Z makro fotografijo do maksi kakovosti in rezultata

Fotografija je postala neizogiben del sodobnega vsakdana. Tako je tudi v zobozdravstvu. V digitalni dobi je pomen dentalne fotografije postal še večji. Danes je eno najmočnejših diagnostičnih in informacijskih orodij v zobozdravstveni praksi.

Odnos in pretok informacij med zdravnikom-tehnikom-pacientom sta zelo zapletena in zahtevata veliko pozornosti. Tako kot je pomembno prisluhniti pacientovim željam, je pomembno tudi, da je pacient seznanjen z načinom dela in načrtom terapije ter s pričakovanim izidom terapije. Pri tem nam zelo pomaga dentalna fotografija, ki zdravniku, našemu gostu in tehniku omogoča, da pod veliko povečavo, z veliko podrobnostmi, razpravljajo o danem kliničnem stanju v ustih. Fotografija pomaga tudi gostom bolje razumeti svoje zobne težave. Slika pove več kot tisoč besed, še posebej, če je digitalna. Pacienti bodo stvari lažje videli tako, kot jih vidi zobozdravnik, če bo na primer njihov primer predstavljen na zaslonu skozi serijo fotografij procesa in rezultatov zdravljenja. Tako bodo bolje razumeli težavo in imeli jasno predstavo o tem, kaj lahko pričakujejo zaradi njihovega zdravljenja.

Dentalna fotografija je zelo pomemben dejavnik v zobni protetiki, saj prek fotografije vidimo oz. si prenesemo prepotrebne podatke za natančno, predvsem pa estetsko dovršeno protetično delo.

S fotografijo pridobljeni podatki:

Oblika in dolžina zob

Barva zob (transparenca, translucenca)

Površina zob

Za fotografijo uporabljamo najkakovostnejše fotoaparate z makro objektivom in še pomembnejše je, s kakšnimi svetlobnimi pripomočki, bliskavicami si pomagamo.

*1. Primernejši za intraoralno fotografijo zob

2. Portretna fotografija

3. Prikaz končane protetične oskrbe

Dobro je imeti bazo dentalnih fotografij z različnimi primeri zobozdravstvenih obravnav pacientov, ki želijo fotografije svoje klinične slike deliti z drugimi, da bi druge paciente seznanili z rešitvami za enaka ali podobna klinična stanja. Omogoča tudi hitro in natančno izmenjavo informacij s sodelavci. Digitalne fotografije so takoj na voljo za pošiljanje za analizo, posvetovanje, komunikacijo z zobotehničnim laboratorijem … Fotografije so uporabne tudi pri dokumentiranju rezultatov raziskav, znanstvenih publikacij, študij primerov in podobno.

Na naši kliniki uporabljamo sofisticirane profesionalne kamere za kakovostne posnetke vaših zob, med diagnostiko, določanjem načrta zdravljenja, v procesu zdravljenja in pri spremljanju rezultatov. To bistveno izboljša naše delo, pacientom pa daje možnost, da izvedo več o svojih zobeh v primerjavi s tradicionalnim zobozdravstvenim pregledom.

Jaka Šušteršič, zobni protetik

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor