medicini opažamo, da se vedno več ljudi odloča za zobni aparat. Bodisi zaradi ortodontskega zdravljenja bodisi zgolj zaradi večjih ortodontskih ali estetskih nepravilnosti. Zdrav in lep nasmeh tako vse bolj postajata pomemben znak zadovoljnega in samozavestnega posameznika. Pri nas pri ortodontskem zdravljenju uporabljamo snemne in nesnemne zobne aparate. Pri obravnavi poleg primerne izbire zobnega aparata veliko pozornosti posvečamo tudi ustni higieni v času trajanja ortodontske terapije. Tip zobnega aparata namreč določa, kakšna vrsta ustne higiene je potrebna, saj so pri napačni lahko po končanem zdravljenju posledice katastrofalne.

Namestitev kateregakoli ortodontskega aparata poveča število mest, kjer se lažje in hitreje nabira zobni plak. Ta lahko povzroča razvoj kariesa ­– zobne gnilobe ali vodi v vnetje dlesni in obzobnih tkiv. Študije kažejo, da večina pacientov po namestitvi npr. nesnemnega ortodontskega aparata pogosto trpi za vnetjem dlesni. Te spremembe so bile opazne že v dveh do treh mesecih po namestitvi. Težava je, da če med samim zdravljenjem prihaja do pogostih vnetij dlesni, ki se jih ne zdravi, to vpliva na potek ortodontskega zdravljenja, saj stanje kostnih struktur okoli zob pomembno vpliva na končni rezultat. Hudo in nenehno vnete dlesni pa lahko skozi leta vidno poškodujejo raven kosti, ki zob drži na svojem mestu. Posledica tega je lahko razvoj parodontalne bolezni.

NESNEMNI ORTODONTSKI APARATI & HIGIENA

Kot sem omenil, se po namestitvi ortodontskih aparatov lahko iz več razlogov hitro pojavi vnetje dlesni. To lahko nastane zaradi mehanskega draženja dlesni ali kemičnega draženja pri uporabi cementa, s katerim se lepijo deli nesnemnega ortodontskega aparata na zobe. Daleč najpogostejši vzrok vnetja dlesni pa je neustrezna ustna higiena. S tem razlogom je pri nas aktivno sodelovanje med specialistom ortodontije in ustnim higienikom zelo pomembno, če ne nujno. Ustni higienik je strokovnjak za pouk o primerni ustni higieni, odstranjevanje zobnega kamna in zdravljenje parodontalne bolezni. Ko ortodont namesti aparat, ustni higienik pojasni in razloži, kako se izvaja higieno in katere zobne ščetke se pri tem uporabljajo. Nosilci, lepilo, žička in obročki so najbolj kritična mesta na zobeh, saj se tam delci hrane najpogosteje zatikajo. Če se teh mest ustrezno ne očisti, se tam nabirajo bakterije. Ker je izvajanje ustne higiene v času ortodontskega zdravljenja za številne precej težko, v Ustni Medicini svojim gostom pri vsakem obisku ortodonta omogočimo tudi termin pri ustni higieničarki. Tako delujemo po načelu »dve muhi na en mah«, saj vas na vsakem ortodontskem obisku higienik opozori na vsa mesta, ki morda niso dovolj očiščena, ter po potrebi odstrani zobni kamen, ki se je nabral v obdobju od zadnjega obiska. Prednosti omenjenega sodelovanja so neprecenljive, saj se s tem izognete nastajanju novih kariesov/zobne gnilobe ter hujšim oblikam vnetja dlesni, ki sčasoma lahko napredujejo celo v parodontalno bolezen.

SNEMNI ORTODONTSKI APARATI & HIGIENA

Pri snemnih ortodontskih aparatih je vzdrževanje ustne higiene precej lažje. Aparat se sname, očisti zobe in nadene nazaj. V Ustni Medicini se vse več gostov odloča za tovrstni zobni aparat, ki se imenuje Invisalign. Študije nakazujejo, da imajo pacienti, ki uporabljajo Invisalign, boljše stanje dlesni v primerjavi s tistimi, ki uporabljajo nesnemne ortodontske aparate. Res pa je folija, ki jo pacient nosi skoraj 24 ur na dan, tudi mesto, pod katerim se zadržuje več sline, kar lahko vodi v nastajanje več zobnega kamna in tudi do vnetja dlesni. Zato so tudi v tem primeru redni obiski pri ustnem higieniku nujni za vzdrževanje zdravja dlesni in zob.

RETENCIJSKA FAZA & HIGIENA

Po aktivnem ortodontskem zdravljenju se nadaljuje obdobje vzdrževanja doseženega položaja zob oz. retencijska faza. To pomeni, da z vzdrževalnimi aparati skušamo obdržati zobe na mestu, ki smo ga v skladu z načrtom dosegli. Pogosto je v ta namen treba namestiti retencijske žičke na sprednje zobe. To postanejo mesta, kjer se najpogosteje nabirajo mehke obloge, ki se lahko s časom spreminjajo v zobni kamen. Ortodont tudi v retencijski fazi spremlja stanje zob in opozori na ustno higieno. Zato se kontrolni pregledi pri nas vedno opravljajo skupaj z ustnim higienikom. S takšnim pristopom bodo vaše dlesni ostale zdrave in se stanje skozi leta ne bo slabšalo.

Če je bila med ortodontsko terapijo prepoznana parodontalna bolezen (vnetje dlesni ali vnetje globlje ležečih tkiv ob korenini zoba), vam ustni higienik po zaključku ortodontske terapije izvede obsežno parodontalno zdravljenje. Po končanem zdravljenju se s svojim ustnim higienikom glede na zgodovino vnetja dlesni in količino zobnega kamna dogovorite o intervalu obiskov. Po potrebi se parodontalno zdravljenje lahko ponovi, saj je parodontalna bolezen kronična bolezen in jo je treba spremljati doživljenjsko.

Torej brez strahu. V Ustni Medicini k ortodontski obravnavi pristopimo celotno in strokovno. Vaše želje so naš cilj. Poskrbeti za zdrav in lep nasmeh naših gostov pa naše poslanstvo.

Dejan Pirtovšek, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor