V poplavi zobnih ščetk – katera je prava zame?

Čeprav za ohranjanje zdravih dlesni in s tem tudi zdravih zob zobna ščetka ni več dovolj, brez nje pri ustni higieni ne gre. Z razvojem področja ustne higiene so za ohranjanje zdravih zob potrebni tudi drugi pripomočki (zobne nitke ali medzobne ščetke), ki v kombinaciji z rednimi obiski pri ustnem higieniku/zobozdravniku pripomorejo k celostni skrbi za zdravje zob, dlesni in celotnega telesa. Brez zdravih dlesni ni zdravih zob.

Ste se kdaj spraševali, kakšen je bil razvoj zobne ščetke skozi zgodovino?

Prve »zobne ščetke« so bile enostavne palice, ki so imele en konec razrezan tako, da so si z njimi lahko umivali zobe. No, bolj »drgnili zobe«, ampak osnovna ideja je bila enaka kot pri zobnih ščetkah, ki jih uporabljamo danes.

Prve zobne ščetke iz naravnih ščetin pa so Kitajci izumili šele v 15. stoletju. Narejene so bile iz prašičjih ščetin, ki so bile pritrjene na bambusov ročaj. Ko so takšne ščetke pripotovale do Evrope, so jih tam prilagodili in raje uporabili mehkejše, konjske ščetine. Nekateri evropski modeli so bili celo iz perja.

Prva zobna ščetka s sodobnejšo zasnovo je delo Williama Addisa iz Anglije, okoli leta 1780. Ročaj je bil izklesan iz živalskih kosti, ščetine pa še vedno prašičje. Leta 1844 so oblikovali prvo ščetko s tremi vrstami ščetin.

Dokler ni DuPont izumil najlona, so bile naravne ščetine edini vir ščetin. Tako je leta 1938 izum najlona botroval razvoju sodobne zobne ščetke, ki je do leta 1950 že imela zelo mehke najlonske ščetine, saj so bile takšne ljudem ljubše.

Prva električna zobna ščetka je bila narejena leta 1938, prva električna zobna ščetka v ZDA pa je bila Broxodent, nastala je leta 1960.

Katero zobno ščetko izbrati danes?

Danes je na trgu velika ponudba zobnih ščetk. Vsaka zobna ščetka pa ima svoje značilnosti.

Navadne zobne ščetke so enako učinkovite kot električne. Pri obojih je pomemben reden in pravilen način ščetkanja. In ravno v tem je razlika med navadno in električno zobno ščetko. Pri navadni zobni ščetki je pravilen način ščetkanja odvisen od človekovega zanimanja in volje. Ščetko je treba ročno premikati in biti natančen. Pri električni zobni ščetki pa je gibanje glave že nastavljeno na optimalno doseganje zadostnih in pravilnih gibov. Ročno lahko dosežemo 360 gibov na minuto, pri električni zobni ščetki pa je premikov na minuto od 2.000 od 10.000.

Za najboljšo učinkovitost se svetuje kombinacija obeh zobnih ščetk. Navadno zobno ščetko uporabljamo zjutraj in čez dan, električno zvečer, obe pa seveda ob uporabi nitke ali medzobnih ščetk.

Lastnosti dobre zobne ščetke

Nekoč je veljalo, da mora imeti zobna ščetka trde ščetine, da dobro očisti zobe. Veljalo je, da trše so ščetine, več umazanije odstranijo z zob. Danes ni več tako! Ščetine ne smejo biti pretrde, saj jih uporabljamo tudi za masiranje dlesni.

Tehnike čiščenja zob in dlesni

Z obema zobnima ščetkama si je treba zobe čistiti sistematično, tako da zajamemo prav vse zobne površine. Pri navadni zobni ščetki je treba temu nameniti še toliko več pozornosti, da se doseže enako, uravnoteženo število potegov pri vseh zobeh. To je z voljo mogoče doseči z dvema tehnikama čiščenja zob, ki veljata pri uporabi navadne zobne ščetke: vertikalna tehnika čiščenja zob in krožna ali Bassova tehnika čiščenja zob.

Pri vertikalni tehniki z zobno ščetko naredimo od osem do deset potegov iz smeri rasti zob, torej od dlesni proti vrhu zoba. Vendar ta tehnika čiščenja zob ne omogoča čiščenja zastojnih mest zobnih oblog, to je zobnih žepov (predeli med dlesnijo in zobmi).

Prav s krožno ali Bassovo tehniko čiščenja zob očistimo tudi zobne žepe v zunanjih in notranjih delih čeljusti (za čiščenje zobnih žepov med zobmi se uporabljajo zobna nitka in medzobne ščetke). Zobno ščetko postavimo na dlesen pod kotom 45 stopinj. Z rahlimi krožnimi gibi ščetko vodimo ob zobnem loku. Posebno pozornost in skrbnost je treba nameniti kočnikom in griznim ploskvam zob (vrhnji deli zob). Kočniki so zobje na stranskem delu čeljusti, ki so namenjeni drobljenju in mletju hrane.

Pravilna nega zobne ščetke

Da, tudi zobno ščetko moramo pravilno negovati, da bo dosegla svoj namen. Po vsakokratnem umivanju zob zobno ščetko temeljito izperemo z vodo in jo na zraku posušimo. Navadno zobno ščetko in glavo električne zobne ščetke je treba menjati na tri mesece. Ko pa prebolimo neko virusno ali bakterijsko okužbo/bolezen ter po operativnih posegih, je treba zobno ščetko takoj zamenjati.

Na Dentotekinih policah najdete veliko različnih zobnih ščetk. Prodajni hit še vedno ostajajo švedske ščetke Tepe supreme s podaljšanimi, stanjšanimi ter mehkimi ščetinami na ozki glavi, takoj za njimi pa kraljujejo ultra mehke zobne ščetke Curaprox 5460 s patentiranimi CUREN® vlakni.

Največji hit električnih zobnih ščetk je Curaproxova Hydrosonic PRO z najmehkejšimi ščetinami med električnimi ščetkami. Z do 42.000 gibi na minuto temeljito odstranjuje zobne obloge in zabarvanost sklenine, vendar je izjemno nežna do zob in dlesni. Zaradi nastavka CURACURVE® je omogočen lažji dostop do težje dosegljivih mest v ustih (kočniki, zadnje strani sekalcev), zaradi nastavka SINGLE pa z enim snopom vlaken enostavno in temeljito očisti mesta ob nosilcih in žičkah zobnega aparata, ob robu dlesni ter protetično nadgrajene zobne vsadke.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor