Psihoterapija pomaga premagati strah pred zobozdravnikom

Ljudje, ki se bojijo zobozdravstvenih posegov, imajo po opravljeni kognitivno vedenjski terapiji več možnosti, da se tega strahu znebijo, je pokazala britanska študija.


Pacienti z dentalno fobijo pogosto posežejo po sredstvih za pomiritev, da bi tako lažje “preživeli” obisk pri zobozdravniku. Vendar pa bodo ti ljudje verjetno dalj časa odlašali z obiskom v zobni ambulanti in trpeli več bolečin, posledično pa bo slabše tudi njihovo ustno zdravje, saj z jemanjem pomirjeval ne premagajo strahu na dolgi rok, je pokazala raziskava profesorja Tima Newtona iz londonske univerze.

V raziskavi je sodelovalo 130 oseb, ki jih je strah obiska pri zobozdravniku. Vsi so najprej opravili kognitivno vedenjsko psihoterapijo, po kateri je nato več kot 75 odstotkov sodelujočih v raziskavi obiskalo zobozdravnika, ne da bi predhodno vzeli pomirjevala.

“Osnovni cilj naše kognitivno vedenjske terapije, je omogočiti ljudem obisk pri zobozdravniku, brez potrebe po jemanju sredstev za pomiritev,” je povedal Newton.

V raziskavi je sodelovalo 99 žensk in 31 moških, od katerih jih je 75 odstotkov trpelo za dentalno fobijo, ostali pa so imeli strah “le” pred točno določenim zobozdravstvenim posegom, na primer injekcijo ali vrtalno napravo.

Po opravljeni psihoterapiji je bilo 79 odstotkov sodelujočih v raziskavi podvrženih posegu brez predhodnega jemanja pomirjeval, v povprečju pa so opravili 5 terapij.

Rezultate raziskave je objavil strokovni časopis British Dental Journal.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor