»Razvajanje dlesni«

Dejstvo je, da so dlesni v ustni votlini kot temelj pri gradnji hiše. Če so temelji slabi, hiša ne stoji dobro – in tako je tudi pri zobeh. Zdrave in vitalne dlesni so torej vedno pogoj za kakršenkoli dentalni poseg.

Pogosto se pri ljudeh pojavlja strah, ko med ščetkanjem ali nitkarjem zob dlesni zakrvavijo. To je eden najpogostejših znakov nezdravih dlesni. Temu pravimo gingivitis ali vnetje dlesni. Barva dlesni se iz bledo rožnate spremeni v temno rdečo. Pri kroničnem gingivitisu celo v modrikasto barvo.

Ne spreglejte tudi, če se vam dlesni odmikajo od zoba; temu pravimo recesija dlesni. Umik ali recesija dlesni je pogosto nepovratno stanje. Opazimo jo, ker spremeni celoten videz dlesni. Zobje postanejo daljši, saj se izpostavi korenina zoba.

Izvor težav z dlesnimi so namreč zobne obloge, na katere se bakterije vežejo in tako sproščajo strupe ter uničujejo vezivna in druga obzobna tkiva. Ko je tkivo, ki drži zobe v čeljusti, uničeno, postanejo ti majavi in sčasoma začno izpadati. Začetno vnetje dlesni pa se z leti razvije lahko v hudo obliko paradontalne bolezni.

Naše goste vedno spodbujamo, naj se krvavitve dlesni ne ustrašijo, temveč se raje ustrezno odzovejo. S pravilnim izvajanjem ščetkanja po krvavečih dlesnih se vnetna reakcija zmanjšuje in manjša je tudi oteklina, tkivo postaja čvrstejše in bolj zdravo. Zobne ščetke ne smejo biti pretrde, zato bolj priporočamo mehko zobno ščetko. Pomembno je, da ščetka prehaja iz dlesni proti zobu z mehkimi krožnimi gibi pod kotom 45 stopinj. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na uporabo medzobnih ščetk in nitk, saj le tako lahko izvajamo dobro ustno higieno. Priporočamo redne kontrolne obiske pri zobozdravniku in higieniku, saj tako lahko preprečimo marsikatero obolenje v ustni votlini.

Seveda pa ne pozabite na »razvajanje« svojih dlesni! V Ustni Medicini za vaše dlesni izvajamo ustni Selfness, pri katerem gostu nudimo posebno doživetje ob sproščujoči masaži dlesni z zeliščnim oljem, ki dlesni neguje in jih ohranja čvrste. Svojo ljubljeno osebo lahko razveselite na VALENTINOVO ravno s takšnim razvajanjem v obliki darilnega bona. Podarite mu/ji edinstveni Selfness tretma. Ustni Selfness ne deluje samo kot preventiva, je tudi nadgradnja in popolno razvajanje vaše ustne votline.

Katja Erjavec Damjanović, ustna higieničarka

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor