Kako prekiniti cikel smrti zoba

Z inlay (biomimetičnimi) restavracijami rešimo, kar je na zobu dobrega, in ne posegamo v zdravi del zoba. Nadomestimo samo tisto, kar manjka. Zaradi tehnoloških prednosti in načina lepljenja na preostali zob tega ojačamo za dva- do trikrat bolj v primerjavi z zobom, ki bi prejel klasično plombo.

Osem razlogov za inlay ali onlay

1. Natančnost
Izdelava biokompatibilnih polnokeramičnih nadomestkov, tj. inlayev ali onlayev, poteka v zobozdravstvenem laboratoriju. Natančno narejen polnokeramičen nadomestek se popolnoma prilega preostalemu delu vašega zoba, kar je težko doseči z direktnim delom v ustih.

2. Stabilnost
Polnokeramični material, iz katerega je narejen inlay oz. onlay, se s časom dimenzijsko ne spreminja in ima zaradi tega stabilen odnos do zoba. Popolno prileganje, mehanska ter kemijska stabilnost pomenijo manjšo občutljivost in tako rekoč izničita možnost za nastanek nove zobne gnilobe na stiku restavracije z zobom.

3. Popolna oblika (anatomija)
Zobni tehnik bo preostalemu delu zoba povrnil naravno anatomijo z vsemi oblikami, posebnostmi in zakonitostmi, kar zobozdravnik pri delu v ustih ne more izvesti do popolnosti. S polnokeramično zalivko in naravno anatomijo je bodoča funkcija zoba v ustih veliko bolj predvidljiva in izkoriščena, hkrati pa se celotnemu žvečnemu sistemu povrne ravnovesje.

4. Biokompatibilnost
Materiali, ki jih vnašamo v telo, lahko sprožijo številne neugodne ali celo nevarne bolezni (npr. alergijske reakcije, zastrupitve …). Biokompatibilni materiali, katerih temeljna lastnost je biološka sprejemljivost (človeškemu telesu so prijazni), so temelj vsakega posega v telo. Biokompatibilnim rešitvam pri oskrbi zobne krone se najbolj približamo z uporabo dentalne keramike, ki z optičnimi lastnostmi posnema lastnosti zoba, ne vstopa pa v interakcijo našim
telesom.

5. Daljša življenjska doba
Inlay in onlay so manj nagnjeni k obrabi zaradi uporabe kot klasična plombirna sredstva. Celoten videz zoba se zato ne spreminja in ostaja stabilen daljše časovno obdobje (vsaj deset let).

6. Višja trdnost
Zob, oskrbljen s keramičnim inlayem, je po znanstvenih podatkih tri- do štirikrat bolj trden kot zob, oskrbljen z običajno belo kompozitno zalivko.
Pravilno pripravljen inlay zob učvrsti in ga tako tudi mehansko zaščiti pred horizontalnimi silami, ki nanj delujejo med žvečenjem.
Prednost keramičnih nadomestkov je prav v prevzemanju horizontalnih sil, ki bi lahko ob neupoštevanju fizikalnih lastnosti vodile v odlom zoba. Kompozitna zalivka namreč ponuja dobro biološko in termično zaščito, mehansko pa je nekoliko slabša od polnokeramičnih nadomestkov.

7. Popoln in natančen odnos s sosednjimi in nasprotnimi zobmi

Napačen ali porušen odnos med zobmi je poleg zobne gnilobe in bolezni obzobnih tkiv glavni razlog za izgubo zob. Ker imamo vse moteče faktorje v ustih pod kontrolo in ker je tehnološka izvedba inlayev in onlayev predvidljiva, je možno narediti ta odnos popoln.

8. Estetika
Zdravje je na prvem mestu, zato smo estetiko postavili na zadnje mesto, za funkcijo in s tem povezano stabilnostjo ust. Kljub temu moramo priznati, da so inlayi in onlayi najbolj estetski in se tako rekoč barvno zlijejo s preostalim delom zoba.

Ne razumite nas narobe. Klasično plombiranje z belimi kompozitnimi zalivkami ima svoje mesto v zobozdravstvu. V določenih situacijah je inlay ali onlay lahko celo nepotrebna rešitev, vendar v trenutku, ko obseg uničenja dela zoba preseže kritično točko, o belih zalivkah enostavno ne smemo več razmišljati.

S polnokeramičnimi nadomestki drastično zmanjšamo verjetnost komplikacij in nepotrebnih postopkov, vse od zdravljenja zoba, zatičkov, prevlek in na koncu vsadkov. Prekinili smo cikel uničenja zoba.

Ne pozabite, vse se je začelo s plombico in majhno luknjo.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor