Tudi dinozavri so menili, da imajo čas.

Pomenljiva trditev, ki mi je segla do srca, ko sem po 20 letih kupoval novo smučarsko jakno in stavek videl zapisan na notranjem robu zadrge proizvajalca. Ta namreč izdeluje oblačila izključno iz recikliranih materialov.

Ni lepšega, kot se poglobiti vase in odkrivati neizmerne globine človeškega bitja, še posebej svojega. V vsakdanji zobozdravstveni praksi in sedaj nekaj let tudi v praksi biološke medicine skupaj s prof. dr. Rauom iz Švice ter integrativnim oralnim kirurgom dr. Lechnerjem iz Nemčije opažam, da je ljudem pogosto težko razumeti, da je za dolgo in predvsem zdravo življenje pravzaprav potrebno zelo malo. Znanja na temo delovanja človeškega telesa je ogromno in močno presega vedenje zgolj farmacevtske medicine, ki je najuporabnejša takrat, ko smo že globoko zakorakali v bolezen. Pred kratkim sem bil na sestanku na farmacevtski fakulteti s profesorjem, ki se ukvarja z zelišči in spoznanji, da nam je narava dala vse, kar imamo, in čas je, da s spoštovanjem do narave tej vse dobro tudi vračamo. Potrebna je torej sinteza znanj, da bomo lažje stopili v novo resničnost. Trenutno smo se odločili, da nadgradimo del integrativnega zobozdravstva, ki se ukvarja s t. i. maščobno degeneracijo z osteonekrozo čeljustne kosti. Ta ima za svojo posledico sproščanje vnetnega mediatorja Rantes ali CCl5, ki je lahko zelo koristen ali pri kroničnem sproščanju zelo škodljiv. To dokazuje, da so usta lahko pomemben kroničen vir. Diagnostika lokacij v čeljusti je zelo težka, zato poleg CBCT-ja potrebujemo še ultrazvok, ki je bil do sedaj v fazi razvoja. Vesel sem, da je na trg končno prišla različica, ki je zanesljiva in omogoča natančno diagnostiko, kar vam bo pri nas na voljo že aprila. Konec marca potujem z asistentom Nacetom in vodjo asistence Bernardo v München še na predhodno izobraževanje in nato začnemo. Dogovarjam se tudi za študijo, ki jo bomo naredili v Ljubljani. Nekaj vzorcev iz omenjenih lokacij sem že poslal v laboratorij v Berlin in rezultati so bili podobni, kot jih opisuje dr. Lechner v svojih publikacijah.

V kratkem bom na to temo pripravil webinar, kjer bom podrobneje razložil, zakaj je dobro opraviti pregled tudi z ultrazvokom. Vabilo na webinar prejmete po elektronski pošti.

S spoštovanjem,

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor