Dogajanje v zakulisju

Zagotovo se je marsikomu med vami, ki se je odločil za zobni nadomestek, porodilo vprašanje, kakšen je postopek od prvega termina pri zobozdravniku do končnega videza zoba. Postopek brušenja in priprave zoba za zobni nadomestek, ki poteka v ordinaciji, že poznate. Kaj se dogaja v »zakulisju«, pa je marsikomu neznanka.

Razgrnimo zaveso in poglejmo, kako poteka celoten proces. Prvi korak je intraoralno skeniranje vaših zob, ki mora biti izvedeno zelo natančno. Gre za postopek, ki je v sodobni tehnologiji nadomestil klasično odtiskovanje s pomočjo mas, kar je bilo za mnoge sila neprijetno. Sken prikaže obstoječe stanje zob v ustni votlini v digitalni obliki.

Zobozdravnik pred začetkom skeniranja med zob in dlesen namesti nitko, ki odmakne dlesen in poudari mejo zoba. Nitko se po zaključenem skeniranju odstrani. Postopek se nadaljuje v zobotehničnem laboratoriju, kjer se v računalniškem programu za oblikovanje zobnih nadomestkov najprej označi omenjen rob preparacije oz. mejo zoba. Sledi oblikovanje zoba, pri čemer posnemamo anatomske značilnosti sosednjih zob.

Ko se oblikovanje zaključi, se ustvarjeno datoteko (podatke) umesti v program za izdelovanje zoba. Izbere se ustrezen material, ki je v obliki diska.

Lahko gre za keramiko (dokončna rešitev) ali običajno začasno rešitev (t. i. pmma). V obeh primerih je na voljo več barvnih odtenkov, ki se izberejo glede na predhodno v ordinaciji določeno barvo vaših zob.

Zobni nadomestki se na podlagi izračunanih koordinat programa izdelujejo v rezkalni napravi. Ta s pomočjo štirih različnih svedrov oblikuje zob do končnega videza.

Zobni nadomestki se odstranijo iz diska, zgladi in poudari strukturo zoba. Če se izdela začasni zobni nadomestek, sta potrebna samo še barvanje in glaziranje. Pri zobnem nadomestku iz keramike nato sledi sintranje, ki je postopek peke keramike na 1500 °C, kjer pride do 22-odstotne krčitve materiala in traja približno osem ur. Pri tem keramika doseže svojo dokončno trdnost in trdoto. Za tem se zobni nadomestek speska s 50-mikronskim peskom in se nanj nanese submikronsko plast Vallbond, ki izboljša vezavo med zobnim nadomestkom in zobom. Zobne nadomestke se pobarva glede na sosednje zobe (pri tem si pomagamo s fotografijami, ki smo jih naredili v ordinaciji). Sledi še zadnja plast – glazura, ki ohranja barvo in zagotavlja lesk. Tako, delo je končano in vaš nasmeh brezhiben.

Tjaša Žnidaršič, laboratorijska zobna protetičarka

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor