Kakšno je delo ustnega higienika?

Katja Erjavec Damjanovič, diplomirana ustna higieničarka, nam je predstavila poklic ustnega higienika in potrebna znanja, veščine ter osebnostne lastnosti, ki so ključne za njeno delo.

Katja, nam lahko opišeš, kaj obsega delo zobnega higienika? Kaj je njegova najpomembnejša naloga?

Delo ustnega higienika obsega širok spekter znotraj zobozdravstvene dejavnosti. Področja, ki so temelj dela ustnega higienika, so: odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog, peskanje, poliranje, beljenje zob, laserska dezinfekcija, biomodulacija, lasersko odstranjevanje aft, meritve obzobnih tkiv itd. Delo ustnega higienika poleg izvajanja zgoraj naštetih dejavnosti vključuje tudi svetovanje ter vzgojne in motivacijske procese o ustni higieni. Pogosto dober ustni higienik izvaja tudi diabetično svetovanje, kjer se aktivno vključuje pri higienski in vzdrževalni fazi parodontalnega zdravljenja.

Kaj je bil povod/razlog, da si se odločila za ta poklic, in katero šolo si morala narediti?  

Za ta poklic sem se v prvi vrsti odločila zato, ker rada delam z ljudmi. Želela sem si opravljati poklic, v katerem bom imela veliko izzivov. Težave mojih pacientov z zdravjem ustne votline so zame izziv in rada jim pomagam do rešitve. Diplomirala pa sem na fakulteti za ustno higieno pod imenom Skaldens.

Katere veščine mora imeti oseba, ki je dober zobni higienik, in katere osebnostne lastnosti?  

V prvi vrsti moraš znati prisluhniti ljudem. Nebesedna komunikacija igra zelo pomembno vlogo (mimika obraza, govorica telesa itd.). Prepoznati moraš pacientovo psihološko stanje in najti pravi pristop, da ga lahko pravilno usmeriš v nadaljnje zdravljenje. Ključne osebnostne lastnosti higienika so pozitivna naravnanost, doslednost, strokovnost, natančnost, odgovornost do pacienta in predanost do dela.

Imaš morda kakšno zanimivo/poučno zgodbo iz prakse, povezano s pomenom (pomembnostjo) ustne higiene?

Enkrat sem imela pacienta, ki je imel slabo ustno higieno in več slabih razvad (bil je strastni kadilec in uživalec sladkih pijač, sladkarij …). Da je prišlo do spremembe njegovih navad glede ustne higiene, je bilo potrebnih veliko obiskov, posvečenih vzgoji in motivaciji. Torej, če hočemo dober rezultat, morata tako higienik kot pacient vložiti svoj del truda. Ker se pacient ni pretirano trudil, so bile terapije manj uspešne. Ko je po nekaj mesecih vendarle spoznal, da mu razvade škodujejo in da mora več časa nameniti ustni higieni, so sledili dobri rezultati. Se pravi, da je pot do uspeha odvisna od sodelovanja.

Kakšen je tvoj običajen delovni dan?

Moj običajni delovni dan poteka tako, da se pred vsakim pacientom individualno pripravim. Zjutraj najprej pogledam urnik in katere težave imajo naročeni pacienti ter koliko časa imam na voljo za posamezno stranko. Delo poteka v timskem duhu in tesnem sodelovanju z zobozdravniki, tehniko in administratorji.

Kako se sproščaš po napornem delovnem dnevu? Kaj rada počneš v prostem času?

V prostem času se predvsem posvetim družini in določenim športnim dejavnostim.

Imaš kakšen nasvet za vse, ki razmišljajo, da bi se odločili za poklic zobnega higienika? 

Vsem, ki se odločijo za ta poklic, bi svetovala, da morajo imeti veliko mero potrpežljivosti, željo po nenehnem izpopolnjevanju ter ljubezen do dela z ljudmi.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor