Kaj storiti, če se na dopustu sname žička ali odlepi zvezdica ?

Avtor: Dejan Pirtovšek, dr. dent. med., specialist ortodontije

Še nekaj tednov nas loči do poletnih vragolij, doživetij in počitnic. In ker je za nekatere med vami prvič, da se odpravljate na počitnice z novim fiksnim (nesnemnim) aparatom na zobeh, poglejmo, kaj storiti, če se vam na počitnicah slučajno sname žička, odlepi breket (zvezdica) ali retencijski žični lok?

V pogovornem jeziku za nesnemni ortodontski aparat uporabljamo številne izraze: fiksni aparat, zvezdice, tračnice, žice, breketi. Osnovni gradnik te naprave je nosilec (angl. bracket), od tu beseda breket, pogosto zvezdica. Tega prilepimo na zob s posebnim ortodontskim lepilom, ki je podobne sestave kot bele zalivke, le da je manj obstojno in predvsem mehkejše. Torej, če se nosilec (breket, zvezdica) odlepi, bo še vedno pričvrščen na žični lok. Skrb, da bi morali s prvim prevozom domov in do ortodonta, je odveč. Če je zvezdica vseeno moteča, jo lahko previdno snamete s pomočjo pincete. Najbolje pa jo je pustiti kar na loku in jo bomo zamenjali ob naslednjem obisku.

Slika 1: Breket, zvezdice pri fiksnem zobnem aparatu

V sredini zvezdice, breketa, je utor, kamor vstavimo žični lok, ki je drugi gradnik fiksnega ortodontskega aparata. V prvih fazah ortodontskega zdravljenja je poglavitna naloga žičnih lokov, da premikajo zobe. Če se žička zaradi katerega koli razloga iztakne, lahko povzroči rano na sluznici. Zato si najlažje pomagate tako, da s prstom, z vato ali bombažno krpico porinete stran moteč delček žice. Če to ni mogoče, pokrijte mesto z orto voskom in se naročite na ortodontski pregled, ko se vrnete s počitnic.

Slika 2: Iztaknjena žička pri fiksnem zobnem aparatu

Če se iztakne glavni žični lok, ga poskušajte nežno vstaviti nazaj v tubo z manjšimi kleščami ali pinceto. Če žica ne povzroča draženja, lahko preko loka namestite orto vosek. Če žica bode in vosek ne pomaga proti draženju, žico lahko odščipnete s ščipalkami za nohte v bližini zadnjega nosilca (zvezdice). To naj bo zadnja možnost. Sicer pa se raje naročite na prvi možni termin pri ortodontu.

Slika 3: Orto vosek

V redkih primerih se lahko odlomi delček aparata in ga po nesreči pogoltnete. To večinoma ne povzroča nobenih težav, kajti ta navadno potuje v želodec in se med hranjenjem izloči skozi prebavila. Seveda ob pojavu težav z dihanjem takoj poiščite najbližjo strokovno medicinsko pomoč.

Slika 4: Retencijski žični lok

V obdobju vzdrževanja stanja se lahko odlepi retencijski žični lok, ki vzdržuje položaj spodnjih sprednjih zob. Če se odlepi na enem mestu, ga poskusite ohraniti in nas pokličite, da se dogovorimo za termin, ko bomo retencijski lok prilepili nazaj. Če se popolnoma odlepi, ga shranite, in ko se vrnete s počitnic, pokličite za termin pri ortodontu.

Če ste fiksni zobni aparat prejeli ravno kakšen teden pred počitnicami in se zato pojavljajo bolečine oz. občutljivost (napetost) v zobeh, vzemite Lekadol (paracetamol), da občutljivost po nekaj dneh mine. Priporočamo tudi previdno žvečenje žvečilnega gumija za boljšo prekrvavitev obzobnih tkiv in spiranje ust s hladno tekočino (slana voda ali hladna pijača) za lajšanje občutljivosti.

Sedaj, ko ste opremljeni s »prvo pomočjo« pri ortodontskih izzivih na počitnicah, vam samo še zaželim noro lepo poletje in nasmejan obraz.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor