Uvodnik: Možgani na »off«

Avtor: Simon Bele, dr. dent. med.

Saj poznate pesem z refrenom »Smisel življenja je ležanje na plaži z možgani na off in čiwawo na straži …«, kajne? Gre za skladbo z naslovom Bit naše primorske rock skupine Zmelkoow. Meni so prave face. Ne igrajo vedno po ritmu, pevec tu pa tam zapoje kakšen ton mimo, vendar to je rock, tak mora biti in tak nam je všeč. Ne bom rekel, da se v celoti strinjam z izpostavljenim refrenom, bi ga vseeno malce predrugačil. Namreč približuje se poletni čas. Čas sonca, izletov, potovanj, novih avantur … Skratka – bližajo se počitnice in dopusti. Za nekatere prej, za druge pozneje. Vsi pa si v času dopusta predvsem želimo resnično spočiti svoje možgane in jih, kolikor je v današnjem času to sploh mogoče, dati na off.

Svojega letošnjega dopusta se še posebej veselim, saj bom po treh letih znova obiskal strica v mestu London v provinci Ontario v Kanadi. Moj namen sicer ni opisovanje mojih počitnic, temveč nekaj povsem drugega. Namreč moj stric Tomaž Vinko Srebrnjak – Tomi in njegova žena sta prav tako zobozdravnika, ki v Londonu vodita zobozdravstveno kliniko. Tako bodo moje počitnice vendarle tudi malo poklicno obarvane, česar se zelo veselim, saj ob vsakem obisku izvem, kaj je novega o zobozdravstvu čez lužo. V Kanadi sem bil prvič leta 2010 in moja pričakovanja glede ameriškega zobozdravstva so bila izredno visoka. Menil sem, da bom spoznal in videl nekaj zelo naprednega in strokovnega, skratka boljšega, kot sem vajen doma. Tipično slovensko nekako – pri sosedovih je trava vedno bolj zelena. Pa sem se motil. Moje spoznanje je bilo, da smo s svojim znanjem, pristopom do sodobnega zobozdravstva, predvsem pa zavedanjem vpliva ustnega zdravja na zdravje celotnega telesa slovenski zobozdravniki tisti, ki bi lahko bili sinonim dobre prakse po svetu.  Lahko pa rečem, da me je ob prvem obisku navdušil njihov koncept ustne higiene oz. poklic ustnega higienika, ki je v Ameriki že več desetletij nepogrešljiv del zobozdravstvenega teama. Na tem področju v Sloveniji malce zaostajamo za to miselnostjo. Ustni higieniki so desna roka zobozdravnikom in redni obiski pri higieniku so izjemnega pomena tako za preprečevanje bolezni ustne votline kot tudi za vzdrževanje ustnega zdravja po končani celostni terapiji. Torej se lahko iz obeh kultur drug od drugega vsi skupaj veliko dobrega naučimo. Ob prvi priložnosti bom z veseljem z vami delil, kaj bo tokrat novega v zobozdravstvu pri Tomiju. V tem trenutku samo vem, da so pred kratkim investirali sredstva v nakup laserja podjetja Fotona, ki je plod slovenskega znanja. In kje ste še videli omenjeni laser? Seveda, pri nas.

Ponosen sem, da sem del tima Ustne Medicine, ki je ne samo del evropskega, temveč svetovnega zobozdravstvenega zemljevida. Velika zahvala za to gre vam, dragi naši gostje, ki nam s svojim zaupanjem omogočate vsakodnevno rast in razvoj k še boljšemu konceptu sodobnega zobozdravstva.

Želim vam lepo poletje s čim več lepimi trenutki in možgani na off.

Za konec še prisrčna pesem, ki jo je napisal 89-letni gospod Stane, s katerim sem imel pred kratkim zelo prijeten klepet:

Nihče ni srečen, ne zdrav,
če zob je majav.
Kaj bi storil, kam bi zavil,
da zobozdravnika bi dobil,
da solz ne bi lil.
Nikar ne obupaj,
zobozdravniku zaupaj.
Saj to strokovnjaki so ta pravi,
saj nas zdravijo pri glavi.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor