Vpliv prehrane in ustne higiene na nastanek kariesa

Ali ste vedeli, da je zobna gniloba najpogostejša bolezen na svetu, takoj po prehladu? Karies je v današnjem času ena najpogostejših zobnih bolezni. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) prizadene skoraj pet milijard ljudi ali skoraj 90 odstotkov svetovnega prebivalstva ne glede na spol in starost. Redki so tisti, ki vsaj enkrat v življenju niso imeli zobne gnilobe. Ta zobna bolezen je pogosta tako pri otrocih kot pri odraslih in jo povzročajo številni dejavniki. Preverimo, kaj vse vpliva na nastanek kariesa.

Karies povzročajo:

1. Bakterije v ustih.

2. Prehrana.

3. Značilnosti zob.

Medsebojno delovanje teh dejavnikov povzroči destruktivni, kronični proces – imenovan karies.

1. Katere bakterije vplivajo na nastanek kariesa?

Mehka, nevidna, lepljiva, belkasta obloga na izraslih zobeh ‒ imenuje se plak – je sestavljena večinoma iz bakterij in ogljikovih hidratov. Če ga mehansko ne odstranimo, plak dozori in ustvari pogoje za razvoj kariesa. Karies se razvije le na zobeh po izraščanju, na neizraščenih ne. Sčasoma, ko plak na zobeh raste, se bakterije spremenijo v njegovi sestavi in ​​zadržujejo hranila, vodo in ključne encime, pH-vrednost v ustih se zmanjša, kar vodi do pojava kariesa.

2. Kako prehrana vpliva na razvoj kariesa?

Karies lahko napreduje hitro ali počasi. Sladka in lepljiva hrana v interakciji z bakterijami v ustih proizvaja kislino, ki raztopi minerale iz sklenine (kalcij in fosfor), kar povzroči demineralizacijo zobne sklenine in dentina (trdno zobno tkivo). Nastala kislina postopoma uničuje zobno sklenino, ki povzroča zobno gnilobo.

Že od malih nog so nas učili, da sladkarije škodujejo našim zobem. Toda obstajajo tudi druga živila, ki jih imenujemo kariogena živila. Ta so bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, kot so krekerji, čips, beli kruh in celo suho sadje, zato povečajo tveganje za nastanek kariesa. Takšna hrana se lepi, dlje časa obdrži na površini zob, zato znižuje pH v ustih. To je razlog, da je zelo pomembno izvajanje redne in temeljite ustne higiene.

3. Kako značilnost zob vpliva na karies?

Karies se ne pojavi v enem dnevu. Če posameznik ne vzdržuje dobre ustne higiene in uživa preveč ogljikovih hidratov vsak dan, se začne proces demineralizacije, in če ni remineralizacije zoba, se sklenina nenehno raztaplja, dokler ne doseže notranje plasti zoba, imenovane dentin. Remineralizacija pomeni proces obnavljanja kristalov sklenine s kalcijevimi, fosfatnimi in fluorovimi ioni iz sline in/ali paste. Močnejši je proces remineralizacije, počasnejša je nagnjenost kariesa k napredovanju.

Kako veste, da imate karies?

V začetni fazi kariesa na zobu ni vidnih znakov ali pa so zelo skriti. Začetna remineralizacija povzroči spremembo barve sklenine v kredast, mat odtenek. Opaznejši simptomi zobne gnilobe so bolečina, povečana občutljivost zob na toplo in hladno ter sladko hrano, ki nas opozarja, da je z zobmi nekaj narobe. Najopaznejši znaki pa so razbarvanje na ugrizni ali drugi površini zoba, luknja v zobu ali manjkajoči del zoba. Ti simptomi se pojavijo šele, ko karies preide skozi sklenino in doseže dentin. Če odlašate z obiskom zobozdravnika zaradi strahu pred bolečino, ne skrbite, saj je med posegom možna izbira lokalne anestezije, ki omogoča, da se lahko sprostite in prepustite zobozdravniški oskrbi.

Kako poteka zdravljenje kariesa?

Kako se bo karies na zobu zdravil, je odvisno od stopnje napredovanja. Zdravljenje se začne z odstranitvijo tkiva, prizadetega s kariesom, dokler ne dosežemo zdravega tkiva. Za zgodnji karies, ki je v začetni fazi, je lahko rešitev zalivka. Ko je karies v napredni fazi in prizadene del zoba, kjer je živec, se najprej zdravijo koreninski kanali zoba, nato se nadomesti izgubljeno zobno snov. Če koreninskih kanalov zaradi prisotnosti granuloma ni mogoče pozdraviti, je navsezadnje potrebna ekstrakcija zoba. Karies prodre pregloboko v zob, kar poškoduje strukturo in tudi trdnost zoba, zato zalivka ni več primerna rešitev. V tem primeru je rešitev izdelava protetičnega nadomestka (inlay, onlay, overlay ali krona).

Kako preprečiti nastanek kariesa?

Zobni karies je posledica medsebojnega delovanja mikroorganizmov zobnih oblog, prehrane, bogate z ogljikovimi hidrati, in slabe ustne higiene. To pomeni, da preventivno delovanje zahteva odziv na vzročne dejavnike.

Nadzor in čiščenje zobnih oblog neposredno zmanjšata možnost nastanka kariesa. To dosežemo z mehanskimi postopki ustne higiene, z mehko ročno ali sonično električno ščetko, zobno kremo in dodatnimi sredstvi za medzobno higieno. Poleg izbire prave ščetke je zelo pomemben tudi pravi način umivanja zob. Če niste prepričani, kateri je pravi, se dogovorite za pregled pri ustnem higieniku, ki vam bo pokazal pravilno tehniko. Pri izbiri zobne kreme ni tako zelo pomembno, katero uporabljate. Tradicionalno se v zobnih kremah proti nastanku kariesa uporabljajo fluoridi, vendar se je izkazalo, da jih v celoti lahko nadomesti kalcijev hidroksiapatit, ki je kot mineral že osnovno prisoten v zobu. Po fluoridih posežemo redkeje, in sicer kadar so za to prisotne terapevtske indikacije. Kariesu se lahko izognete tudi z zmanjšanjem vnosa hrane, bogate z ogljikovimi hidrati. Omenjeno hrano raje nadomestite z živili, kot so meso, jajca, zelenjava, mleko, sir, maslo, semena, ribe in oreščki, ki zmanjšajo kislost v ustih in izpostavljenost zob kislinam, saj ne vplivajo na karies ali delujejo antikariogeno. Priporočljivo je tudi žvečenje trše hrane, ki z drgnjenjem čisti površino zob.

Poleg vsega opisanega so zelo pomembni redni obiski ustnega higienika in zobozdravnika. Kajti tako se bo lahko morebitni začetek kariesa odkril že v zgodnji fazi, ko je obnova zoba veliko lažja, hitrejša in manj invazivna.

Jelena Božić, asistentka

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor