Se da priti do novih zob kar čez noč? In kaj po tem?

Takšne želje so pri naših gostih kar pogoste. Seveda si vsi želimo velikih sprememb na bolje kar na hitro – čez noč. Pri zobeh in ustnem zdravju žal to ne gre. Lahko se čez noč odločimo, da bomo storili korak v pravo smer, obiskali zobozdravnika, bolje skrbeli za ustno higieno ali sprejeli celostno terapijo.

Nemogoče pa je stanje, ki se kvari dolga leta, morda celo desetletja, popraviti kar čez noč. Kot primer naj navedem večmesečno dokončno celjenje kosti po puljenju zoba. Instantne rešitve se po navadi ne končajo dobro in nas lahko v skrajnih primerih pripeljejo do še večjih težav.

Eden odličnih primerov, ki lepo prikazuje, kakšna in kako dolga pot je potrebna od odločitve do rezultata, je prihod 43-letnega gospoda z željo po ureditvi zob. Kar nekaj let svojemu ustnemu zdravju ni posvečal pozornosti, kar je pripeljalo do slabega ustnega zdravja, težkega grizenja, občasnih bolečin ter estetskih pomanjkljivosti. Zavedajoč se svojih težav, močne želje po ureditvi zob, se je podal na pot zahtevne rehabilitacije do končnega zdravega nasmeha.

Po začetnem pregledu ni kazalo, da bo njegova terapija trajala več kot eno leto. V zgornji čeljusti je imel pet popolnoma uničenih zob, ki se jih nikakor ni dalo rešiti in smo jih že na začetku odstranili. Odstranili smo tudi oba spodnja modrostnika. Gospod je imel nekaj karioznih zob in nekaj z neustreznimi amalgamskimi zalivkami (slika 1, slika 2).

Slika 1: Začetni ortopan – označeni so zobje, ki so bili odstranjeni.

Slika 2: Vmesni ortopan pred načrtovanjem protetične rehabilitacije

Stanje obzobnih tkiv je bilo ugodno. Dlesen je bila le mestoma vnetna, navzoče so bile trde zobne obloge. Po čiščenju kamna, poliranju zobnih površin ter poduku o ustrezni ustni higieni se je stanje dlesni takoj popravilo. V kratkem smo lahko izvedli zamenjavo neustreznih zalivk in pripravili ustrezen protetični načrt (slike 3, 4 in 5). Tu pa se je začela terapija upočasnjevati.

Slika 3, slika 4 in slika 5

Odločili smo se, da se izognemo obsežnemu brušenju petih nosilnih zob za izdelavo mostičkov tako, da rešimo brezzobost z implantati. Po analizi 3D-posnetka čeljusti smo ugotovili, imamo premalo kosti za vstavljanje implantatov in da jo bo treba dodati. Kirurg se je odločil za obojestranski dvig sinusnega dna in vstavitev dveh implantatov obojestransko (slika 6).

Slika 6: Slika po vstavitvi implantatov in dvigu sinusnega dna. Označena sta področje dviga sinusnega dna in dodana umetna kost.

Prvo operacijo smo izvedli decembra 2017 na desni strani, pol leta po prvem obisku. Po umiritvi in zacelitvi ran v ustih pa februarja 2018 še na levi strani. Sledilo je šestmesečno obdobje celjenja kosti in vraščanja implantatov. Te faze (štiri­–šest mesecev) se na noben način ne da bistveno skrajšati in zahteva potrpežljivo čakanje. Če prehitevamo dogodke, se nam lahko to maščuje s propadom kosti okoli implantata in posledično njegovo izgubo.

Jeseni 2018 smo izvedli dokončno protetično oskrbo brezzobega dela čeljusti. S pomočjo intraoralnega skenerja smo posneli stanje v ustih, v laboratoriju pa smo s pomočjo računalniške tehnologije izdelali na desni strani dve solo cirkon prevleki, na levi strani pa cirkon most na dveh implantatih (slike 7, 8 in 9).

Slika 7, slika 8 in slika 9: končno stanje po oskrbi

Gospodu smo v letu in pol povrnili popolno ustno zdravje, brez vnetnih žarišč. Povrnili smo mu polno funkcijo, udobje in zadovoljivo estetiko.

Kaj pa sedaj?

Zobni vsadki potrebujejo, prav tako kot lastni zobje, redno vsakodnevno čiščenje. Potrebne so tudi redne kontrole pri ustnem higieniku in zobozdravniku. Implantate čistimo z zobno ščetko in pasto v smeri od dlesni proti kroni dvakrat dnevno v sklopu umivanja zob. Ob tem je zelo pomembna tudi higiena medzobnih prostorov. Dvakrat letno svetujemo kontrolni pregled in profesionalno čiščenje pri ustnem higieniku. Ob rednih pregledih preverimo stanje zobnega implantata, nadgradnje (zobne krone, proteze), dlesni in občasno z rentgensko sliko stanje kosti ob vsadku.

Zavedati se moramo, da je preživetje implantatov po desetih letih skoraj 97-odstotno, če so pravilno načrtovani – torej, da prej poskrbimo za zdrava usta, izberemo pravilno kirurško tehniko, ustrezen implantat in njegovo protetično nadgradnjo. Najpomembnejše pa je, da so ustrezno vsakodnevno vzdrževani.

Gospod sedaj k nam hodi že tri leta na redne preglede dvakrat letno, kjer mu očistimo zobni kamen, preverimo stanje kosti ob implantatih, preverimo zdravje zob in dlesni ter ga vsakokrat znova motiviramo za ohranjanje visoke ravni ustne higiene. Le s tem ohranja ustrezno ustno zdravje.

Čez noč lahko naredimo zalivko, izpulimo zob in naredimo druge manjše posege. Celostna obravnava, pri kateri naprej poskrbimo za zdrava usta, načrtujemo obsežno protetično in estetsko rehabilitacijo, pa zahteva svoj čas. Ta čas je potreben za celjenje mehkih in predvsem trdih obzobnih tkiv. Na to biološko komponento ne moremo vplivati na noben način. Ob celostni obravnavi velikokrat izvedemo tudi ortodontsko pripravo, ki pa ravno tako zahteva čas in potrpežljivost. Razumljivo je, da so včasih pacienti naveličani in utrujeni. Naša naloga je, da jih takrat spodbujamo, jim nudimo oporo ter jih spomnimo, h kateremu cilju smo skupaj namenjeni.

Do zdravega in lepega nasmeha, razen v redkih primerih, žal ne moremo kar čez noč. Z dobrim načrtom, kakovostno oskrbo in rednimi kontrolnimi pregledi ter vzdrževalnimi posegi pa lahko zagotovimo zdrav in lep nasmeh na dolgi rok.

Marko Berkopec, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor