Uvodnik: »Tiger je nazaj«

Čeprav sem ljubitelj slovenske besede, poezije, glasbe in filma, mi zgornji naslov nekako ne zveni čisto tako, kot sem si ga zamislil. Zveni bolj kot malo neposrečena sinhronizacija filma, kjer bi npr. Arnold Schwarzenegger dejal »Bom prec nazaj« namesto »I’ll be back«. Malce smešno. Pa pustimo to.

Se še spomnite zgodbe o brezzobem Tigru, ki sem jo opisal konec lanskega leta? Torej naš »nesrečni« brezzobi Tiger se vrača. Če morda tega še niste vedeli, Kitajci 1. februarja letos vstopajo ravno v leto tigra. Kot je videti, se bodo stvari letos tudi za našega Tigra obrnile na bolje, saj leto tigra po kitajski tradiciji prinaša pozitivno energijo in naj bi nas očistilo umazanih reči. To so lahko bolezni, umazana duša, celo pandemija.

Mesec februar je tudi mesec pustnih rajanj, slastnih krofov in drugih sladkih pregreh. To je mesec ljubezni, ko zadiši po pomladi in na plano že pokukajo prvi zvončki. Ptički se ženijo, kaj pa brezzobi Tiger? Naj vas spomnim, da je njegovo poslanstvo razširiti svoje kraljestvo. Toda odkar ima oz. je imel težave z zobmi, je bil pri tem neuspešen. Razlog je v tem, da ima njegova partnerica (samica) bistveno boljše zobe kot on. Tiger je bil do sedaj v precej nezavidljivem položaju, saj je imel težave s hranjenjem, parjenjem, tudi predstavljal je večjo nevarnost za svoje skrbnike.

Vendar se je sedaj pričelo njegovo leto. Na pomoč je prišla strokovna ekipa veterinarjev iz Etiopije, ki je Tigru povrnila njegovo kraljevo moč. Zgodila se je temeljita sanacija zobovja, ki je sicer potekala za zaprtimi vrati, zato mi prijatelj Klemen (oskrbnik v živalskem vrtu) žal ni mogel razkriti podrobnosti posega. Toda pomembno je, da je bilo zdravljenje uspešno – Tiger že pridobiva na svoji teži, moči in samozavesti, kar je občutila tudi njegova tigrica. In lahko rečem, da bosta zdaj lahko živela srečno do konca svojih dni.

Uživajmo v letu tigra in mesecu ljubezni. Pustimo otroku v nas, naj vsaj za en dan plane na površje, in se našemimo. Tudi če samo v lastnem domu. Moj kostum Kylo Rena iz sage Star Wars je že pripravljen.

Skoraj bi pozabil … Izvedel sem pravo Tigrovo ime: GO GO »BOTSMAN« oziroma GREMO, GREMO »BOTSMAN«.

Simon Bele, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor